Κάτσης | Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι να πιστέψουν τα μάτια και την τσέπη τους και όχι τον κ. Βρούτση και τη ΝΔ

+BINTEO

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή στη συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ξεκίνησε κάνοντας αναφορά «στον αυταρχικό κατήφορο που έχει πάρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», η οποία «επιστρατεύει το δόγμα αποφασίζουμε και διατάζουμε για να δείξει αποφασιστικότητα», απέναντι στην μνημειώδη ανικανότητά της. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι σε ένα 24ωρο είχαμε απόβαση ΜΑΤ στα νησιά ως στρατός και συγκρούσεις, νεοπροσλαμβανόμενο ειδικό φρουρό εκτός υπηρεσίας να απειλεί με όπλο φοιτητές μέσα στο Πανεπιστήμιο, ΠΝΠ πανικού για τον κοροναϊό και απευθείας ανάθεση για αγορά υγειονομικού υλικού.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι ανίκανοι και επικίνδυνοι. Το σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη να ενώσει όλους τους Έλληνες ξεκίνησε επιτυχημένα από τα νησιά: Τους ένωσε όλους… εναντίον του».

Όσον αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο Μάριος Κάτσης ανέφερε ότι «παρακολουθούμε εδώ και μήνες στα ΜΜΕ να βγαίνουν πίνακες επί πινάκων για το πόσα χρήματα θα πάρουν οι υπάρχοντες συνταξιούχοι, για το πόσο θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες» και υποστήριξε πως «η αλήθεια προσγειώνει οποιαδήποτε προσδοκία στη σκληρή πραγματικότητα».

Ο Μάριος Κάτσης υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών να δουν γενναία μείωση στις ασφαλιστικές τους εισφορές», γεγονός που έδωσε δυνατότητα «να αρχίσουν να πληρώνουν πλέον στον ΕΦΚΑ άνθρωποι που είχαν κάνει παύση πληρωμών επειδή ήταν πολύ υψηλά τα ποσά και μπήκαν και στις παροχές 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι». Αντιθέτως, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΝΔ με το ασφαλιστικό «όχι μόνο επαναφέρει τις κλάσεις, αλλά αυξάνει την κατώτατη εισφορά», με αποτέλεσμα «420€ /χρόνο να χάνουν οι πιο αδύναμοι», ενώ ταυτόχρονα «το 90% σχεδόν των ελεύθερων επαγγελματιών, θα πληρώσει περισσότερα χρήματα για ασφαλιστικές εισφορές απ’ ότι σήμερα».

Όσον αφορά τους συνταξιούχους, ανέφερε ότι «ο κ. Βρούτσης μάλλον είναι μάγος, γιατί ενώ μειώνει την συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019, πανηγυρίζει ότι αυξάνει τις συντάξεις» και ανέλυσε ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση «καταργεί την μόνιμη 13η σύνταξη», θυμίζοντας πως «η ΝΔ δεσμευόταν προεκλογικά ότι δεν πρόκειται να την καταργήσει αφού την ψήφισε κιόλας». Όσον αφορά τις δήθεν «αυξήσεις» στις συντάξεις, ο Μάριος Κάτσης υποστήριξε πως «η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων δε θα δει πραγματικές αυξήσεις», καθότι «θα είναι μόνο λογιστικές, αφού δεν θα υπερβαίνουν την προσωπική διαφορά», ενώ «υπάρχει μια μικρή μειοψηφία συνταξιούχων, 1 στους 10 δηλαδή, η οποία θα δει μια μικρή αύξηση». «Μιλάμε για τις υψηλές και πολύ υψηλές συντάξεις», τόνισε, χαρακτηρίζοντας την πολιτική της ΝΔ «ταξική πολιτική από την ανάποδη».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Μάριος Κάτσης τόνισε: «Όταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν τις νέες ασφαλιστικές τους εισφορές και οι συνταξιούχοι θα πάρουν τις συντάξεις τους, τότε θα καταλάβουν από πρώτο χέρι την απάτη της κυβέρνησης των αρίστων. Και τότε κυρίες και κύριοι της ΝΔ κανένα τηλεπαράθυρο δε θα μπορέσει να παρουσιάσει το μαύρο – άσπρο. Γιατί η αλήθεια δεν μπορεί να κρύβεται επ’ αόριστον».

In this article

Join the Conversation