Κάτσης: Tο Υπ. Εργασίας σφυρίζει αδιάφορα για το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων στην Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας

Απάντηση του ΥΠ. ΕΞ. μετά από ερώτηση

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, απαντώντας σε Ερώτηση που κατέθεσε ο Μ.Κάτσης και 30 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την καθυστέρηση της χορήγησης του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων σε μέλη της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, άφησε στην ουσία στον αέρα το αν και το πότε θα προχωρήσει στη νομοθετημένη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος.

Ο Μ. Κάτσης δήλωσε σχετικά:

«Δυστυχώς μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη μας περίμενε στην απάντηση του Υπ. Εργασίας, στην από 28/11/2019 Ερώτηση μας, σχετικά με την ανεξήγητη καθυστέρηση στη χορήγηση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων στα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας.

Η Υφυπουργός κα Δόμνα Μιχαηλίδου, στο ερώτημα πότε θα βγάλει την Υπουργική Απόφαση που προβλέπει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, για να προχωρήσει η καταβολή του επιδόματος, απάντησε επί λέξη ότι «εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης της ανωτέρω απόφασης στο πλαίσιο των πιστώσεων του εκτελούμενου κρατικού προϋπολογισμού».

Αναρωτιέμαι, πως φτάσαμε στο σημείο η κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο ώστε να εφαρμόσει έναν ψηφισμένο νόμο; Η Απάντηση μάλιστα δόθηκε αφότου είχε ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για το 2020, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προβλέψει 5,4 εκ. ευρώ περίπου και για το έτος 2019 το οποίο απ’ ότι φαίνεται δεν το υπολογίζουν καν, και ετήσια δαπάνη 10,8 εκ. ευρώ από το 2020 και έπειτα, το οποίο Θα εξετάσουν!

Δυστυχώς η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα, φαίνεται να είναι η συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, η οποία υπενθυμίζω ήταν εκείνη που έκοψε το εν λόγω επίδομα καταδικάζοντας σε οδυνηρές συνέπειες τους έως τότε δικαιούχους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4618/2019, διευκόλυνε την χορήγηση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων, υιοθετώντας το πάγιο αίτημα της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας. Τα χρήματα είναι πολύ λίγα μπροστά στον εθνικό σκοπό που εξυπηρετούν. Η στήριξη της Πολιτείας στην Ελληνική Μειονότητα στης Αλβανίας, ώστε τα μέλη της να συνεχίσουν να ζουν αξιοπρεπώς στις πατρογονικές τους εστίες, πρέπει να είναι έμπρακτη και να μη μένει μόνο στις εύκολες προεκλογικές μεγαλοστομίες.

Αναμένουμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη χορήγηση και μάλιστα αναδρομικά από το 2019 όπου ψηφίστηκε ο νόμος. Οτιδήποτε διαφορετικό συνιστά εμπαιγμό της Μειονότητας».

In this article

Join the Conversation