Το τοπικό ΚΙΝΑΛ για την επίσκεψη Πλακιωτάκη στην Θεσπρωτία

Ανακοίνωση

Κατά την επίσκεψή του στη Θεσπρωτία, καμία σαφή και ουσιαστική απάντηση δεν έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης για τα σημαντικά αναπτυξιακά θέματα, που απασχολούν το Δήμο Ηγουμενίτσας και την τοπική κοινωνία. Για το θέμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στο Δήμο, συνέχισε την τακτική των προκατόχων του Υπουργών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μοιράζοντας αόριστες υποσχέσεις για την επιστροφή της στο Δήμο. Παρέπεμψε το ζήτημα στη συνεργασία των θεσμικών φορέων, λες και δεν μπορεί το Υπουργείο του να αναλάβει πρωτοβουλία για να εξασφαλίσει και επιταχύνει αυτή τη συνεργασία. Το μόνο ασαφές χρονοδιάγραμμα που έθεσε ήταν ότι η παραχώρηση θα γίνει πριν από το διαγωνισμό για την μακροχρόνια ενοικίαση του λιμένα σε ιδιώτη.

Η χρονική στιγμή αυτού του διαγωνισμού είναι όμως άγνωστη, καθώς – όπως είπε ο κ. Υπουργός – δεν έχουν ακόμη επιλεγεί οι σύμβουλοι που θα προωθήσουν τη διαγωνιστική διαδικασία. Δηλαδή … «ζήσε Μάη μου». Και βέβαια επί της ουσίας, δηλαδή τι ακριβώς και με ποιο τρόπο θα παραχωρηθεί στο Δήμο, ουδεμία αναφορά έκανε. Για παράδειγμα δεν μας είπε αν θα ενοικιασθεί και η Μαρίνα, για την οποία βέβαια απαιτείται ακόμη πολύς χρόνος για να κατασκευαστεί, καθώς ακόμη δεν γίνεται καμία οργανωμένη συζήτηση για την εξεύρεση πόρων.

Τώρα, όσον αφορά την αξιοποίηση του λιμανιού, τα νέα που μας ανακοίνωσε ο κ. Υπουργός δεν είναι θετικά. Αντί να επιδιωχθεί η παραμονή του λιμένα στην αρμοδιότητα του κρατικού Ο.Λ.ΗΓ. και η επιλογή μιας διοίκησης με καθαρά τεχνοκρατικά και αυστηρά κριτήρια, που θα μπορούσε να οδηγήσει το λιμάνι σε μια αναπτυξιακή τροχιά, επιλέχθηκε η ενοικίαση του λιμανιού για πολλές δεκαετίες. Μια άλλη μορφή δηλαδή, της πολιτικής που είχε αρχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παραχώρηση λιμενικών δραστηριοτήτων (στην πραγματικότητα επρόκειτο και τότε για συγκαλυμμένη πώληση του λιμανιού). Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά παραχωρείται το λιμάνι σε ιδιώτες, χωρίς να έχει λόγο το κράτος, έως την επόμενη γενιά. Θα περιμένουμε όμως να δούμε τους αναλυτικούς όρους του διαγωνισμού και θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία.

Δεν μπορούμε όμως να μην σχολιάσουμε δύο σημεία των δηλώσεων του κ. Υπουργού, από τα οποία προκύπτει και η αγωνία που διακατέχει την Κυβέρνηση, προκειμένου να ωραιοποιήσει τις επιλογές της. Το πρώτο σημείο είναι ότι ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι παρά την ενοικίαση, οποιαδήποτε υποδομή ή επένδυση στο λιμάνι θα αποτελεί περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.

Το αυτονόητο δηλαδή, βαφτίζεται επίτευγμα. Το δεύτερο σημείο, είναι τα ανταποδοτικά τέλη που θα προσφέρει ο ιδιώτης εκμισθωτής ου λιμανιού, τα οποία ορίζονται στο …ιλιγγιώδες ποσοστό «έως 5%». Δηλαδή μπορεί να προσδιοριστούν και στο 1%. Και αυτό παρουσιάστηκε ως επιτυχία.

In this article

Join the Conversation