Κάτσης | Θέλουν πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας με την Βουλή κλειστή

Ηχητικό

Δεν ανοίγουν τη Βουλή ώστε να περάσουν τα νομοσχέδια σε Παιδεία και Περιβάλλον, αλλά ξεκινούν (χωρίς κανένα τεκμήριο ότι άλλαξε κάτι στην πανδημία) μέτρα αναστολής περιορισμών σε ειρηνοδικεία-υποθηκοφυλακεία, παραπέμποντας ευθέως στην αναστολή προστασίας της α΄ κατοικίας και σε έναρξη πλειστηριασμών από 1η Μαΐου, χρειάζεται εγρήγορση και αντίδραση από την αντιπολίτευση αλλά πρωτίστως από όλο τον δημοκρατικό, προοδευτικό κόσμο, τόνισε ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Για να βάλει φρένο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πρέπει να νιώσει πίεση, χρειάζεται κοινωνική εγρήγορση, αντανακλαστικά και αντίδραση και από την αντιπολίτευση αλλά πρωτίστως από όλο τον δημοκρατικό, προοδευτικό κόσμο, να έχει ανοιχτά αυτιά και μάτια, είπε ο κ. Κάτσης. Χιλιάδες επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, κοινωνικές ομάδες έκαναν Πάσχα χωρίς καν το 800ευρο, υπάρχει τεράστια ανησυχία ποιος θα έχει δουλειά την επόμενη ημέρα, με τι εργασιακούς όρους και τι μισθό, αλλά όλα αυτά δεν απασχολούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ενδιαφέρει η πολιτική της επιβίωση.

Είναι χαρακτηριστικό κατά τον ίδιο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκινάει μέτρα αναστολής των περιορισμών από τα ειρηνοδικεία και τα υποθηκοφυλακεία, κάτι που παραπέμπει ευθέως στην αναστολή προστασίας της πρώτης κατοικίας και σε έναρξη πλειστηριασμών από την 1η Μαΐου. Αλλά δεν ξεκινάει την άρση από τον πυλώνα της Δημοκρατίας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όταν φέρνει δύο εμβληματικά νομοσχέδια που αλλάζουν ισορροπίες και ανατρέπουν λογικές ετών και στο Περιβάλλον και στην Παιδεία.

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας, υπάρχει μόνο πολιτική διαχείριση, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη συγκρούεται με τον εαυτό της, προσπαθώντας να εξηγήσει αν είχε δίκιο λίγες ημέρες νωρίτερα ή τώρα. Ξαφνικά χωρίς την παραμικρή αλλαγή, προσπαθεί να πείσει την κοινωνία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος δημόσιας Υγείας. Πότε είχε δίκιο, πριν ή τώρα; Τι μεσολάβησε;

Δεν την ενδιαφέρει την κυβέρνηση ούτε να σωθούν θέσεις εργασίας ούτε να επιβιώσουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ούτε να μην πάνε χαμένοι οι κόποι του λαού, μόνο η πολιτική της επιβίωση, να κάνουν μπίζνες, δουλίστες με το να «μπουκώνουν» τα κανάλια, να υπάρχει αυτή η «μεταδημοκρατία» με δολοφονία χαρακτήρων για όποιον τολμά να μιλά, να αντιπολιτεύεται αναδεικνύοντας τέτοια θέματα. Επιτίθεται για να επιβιώσει πολιτικά, δεν την ενδιαφέρει τίποτε άλλο.

Στην καραντίνα ο κόσμος είναι μουδιασμένος, τον νοιάζει ο κίνδυνος απώλειας της ανθρώπινης ζωής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε την ευκαιρία να πατήσει πάνω σε αυτόν και να ξεκινήσει βίαιη αναδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, στήριξη κολλητών και φίλων, να προλάβει να κάνει… μπίζνες. Έχει δείξει ότι λειτουργεί όχι ως κυβέρνηση με πολιτική αυτοπεποίθηση αλλά ότι προσπαθεί να κερδίσει οτιδήποτε κερδίζεται στο διάστημα που της απομένει. Και είναι ένα διάστημα που δεν δείχνει μακροπρόθεσμο. Κάνουν δουλειές χωρίς αύριο, χωρίς να υπολογίζουν τίποτα, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, με πρόφαση την πανδημία. Το είδαμε με την μπίζνα της τηλεκατάρτισης, ακόμη δεν έχει παραιτηθεί κανένας, κανένας δεν ζήτησε συγγνώμη για το σκάνδαλο.

Χρηματοδοτούν δεύτερη φορά τα κανάλια με 9 εκατ. ευρώ, οπότε αυτά μπουκωμένα δεν αναδεικνύουν το παραμικρό. Κάνουν απευθείας αναθέσεις, όπως τις 740.000 ευρώ για απεντομώσεις και μυοκτονίες στις φυλακές, σε εταιρείες που η μία ιδρύθηκε πέντε ημέρες πριν πάρει την ανάθεση και η άλλη ήταν δημοσίων σχέσεων και άλλαξε καταστατικό και ΓΕΜΗ για να πάρει τη δουλειά. Με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτρέπουν παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων με αφορμή τον κορωνοϊό είναι «νόμιμες», αλλά υπάρχει και το ηθικό στοιχείο. Έχουν πραγματικά δυνατότητα να κάνουν απολυμάνσεις όταν έχουν ως χτες διαφορετικό αντικείμενο; Πότε πρόλαβε η νεοσυσταθείσα επιχείρηση να αποκτήσει εξοπλισμό, έχοντας ιδρυθεί λίγες ημέρες πριν; αναρωτήθηκε ο κ. Κάτσης, ενώ σε άλλο σημείο προσέθεσε ότι χτες είδαμε να δέρνουν πολίτοι αστυνομικοί με πολιτικά, επειδή κατά λάθος μπήκε στην πορεία ενός «vip». Πρέπει να μας πει ο κ. Χρυσοχοΐδης ποιοι ήταν αυτοί οι αστυνομικοί, γιατί προέβησαν σε αυτή την ενέργεια, γιατί έδειραν αυτόν τον πολίτη. Θα παραιτηθεί μήπως ο κ. Χρυσοχοΐδης;

In this article

Join the Conversation