Επένδυση 15 εκατομμυρίων ευρώ στο Καρβουνάρι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Με 60 φωτοβολταϊκά πάρκα

Αίτημα για ενοικίαση δημοτικής έκτασης έχουν καταθέσει αγρότες από το δήμο Σουλίου και από την Ήπειρο στην δημοτική αρχή και συγκεκριμένα για το τοπικό διαμέρισμα Καρβουναρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της paramythia-online.gr.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αγρότες ζητάνε έκταση για τοποθέτηση αγροτικών φωτοβολταϊκών με το ύψος της επένδυσης να ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ καθώς θα τοποθετηθούν στο σημείο 60 φωτοβολταϊκά πάρκα και ένας δικός τους υποσταθμός για τη σύνδεση τους στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Τα οφέλη από την ενδεχομένως θετική έκβαση της υπόθεσης, είναι μεγάλα, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι δυνητικοί επενδυτές, προτίθενται να δώσουν δωρεάν στον δήμο 1 mega watt ενέργεια από τον υποσταθμό προσφέροντας έτσι στον δήμο τη δυνατότητα να έχει το φωτοβολταϊκό πάρκο, με το οποίο θα εξοικονομεί περίπου 150.000 ευρώ το χρόνο.  Στα επιπλέον οφέλη του δήμου προστίθενται το ενοίκιο γης.

Το αίτημα κατατέθηκε επίσημα πριν από λίγες μέρες ωστόσο οι συζητήσεις άρχισαν πέρσι το καλοκαίρι και απ’ οτι φαίνεται ακόμα δεν έχουν καταλήξει κάπου.

Αρνητικό στην υλοποίηση του έργου είναι το τοπικό συμβούλιο Καρβουναριού καθώς στην γνωμοδοτική τοποθέτηση μετά από συνεδρίαση, μεταξύ άλλων σημείωσε, πως θα είναι άμεσα πληττόμενες οι κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής και πως συμμετέχουν στο επενδυτικό σχήμα λίγα άτομα από το Καρβουνάρι σε σχέση με τους αιτούντες, ενώ θεωρούν πως θα είναι λιγότερο το όφελος από την ζημιά.

Τέλος κάνουν λόγο για παρεμπόδιση στην πρόσβαση της βροχοδεξαμενής που βρίσκεται στο χώρο και σημειώνουν πως ήδη η κοινότητα είναι επιβαρυμένη από το ΧΥΤΑ.

Οι εκπρόσωποι του επενδυτικού σχήματος, τονίζουν ο δήμος μόνο κερδισμένος θα μπορούσε να βγει από την επένδυση καθώς στο νέο δίκτυο θα μπορέσουν να συνδεθούν οι σταβλικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά αποκτώντας έτσι ενέργεια με λίγα χρήματα. Επίσης τονίζουν πως ανοίγονται νέες θέσεις εργασίας καθώς οι εταιρείες που θα στήσουν τα πάρκα θα χρειαστούν αρκετούς μήνες για την ολοκλήρωση τους. Αναφερόμενοι στην βροχοδεξαμενή, διαβεβαιώνουν ότι δεν θα έχουν καμία σχέση με την εγκατάσταση καθώς δεν την χρειάζονται.

Τέλος απαντώντας οι αγρότες που συμμετέχουν στο επενδυτικό σχήμα, σε όσους ισχυρίζονται ότι θα χαθούν επιδοτήσεις, σημειώνουν πως η σχετική νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει το αντίθετο μάλιστα στη Νέα ΚΑΠ θα μπορούν να ενεργοποιήσουν πολύ πιο εύκολα τα δικαιώματα πράσινης ενίσχυσης μιας και τα φωτοβολταϊκά θεωρούνται πράσινη ανάπτυξη.

Το θέμα αναμένεται να έρθει άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο.

In this article

Join the Conversation