Ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο με εκπαιδευτικούς φορείς για την επιστροφή στα θρανία

Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και τι δεσμεύτηκε ο δήμαρχος

Η ασφαλής επαναλειτουργία των σχολείων μέσης εκπαίδευσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η Δημοτική Αρχή Σουλίου με εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΓΕΛ Παραμυθιάς το μεσημέρι της Τετάρτης στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Στην συνάντηση μετείχε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ο Δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Φώτης Δημητρίου και ο Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών Γρηγόρης Παππάς.

Από την εκπαιδευτική κοινότητα μετείχαν ο Διευθυντής του ΓΕΛ Παραμυθιάς Παύλος Ζαχαριάς, η εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων ΓΕΛ Παραμυθιάς Όλγα Τζαμουράνη, οι εκπαιδευτικοί Θεόδωρος Μπρέστας, Σωτήρης Σπύρου και Ηλίας Κουτσής (εκλεγμένος στο ΔΣ της ΕΛΜΕ και επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”), ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Δύναμη Ελπίδας” Νίκος Γώγος και ο δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Ηλία-Δημήτρης Χρήστου.

Την συζήτηση άνοιξε ο Διευθυντής του ΓΕΛ Παύλος Ζαχαριάς που ανέλυσε τις ενέργειες τις οποίες δρομολόγησε ήδη από το πρωί της 6ης Μάη ο σύλλογος διδασκόντων σε ότι αφορά την υποδοχή της Γ τάξης την προσεχή Δευτέρα και της Α και Β σε 10 μέρες. Ανάφερε ότι χωρίστηκαν τα τμήματα στη μέση ώστε σε κάθε κάθε τάξη να υπάρχουν από 8 μέχρι 11 μαθητές, κάθε μαθητής να απέχει από τους άλλους τουλάχιστον 1,5m και ότι καθορίστηκαν διαφορετικά χρονικά διαλείμματα ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στους διαδρόμους και στο προαύλιο. Ενημέρωσε επίσης και για άλλα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα εφαρμόσει το προσωπικό του σχολείου (τοποθέτηση αντισηπτικών σε κάθε αίθουσα και σε κάθε κοινόχρηστο χώρο, συνεχείς συστάσεις προς τους μαθητές για αποστάσεις, υγιεινή χεριών κ.α) τόνισε όμως ότι υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας και σε μέσα ατομικής προστασίας και ζήτησε από το Δήμο να επιληφθεί. Επισήμανε επίσης ότι σχετικά με την μετακίνηση των μαθητών ήδη έχει υποβάλλει σχετικό έγγραφο ώστε στα μαθητικά δρομολόγια να μην επιβιβάζονται άλλοι μετακινούμενοι, πράγμα που ούτως ή άλλως δεν επιτρέπεται, πόσο μάλλον εν μέσω πανδημίας.

Από την πλευρά του Ηλίας Κουτσής τόνισε ότι οι ελλείψεις αφορούν σε κάποιο βαθμό όλα τα σχολεία του Δήμου μας και άρα ο Δήμος πρέπει να δράσει προς πάσα κατεύθυνση αφού σε 10 μέρες ανοίγουν και τα Γυμνάσια και ίσως στα τέλη του μήνα τα Δημοτικά. Με βάση δε το υπόμνημα (βλέπε εδώ) που ήδη έχει καταθέσει προς την Δημοτική Αρχή η “Λαϊκή Συσπείρωση” απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις από τον Δήμο. Στηλίτευσε τη στάση του κεντρικού κράτους που τα φορτώνει όλα στους δήμους αλλά και στους συλλόγους διδασκόντων χωρίς πρόσθετη γενναία χρηματοδότηση. Έθιξε το θέμα της προμήθειας μασκών, αντισηπτικών, θερμομέτρων υπερύθρων μετώπου αλλά και της καθημερινής υγιεινής των χώρων που δεν μπορούν να καλυφθούν με το υπάρχον προσωπικό καθαριότητας των σχολείων. Μεταξύ άλλων ανέφερε: “το βασικό μας θέμα δεν είναι να γίνει μόνο μια απολύμανση πριν την επαναλειτουργία και καθαρισμός μετά τη λήξη των μαθημάτων. Το θέμα είναι σε κάθε διάλειμμα να απολυμαίνονται συγκεκριμένες “επικίνδυνες” επιφάνειες (πόμολα, χερούλια, εσωτερικά κιγκλιδώματα, επιφάνειες θρανίων, κουπαστές κλιμακοστασίων) και να μην ξεχνάμε ότι ειδικά στα Λύκεια (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συνεχώς αλλάζουν αίθουσα διδασκαλίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης γνωρίζουμε ότι το προσωπικό καθαριότητας μπορεί να ενισχυθεί πρόσκαιρα από δομές που δεν λειτουργούν όμως τι θα γίνει όταν ανοίξουν όλες αυτές οι δομές (Δημοτικά, παιδικοί σταθμοί κ.α); Άρα είναι άμεση η ανάγκη για πρόσληψη πρόσθετου μόνιμου προσωπικού. Τέλος, πρέπει άμεσα να διανεμηθεί στους εργαζόμενους καθαριότητας ειδικός εξοπλισμός γιατί θα είναι ο πιο εκτεθειμένος πληθυσμός στην σχολική μονάδα”.

Από την πλευρά της η Όλγα Τζαμουράνη εκ μέρους του συλλόγου γονέων, ανέφερε ότι υπάρχει διάχυτη ανησυχία στους γονείς και τους κηδεμόνες του ΓΕΛ και ειδικά σε εκείνους που έχουν παιδιά που σε 45 μέρες θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Με βάση αυτό επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικές κινήσεις και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αφού ένα κρούσμα μπορεί να στερήσει από κάποιον ή κάποιους μαθητές τη συμμετοχή στις εξετάσεις του Ιουνίου.

Ο Δήμαρχος αφού άκουσε τις παρατηρήσεις και τα αιτήματα των εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας υποστήριξε ότι η Δημοτική Αρχή βρίσκεται δίπλα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές όπως απέδειξε και με την άμεση ενίσχυση των λυκείων της πόλης με tablet για την τηλεκπαίδευση. Ειδικά όμως στο θέμα της ασφαλούς επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, επειδή πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας, υπογράμμισε ότι ο Δήμος θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να μην υπάρξουν δυσάρεστες καταστάσεις και ανακοίνωσε ότι:

– πριν την επαναλειτουργία θα γίνει απολύμανση όλων των σχολείων.
– θα διατεθεί ένας ακόμη εργαζόμενος καθαριότητας πλήρους απασχόλησης ώστε το σχολείο να καθαρίζεται κατά τη διάρκεια λειτουργίας του.
– θα δοθούν στο σχολείο σε πρώτη φάση 500 μάσκες μίας χρήσης.
– παρέδωσε εξοπλισμό προστασίας (φόρμες, μάσκες και γάντια) για όλο το προσωπικό καθαριότητας.
– θα διαθέσει 2 θερμόμετρα υπερύθρων μετώπου.
– θα υποβάλλει και η Δημοτική Αρχή έγγραφο προς την περιφέρεια και το ΚΤΕΛ ώστε τα δρομολόγια να είναι αμιγώς μαθητικά όπως προβλέπεται.
– θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή ώστε να αντιμετωπιστούν έκτακτα ζητήματα σε όλα τα σχολεία του Δήμου.
– Θα προμηθεύσει το σχολείο με επαρκείς ποσότητες απολυμαντικων για τον καθαρισμό όλων των επιφανειών από το προσωπικό καθαριότητας κατά τη διάρκεια των διαλλειματων

Μετά τη συνάντηση Δημοτική Αρχή και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας συμφώνησαν να βρίσκονται σε άμεση και καθημερινή επικοινωνία με βάση και τη σταδιακή επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης

In this article

Join the Conversation