To Ε.Κ.Θ. για τον τουρισμό

Ανακοίνωση

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Σε αυτές τις συνθήκες, που η εργοδοσία συνεχίζει την επίθεσή της απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων, που η κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση «πετάει ένα ξεροκόμματο» που δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες των συναδέλφων στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, πρέπει να δώσουμε την απάντησή μας! Ο μόνος δρόμος είναι ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας και η αλληλεγγύη. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε απέναντι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία τη διασφάλιση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τα εργασιακά μας δικαιώματα!

Όλοι οι μηχανισμοί της εργοδοσίας του κλάδου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια «μπούκωσαν στα κέρδη», βγάζοντας εκατομμύρια και κάνοντας συνεχώς νέες επενδύσεις, ήδη ζητάνε από την κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, να πάρει φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις, με την απειλή των απολύσεων, των κλειστών ξενοδοχείων και επισιτιστικών καταστημάτων. Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Θέλουν να φορτώσουν στους εργαζόμενους τα βάρη και αυτής της κρίσης.

Οι ίδιοι εργοδότες σε συντονισμό με την κυβέρνηση προετοιμάζουν το έδαφος για τα ελλιπή μέτρα υγιεινής που θα αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι του κλάδου όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις, λέγοντας ότι χρειάζεται «ατομική ευθύνη» και ότι «ο καθένας πρέπει να γίνει γιατρός του εαυτού του» (!!!). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αεροπορικές εταιρείες και οι όμιλοι των μεταφορών θα αφήσουν «στα χαρτιά» ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα όπως αυτά για τον συνωστισμό προκειμένου να έχουν εξασφαλισμένα κέρδη σε κάθε πτήση. Έτσι θα «εφαρμοστούν» τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα και στα ξενοδοχεία, ρίχνοντας ξανά το μπαλάκι στους εργαζόμενους. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι όπως και κατά τη διάρκεια του «lockdown», έτσι και τώρα, με το σταδιακό «άνοιγμα», οι όποιες αποφάσεις παίρνονται όχι με κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού αλλά με βάση τις ανάγκες του συστήματος. Δε θα τους περάσει! Οι εργαζόμενοι πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά!

Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό το προηγούμενο διάστημα σε αυτές τις συνθήκες πραγματοποιήσαμε μια σειρά κινητοποιήσεις σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα για την καταβολή δεδουλευμένων, για να αποτραπούν αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις, για να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες των εργαζομένων του κλάδου στην οικονομική ενίσχυση. Για να διεκδικήσουμε ένα συνολικό πλαίσιο αιτημάτων για την υγεία και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου, την Πέμπτη 28 Μάη.

Τώρα παλεύουμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, των Συλλογικών Συμβάσεων και τους μισθού μας, για προστασία των ανέργων για όλο το διάστημα της εργασίας.

Διεκδικούμε:
– Κατάργηση όλων των αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
– Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.
– Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό – τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο την 10η Ιούνη.
– Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
– Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
– Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.
– Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
– Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
– Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Άμεση καταβολή 3μήνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσους εργάστηκαν στον επισιτισμό – τουρισμό, ξενοδοχεία το 2019 ως εποχιακοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.
– Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
– Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

In this article

Join the Conversation