80.000 για τις ζημιές στο κάστρο της Κιάφας από το υπουργείο πολιτισμού

Είχε προηγηθεί και σχετικό αίτημα του Βασίλη Γιόγιακα

Tα γρήγορα αντανακλασιτκά της ως υπουργός πολιτισμού άλλα και ως αρχαιολόγος, έδειξε η Λίνα Μενδώνη, η οποία ενέκρινε πίστωση ύψους 80.000€ για την αποκατάσταση των ζημιών στο κάστρο της Κιάφας,  λόγω του πρόσφατου σεισμού. Το ποσό αφορά σε εργασίες στερέωσης της υφιστάμενης τειχοποιίας για τις οποίες θα συνταχθεί τεχνική έκθεση από την Περιφέρεια Ηπείρου

Είχε προηγηθεί και σχετικό αίτημα του Βασίλη Γιόγιακα σε επικοινωνία του βουλευτή Θεσπρωτίας και της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας χαρακτήρισε τις ζημιές σοβαρές και ζήτησε απο την υπουργό που μάλιστα ειναι αρχαιολόγος, την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές με ευθύνη των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου πολιτισμού, όταν το επιτρέψει η γενικότερη κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η υπουργός πολιτισμού είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κάστρο της Κιάφας κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην ήπειρο, με αφορμή τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση

Η Κιάφα, ή κάστρο της Κιάφας, ή αργότερα φρούριο της Κιάφας, ή φρούριο του Σουλίου, υπήρξε ένα από τα θρυλικά και ηρωικά καστροχώρια των Σουλιωτών και της ανένταχτης και αυτόνομης Σουλιώτικης Συμπολιτείας κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας και μέχρι την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Δέχτηκε πολλές επιθέσεις επι τουρκοκρατίας (1721, 1731, 1754, 1759, 1762, 1772, 1775), καθώς και επί Αλή πασά τρεις ακόμα μεγάλες εκστρατείες το 1788, 1789 και το 1800.

Η Κιάφα, στα 250 χρόνια μέχρι το 1803 αναδείχθηκε σε πανελλήνιο σύμβολο ανδρείας, ηρωισμού και αντίστασης της ακαταμάχητης «σουλιώτικης ψυχής».

 

In this article

Join the Conversation