Γιόγιακας | “Δίνουμε στους συνεταιρισμούς τη δύναμη της επιλογής”

+ΒΙΝΤΕΟ

Δυνατότητες και ευελιξία δίνει στους αγροτικούς συνεταιρισμούς ο νέος νόμος, υπογράμμισε ο Βασίλης Γιόγιακας στη σχετική ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι η ανεμπόδιστη ανάπτυξή τους είναι ένας από τους δρόμους για να δοθεί μεγαλύτερο αντίκρισμα στις περιουσίες των παραγωγών, μεγαλύτερη αξία στα αγροδιατροφικά μας προϊόντα καθώς και για να μειωθεί το κόστος παραγωγής. «Δίνουμε στους συνεταιριστές τη δύναμη της επιλογής: να επιλέξουν να φτιάξουν έναν συνεταιρισμό χωρίς περιττές διαδικασίες, να επιλέξουν οι ίδιοι πώς θα ρυθμίσουν τις σχέσεις τους και πώς θα οργανώσουν τις δραστηριότητές τους, να επιλέξουν αν, πόσο και πώς θέλουν να διεκδικήσουν το μεγάλωμά τους. Σκοπός μας είναι να δώσουμε στη συνεταιριστική δραστηριότητα τα απαραίτητα εργαλεία για να ανοίξει τα φτερά της.» τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:​

Κύριε Υπουργέ, θέλω και εγώ από τη σειρά μου και από τη μεριά μου να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, την ικανοποίησή μου, αλλά και την περηφάνεια που νιώθουμε όλοι μας για την προσπάθεια που καταβάλλουν στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις στα σύνορα μας.

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στη Νέα Δημοκρατία δεν κρύψαμε ότι – και στο κομμάτι της αγροτικής παραγωγής – φέρνουμε μια διαφορετική αντίληψη.

Πιστεύουμε στη δύναμη των συνεργατικών σχημάτων, των ενώσεων αγροτών, των αγροτικών συνεταιρισμών.

Πιστεύουμε ότι η ανεμπόδιστη ανάπτυξή τους είναι ένας από τους δρόμους για να δώσουμε μεγαλύτερο αντίκρισμα στις περιουσίες και τον μόχθο των παραγωγών μας.

Να δώσουμε μεγαλύτερη αξία στα αγροδιατροφικά μας προϊόντα.

Να μειώσουμε τα κόστη παραγωγής.

Και επειδή ακριβώς πιστεύουμε στη δύναμη των συνεταιρισμών, θέλουμε να τους στηρίξουμε με κάθε διαθέσιμο τρόπο.

Να τους δώσουμε δυνατότητες και ευελιξία.

Και αυτό κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο:

Δίνουμε στους συνεταιριστές, δίνουμε στους συνεταιρισμούς, τη δύναμη της επιλογής:

να επιλέξουν να φτιάξουν έναν συνεταιρισμό χωρίς περιττές διαδικασίες, με όσο το δυνατόν μικρότερα διοικητικά και οικονομικά βάρη.

να επιλέξουν οι ίδιοι πώς θα ρυθμίσουν τις σχέσεις τους και πώς θα οργανώσουν τις δραστηριότητές τους.

να επιλέξουν αν, πόσο και πώς θέλουν να διεκδικήσουν το μεγάλωμά τους, να μετρήσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον ανταγωνισμό, είτε στην ελληνική αγορά, είτε στο εξωτερικό.

Σκοπός μας είναι να δώσουμε στη συνεταιριστική δραστηριότητα τα απαραίτητα εργαλεία για να ανοίξει τα φτερά της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής πολλοί συνάδελφοι από την αντιπολίτευση διαφώνησαν με τη δυνατότητα συμμετοχής ιδιώτη επενδυτή με δικαίωμα ψήφου και μέχρι το 35% του συνολικού αριθμού των ψήφων.

Ειπώθηκε ότι παραβιάζονται οι αρχές του συνεταιρισμού.

Ότι αποτελεί το δούρειο ίππο του κεφαλαίου.

Ότι δε θα δουλέψει, άρα ότι είναι αχρείαστη.

Η αλήθεια είναι ότι δεν παραβιάζεται ούτε η δημοκρατική διοίκηση, ούτε η αυτονομία, ούτε η ανεξαρτησία των συνεταιρισμών.

Ότι, πρώτα απ’ όλα, η είσοδος ή μη του επενδυτή εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τα μέλη – παραγωγούς.

Ότι, οι επενδυτές μπορεί να μην είναι μόνο ιδιώτες, αλλά και άλλοι συνεταιρισμοί, ελληνικοί ή και ευρωπαϊκοί.

Ότι, χωρίς δικαίωμα ψήφου, όπως ισχύει σήμερα, άρα και χωρίς δυνατότητα να διαμορφώσει ή να επηρεάσει αποφάσεις – κανείς επενδυτής δεν ενδιαφέρθηκε να βάλει τα λεφτά του.

Ότι, σε κάθε περίπτωση, και πέρα από το ότι θα ρυθμίζεται στο καταστατικό του κάθε συνεταιρισμού, προβλέπονται εκείνες οι δικλείδες που θα αποτρέψουν αυθαιρεσίες και αλλοιώσεις της βούλησης της πλειοψηφίας.

Υπάρχει και κάτι ακόμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το οποίο αξίζει να κρατήσουμε, γιατί ειπώθηκε και από εκπρόσωπο του ίδιου του συνεταιριστικού κινήματος:

Ότι είσοδος επενδυτή δε σημαίνει μόνο είσοδο κεφαλαίων.

Μπορεί να σημαίνει εισαγωγή γνώσης σε τομείς όπως η διοίκηση, οι πωλήσεις, η ταυτότητα των προϊόντων.

Μπορεί να σημαίνει άνοιγμα σε νέες καλλιέργειες, νέες ποικιλίες, νέες μέθοδοι, νέες δραστηριότητες.

Σημαίνει καλύτερους όρους πρόσβασης σε περιφερειακές και διεθνείς αγορές.

Αλλά και αυτό που λέγεται κάθετη δικτύωση, όπως οι συνέργειες με μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις.

Με λίγα λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλουμε αγροτικούς συνεταιρισμούς που θα μπορούν να έχουν ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Και αυτό εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

αφαιρώντας τα εμπόδια και απελευθερώνοντάς τους από την ασφυχτική αγκαλιά του κράτους,

και δίνοντάς τους τα όπλα για να μπορούν να σταθούν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον επιστρέφοντας τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη στα μέλη τους.

Άλλωστε το όραμά μας για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς χαρακτηρίζει αυτό που θέλουμε να πετύχουμε ως Κυβέρνηση και που λέγαμε ως αντιπολίτευση:

Να περάσουμε από το μοντέλο της οικογενειακής, της μικρής εκμετάλλευσης στο μοντέλο αγροτικής επιχείρησης.

Και από τη λογική της επιδότησης, σε αυτή της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας.

«Εν τη ενώσει η ισχύς», λοιπόν, και αυτή τη δύναμη, τη δύναμη των πολλών θέλουμε να εμπνεύσουμε και να ενθαρρύνουμε στους παραγωγούς μας!

Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, θέλω να στηρίξω και εγώ την τροπολογία του πρώην Υπουργού, του κυρίου Καρασμάνη, που να δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να συμψηφίζουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές με τις αποζημιώσεις που θα δικαιούνται στην τρέχουσα χρονιά, γιατί σε μεγάλες καταστροφές δεν μπορούν πραγματικά να ανταποκριθούν οι αγρότες στις υποχρεώσεις τους

In this article

Join the Conversation