Θέμα γηροκομείου στις εγκατάστάσεις του πρ. οικοτροφείου της Μητροπολης θέτει η Λαϊκή Συσπείρωση

Ανοιχτή επιστολή στον προεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Αίτημα για επισκεψη στον Μητροπολίτη με... πρακτικογράφο.

Κ .Πρόεδρε 

Το θέμα της κατασκευής γηροκομείου στην περιοχή μας απασχολεί κάθε λαϊκή οικογένεια. Απασχόλησε φυσικά και όλες τις δημοτικές παρατάξεις προεκλογικά. Κάποια στιγμή όμως έρχεται και η ώρα των αποφάσεων και της πράξης… Και επειδή «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», το κτιριακό για την ανέγερση του Γηροκομείου αποτελεί κομβικής σημασίας θέμα.

Η παράταξή μας, τότε «Δημοτική Συνεργασία», όπως είναι γνωστό, ήδη από το 2004 έχει θέσει με τον πιο επίσημο τρόπο την ανάγκη κατασκευής γηροκομείου με την παραχώρηση του Οικοτροφείου. Η πρόταση μας εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος να μεταφέρει την απόφαση στον Μητροπολίτη. Ο Δήμαρχος μετά τη συνάντηση ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι η μητρόπολη δεν παραχωρεί το κτίριο και έκτοτε καμία άλλη Δημοτική Αρχή δεν έκανε άλλη ενέργεια, παρότι η απόφαση έβαζε ζήτημα διεκδίκησης του χώρου.

Βέβαια 15 χρόνια μετά (18/01/2019) διαβάσαμε στο δελτίο τύπου της παράταξης του νυν Δημάρχου ότι στη συζήτηση του Κου Καραγιάννη με τον Μητροπολίτη ο δεύτερος του δήλωσε ότι «ποτέ μέχρι στιγμής δεν υπήρχε γραπτή επίσημη πρόταση από καμιά Δημοτική Αρχή για την αξιοποίηση του οικοτροφείου».

Όπως και να χει, επειδή το θέμα είναι φλέγον προτείνουμε την άμεση συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής αποτελούμενη από τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους 4 επικεφαλής των λοιπών Παρατάξεων παρουσία και υπαλλήλου του Δήμου ως πρακτικογράφου, η οποία θα επισκεφτεί άμεσα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων τον Μητροπολίτη. Η επιτροπή αυτή θα εξουσιοδοτηθεί να ζητήσει την παραχώρηση του κτιρίου από την πλευρά της Μητρόπολης για την κατασκευή Γηροκομείου.

Θα πρέπει σε αυτό να τονιστεί ότι ο χώρος αυτός είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο στη Μητρόπολη για να κατασκευασθεί το οικοτροφείο, όπως και έγινε, με τα χρήματα του λαού. Εδώ και πολλά χρόνια όμως οι λόγοι λειτουργίας Οικοτροφείου εκλείπουν, οπότε  είναι λογικό ο χώρος να αξιοποιηθεί για ένα τέτοιο σπουδαίο έργο. Καμία λογική δεν μπορεί να αποδέχεται την εγκατάλειψη και την διαχρονική καταστροφή αυτού του πολύτιμου χώρου..

Τονίζουμε ότι το γηροκομείο θα πρέπει να βρίσκεται υπό κρατική μέριμνα πλήρως στελεχωμένο με όλο το απαραίτητο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.

Επίσης, για να «τρέξουν» οι διαδικασίες προτείνουμε στο φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα να προβλεφθεί δαπάνη μελέτης για την ανάπλαση του χώρου και την κατασκευή γηροκομείου σε περίπτωση θετικής κατάληξης στη συνάντηση με τις μητροπολιτικές αρχές . 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σουλίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ηλίας Κουτσής
Ηλίας-Δημήτρης Χρήστου

 

In this article

Join the Conversation