To τέλος ενός μοναστικού βίου στην κεφαλή της Μητρόπολης, μακριά απο κοσμοπολίτικες αντιλήψεις που απέχουν από την κουλτούρα της Θρησκείας μας

Ήταν στρατηγική επιλογή του, να δίνει περισσότερη σημασία στο πνευματικό του έργο όπως αυτός το κατανοεί και όχι στην επικοινωνιακή πολιτική...

Η παραίτηση του Μητροπολίτη Παραμυθιάς κ.κ. Τίτου, λίγες μέρες μετά την συμπλήρωση 49 ετών στην κεφαλή της Μητρόπολης Παραμυθιάς σηματοδοτεί το τέλος μιας ιδιαίτερης περιόδου στην κεφαλή της ιστορικής Μητρόπολης της χώρας μας.

Ο 92χρόνος Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας έχει πλήρη πνευματική διαύγεια και δεν πάσχει από καμιά ανίατη ασθένεια. Έχει απλά… γεράματα…

Τα όσα ακούγονται κατά καιρούς περί αιμοκαθάρσεων, αλτσχάιμερ, εγκεφαλικών, ανίατων ασθενειών κλπ, ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας. Το μόνο που δεν έχουν πει, είναι πως ο μητροπολίτης έχει μαγουλάδες και ιλαρά. Δεν είναι αλώστε τυχαίο πως σε τουλάχιστον 4 φορές τα τελευταία χρόνια, η φαντασία οργίασε με τέτοιο τρόπο, ώστε να κυκλοφορήσει η φήμη πως ο Μητροπολίτης απεβίωσε.

Όσον αφορά τον τρόπο που έχει αποφασίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του, είναι κάτι που το κάνει 49 χρόνια με τον ίδιο τρόπο και σε καμιά περίπτωση δεν οφείλεται στην υγεία του ούτε και περιμένουμε να το αλλάξει σήμερα.

Ήταν στρατηγική επιλογή του, να δίνει περισσότερη σημασία στο πνευματικό του έργο όπως αυτός το κατανοεί και όχι στην επικοινωνία, όσο και αν θέλουμε όλοι μας να το δούμε περισσότερο κοινωνικό

O Μητροπολίτης Παραμυθιάς Τίτος (κατά κόσμον Σωτήριος) Παπανάκος, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1931 και σπούδασε στην θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1964.

Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος το 1966 και υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας.

Στις 17 Ιουλίου του 1974 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας (διαδέχτηκε τον Παύλο Καρβέλη) και ήταν ο 15ος ποιμενάρχης της Παραμυθιάς.

Επί των ημερών του στην περιφέρεια της Ιερής Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκε σοβαρό και σιωπηλό εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο στους 150 περίπου ενοριακούς ναούς, χωρίς διατυμπανίσεις καθώς στρατηγική του απόφαση ήταν η εκτέλεση των καθηκόντων του με σεμνότητα και ταπεινότητα. Επίσης σιωπηλά, από την Μητρόπολη Παραμυθιάς δόθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε φιλανθρωπικό έργο.

Τον Σεπτέμβριο του 2000, πέτυχε μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες με την συνδρομή του Οικουμενικού Πατριάρχη, την επιστροφή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δονάτου του Θαυματουργού, από το νησί Μουράνο της Βενετίας.

Επί των ημερών του μεταξύ άλλων:

Ιδρύθηκε ο ραδιοφωνικός σταθμός Ι. Μητροπόλεως “Ορθόδοξος Λόγος”, ιδρύθηκαν εκκλησιαστικά βιβλιοπωλεία στην Παραμυθία και την Ηγουμενίτσα, ιδρύθηκαν δανειστικές βιβλιοθήκες καθώς και εκκλησιαστικό μουσείο στην Πάργα. Επίσης αγιογραφήθηκε τμήμα του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δονάτου και αποπερατώθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης στους εξωτερικούς χώρους καθώς και στο Μητροπολιτικό μέγαρο και το πνευματικό κεντρο. Στα μοναστήρια βελτιώθηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ ο ίδιος επέβλεπε τις αγιογραφίες σε όλους τους ναούς κατά τα Βυζαντινά πρότυπα.

Ο Μητροπολίτης Παραμυθιάς Τίτος, ηταν πρόεδρος του ΔΣ του κληροδότηματος Ριγγα, ήταν ενεργό μέλος της διαρκούς ιεράς συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ μεταξύ άλλων υπηρέτησε ως μέλος του δευτεροβάθμιου συνοδικού δικαστηρίου, ως γραμματέας και ταμίας της ιεράς συνόδου, στην συνοδική επιτροπή αιρέσεων, στην συνοδική επιτροπή εκκλησιαστικής τέχνης και μουσικής καθώς και στην συνοδική επιτροπή κοινωνικής πρόνοιας.


In this article

Join the Conversation