BINTEO | Η ομιλία Κάτση στον προϋπολογισμό.

"Άδικος ο προϋπολογισμός – Παλινωδίες στην Ψηφιακή Πολιτική"

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας και τομεάρχης αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020, κάνοντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, επισήμανε:

«Μόνιμη επωδός των κυβερνητικών βουλευτών, είναι ότι υλοποιείτε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Πρόκειται για απέραντο ψέμα το οποίο αποκαλύπτεται με την κατάθεση του προϋπολογισμού. Και αυτό σύντομα θα το διαπιστώσουν και οι πολίτες στην τσέπη τους και την καθημερινότητά τους.»

Αναφερόμενος στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπενθύμισε:
«Ας θυμηθούμε εδώ κ.κ συνάδελφοι τι έλεγε η ΝΔ πέρσι τέτοιο καιρό στον προϋπολογισμό του 2019. Ότι έχουμε τέταρτο μνημόνιο, ότι το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα είναι απαράδεκτα ψηλό, Θα τα επαναλαμβάνατε αυτά σήμερα;» αναρωτήθηκε.
«Στην πράξη τώρα, είστε ίσως η μοναδική κυβέρνηση που δεν τολμήσατε να μιλήσετε για καμένη γη. Παραλάβατε μια χώρα εκτός μνημονίων, εντός αγορών, με ανάπτυξη 2,8% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2019, και γεμάτα ταμεία με 37δις ως cash buffer.»

Στη συνέχεια ανέδειξε τις αναντιστοιχίες της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις και σταχυολόγησε τα κοινωνικά άδικα μέτρα του προϋπολογισμού:
«Που είναι η μείωση του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα που τάξατε κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης; Ο στόχος στον προϋπολογισμό που φέρατε είναι πάλι 3,5%.
Πετάξατε στα σκουπίδια το σχέδιο μας, να πάρουμε 5 δις από το μαξιλάρι ώστε κάθε χρόνο να έχουμε 2.5% στόχο, δλδ έξτρα 2 δις ελαφρύνσεις κατ΄έτος.
Που είναι η ανάπτυξη 4% που λέγατε ότι θα φέρετε; Εσείς οι ίδιοι μιλάτε για 2,8% πλέον για το 2020, κι αν έρθει κι αυτό.
Που είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο από το ποσοστό της ανάπτυξης, που λέγατε προεκλογικά; Αυτό που είδαμε μέχρι σήμερα από εσάς, είναι η κατάργηση στην ουσία των κλαδικών συμβάσεων που με κόπο είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει μειώσεις μισθών και απολύσεις. Βλέπετε ήδη τι συμβαίνει στις τράπεζες όπου η Πειραιώς απέλυσε 24 άτομα.
Που είναι η συγκλονιστικές φοροελαφρύνσεις που θα αύξαναν το εισόδημα των πολιτών; Είναι μήπως στη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στο 9% έως 10.000€, που αν τη συνδυάσεις με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που ανακοινώσατε, όπως και με την υποχρέωση για 30% δαπάνες με πλαστικό χρήμα, είναι επιβαρύνσεις και όχι ελαφρύνσεις;
Είναι μήπως στη μείωση από το 28% στο 24% στο φόρο των επιχειρήσεων όπου το 80% του συνολικού ποσού θα το καρπωθεί το 2,5% του συνόλου των επιχειρήσεων;
Τάξατε αύξηση εισοδημάτων,
Εξηγήσατε αλήθεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τι σημαίνει ότι από τα 780 εκ ευρώ που έπεσαν πέρυσι στην αγορά μέσω του κοινωνικού μερίσματος, φέτος θα πέσουν 175 εκ και αν; Τα μαγαζιά έχουν πολύ μειωμένη κίνηση με πέρσι.
Στους ανθρώπους στα χωριά της επαρχίας που ζορίζονται να τα βγάλουν πέρα και με το μέρισμα που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνανε Χριστούγεννα και κάλυπταν τρύπες τι έχετε να πείτε;
Μήπως είπατε στους συνταξιούχους ότι δε θα ξαναπάρουν τη 13η σύνταξη που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ; 900εκ € μείον. Σας δώσανε και 45% στις εκλογές και τους γράψατε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας.
Είχατε προειδοποιήσει τους συμπολίτες μας, ότι αν γίνετε κυβέρνηση σκοπεύετε να φέρετε μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ;
Είχατε πει ότι τα 2000€ για κάθε παιδί που θα δώσετε, θα τα κόψετε από το μηνιαίο επίδομα για το παιδί Α21 και άλλα που τα μειώνετε;
Έλεγε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δίχασε τους Έλληνες σε πλούσιους και φτωχούς με την ταξική του μεροληψία, εμείς ερχόμαστε να ενώσουμε όλους τους Έλληνες».
Στην πραγματικότητα εσείς κάνετε σκληρά ταξική πολιτική, αλλά υπέρ των λίγων αυξάνοντας τις ανισότητες.
Βάζετε ως προτεραιότητα τα κέρδη των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και τα μερίσματα, τη φορολογία των ΠΑΕ, τη μείωση φόρου σε ΟΣΕΚΑ, αντί να:
Μειώσετε την προκαταβολή φόρου στο 50% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Να καταργήσετε την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και να τη μειώσετε για μεγαλύτερα εισοδήματα.
Να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ 50% για τις μικρομεσαίες ιδιοκτησίες.
Να μειώσετε του ΦΠΑ από το 13% στο 11%,»
Ως τομεάρχης δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στους αρμόδιους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.κ Πιερρακάκη και Γεωργαντά για τις ολιγωρίες τους λέγοντας:
«Προς ώρας βλέπουμε από τους Υπουργούς να κινούνται μόνο σε εκθέσεις ιδεών.
Το Υπουργείο πήρε πολλές δομές και φορείς από άλλα Υπουργεία και νομοθέτησε ένα υπερσυγκεντρωτικό γραφειοκρατικό σχήμα. Ήταν τόσο προχειροφτιαγμένο, που έχετε φέρει αλλεπάλληλες τροπολογίες που αλλάζετε διαρκώς αρμοδιότητες, δομές και διαδικασίες.
Υφυπουργέ κ. Γεωργαντά, 5 μήνες μετά, δεν έχετε εκδώσει νέο Οργανόγραμμα στο Υπουργείο, παραβιάζοντας το χρονοδιάγραμμα που εσείς βάλατε!
Αποτέλεσμα; να χαλάσετε κι αυτά που βρήκατε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, δηλαδή τη ψηφιακή διακίνηση εγγράφων εντός του Υπουργείου.
Άκουσον άκουσον ο Υπουργός του Ψηφιακού μετασχηματισμού, παρέλαβε ψηφιακή διακίνηση εγγράφων στο ίδιο του το Υπουργείο και να το γυρνάει στο manual, δλδ χαρτί και στυλό. Έτσι θα κάνετε Ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλο το Δημόσιο;»

Στη συνέχεια τόνισε
«Όλοι βλέπουν ότι δεν βγάζετε νέα έργα, αλλά ακυρώνετε και κάποια έργα που βρήκατε έτοιμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Πιερρακάκης έσπευσε να καταργήσει την ΕΨΣ 16-21 που ξεπάγωσε κονδύλια 1.1δις για έργα ΤΠΕ πριν ετοιμάσει τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού που θα την αντικαταστήσει. Παρόλα αυτά σε μια Απόφαση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα ΚΤΕΛ επικαλείστε ακόμα την δική μας Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική. Περιμένουμε ακόμα 5 μήνες να τη δούμε τη Βίβλο και να κάνετε σχετική διαβούλευση. Είπατε ότι τη μοιράσατε, τώρα μας λέτε δεν είναι έτοιμη, δεν ξέρουμε τι ισχύει. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την θεσμοθέτηση της Βίβλου; Θα κάνετε αξιολόγηση της ΕΨΣ όπως προβλέπεται ώστε να ενσωματώσετε τα συμπεράσματα στην Βίβλο και να υπάρχει μια συνέχεια στην Ψηφιακή Πολιτική της χώρας;
Φοβάμαι ότι στην προσπάθεια σας να δείξετε έργο έχετε χάσει τη μπάλα»,
είπε απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια άσκησε κριτική για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε έργα που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ όπως το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, αλλά και στη μεταφορά του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ στην Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων.

Τέλος τόνισε πως καταψηφίζει τον προϋπολογισμό καθώς « εκτός του ότι είναι άδικος δεν θα βγει στο τέλος του έτους καθότι οι παραδοχές που κάνετε είναι τραβηγμένες. Δυστυχώς προβλέπω να έρχεστε του χρόνου τέτοιο καιρό, και επειδή δεν πιάσατε τα νούμερα θα κάνετε λόγο για δραματικά δαπάνες με τεράστιο κοινωνικό κόστος»

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!