Επιμελητήριο | Διαμαρτυρία για την πρόβλεψη δωματίου απομόνωσης στα καταλύματα

Επιστολή

Προς
Υπουργείο Οικονομικών Υφυπουργό κο. Θ. Σκυλακάκη
Υπουργείο Υγείας, Υπουργό κο. Β. Κικίλια
Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργό κο Χ. Θεοχάρη

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. 9418/23.06.2020 (ΦΕΚ 2498/Β/23.06.2020) ορίσατε υποχρεωτική την ύπαρξη δωματίου καραντίνας σε όλα τα καταλύματα, με κλιμάκωση του αριθμού αυτών των δωματίων ανάλογα με την δυναμικότητα της εκάστοτε επιχείρησης, μεταφέροντας ουσιαστικά σε αυτές την αδυναμία σας για εύρεση ξενοδοχείων καραντίνας που θα υποχρεούνται να φιλοξενήσουν πιθανά επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

Η τρέχουσα τουριστική περίοδο έχει σχεδόν ακυρωθεί, τόσο λόγω του περιορισμού της διάρκειάς της όσο και του κλίματος ανασφάλειας. Ο κίνδυνος επανάκαμψης της πανδημίας από το Φθινόπωρο, οι καιρικές συνθήκες και η έναρξη των επαγγελματικών και σχολικών υποχρεώσεων νωρίς το Σεπτέμβριο, δυστυχώς δεν επιτρέπουν αισιόδοξες υποθέσεις για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου.

Στην περιοχή μας, η συντριπτική πλειοψηφία των καταλυμάτων (δωμάτια και διαμερίσματα), διαθέτουν από 2 έως 10 δωμάτια το πολύ. Με την υποχρέωση δέσμευσης ενός δωματίου, σε σύνολο δέκα το ανώτερο, ή δύο το λιγότερο, αυτομάτως μειώνεται ακόμη περισσότερο, ο ήδη μειωμένος τζίρος αυτών των επιχειρήσεων κατά 10% έως και 50% αναλόγως της δυναμικότητάς τους.

Τα ανωτέρω δεδομένα είναι ακόμα χειρότερα για τις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις, καθώς μία τέτοιου είδους κατοικία αναγκάζεται εκ των πραγμάτων, σε παύση λειτουργίας, έως τον ορισμό ξενοδοχείου καραντίνας.

Στην παράγραφο 3, όπου αναφέρεται η υποχρέωση δέσμευσης δωματίου, τίθενται με τις υποπαραγράφους α έως και ε, προδιαγραφές που εκ προοιμίου καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή της ΚΥΑ, όπως πχ η ύπαρξη απόλυτα διακριτής χωροταξικά δομής, χωρίς καθόλου χρήση κοινόχρηστων χώρων!

Στην ΚΥΑ προβλέπεται μόνο η υποχρέωση των καταλυμάτων για την ύπαρξη δωματίου καραντίνας χωρίς την πρόβλεψη αποζημίωσης της επιχείρησης τόσο κατά την διάρκεια που αυτό θα παραμείνει χωρίς ένοικο όσο και κατά την διαμονή κάποιου κρούσματος, και φυσικά δε γίνεται αναφορά για το ποιος επιβαρύνεται με την διατροφή των ενοίκων του.

Με τους όρους και προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, για την αποζημίωση των ξενοδοχείων καραντίνας (μέγιστο 30€ περιλαμβανομένου διατροφής ή 10€ για μη χρησιμοποιούμενο δωμάτιο), είναι εύκολα αντιληπτό ότι δεν πρόκειται να καλυφθεί σύντομα, κι ενδεχομένως καθόλου εντός αυτής της περιόδου, η υποχρέωση ορισμού παρόμοιου καταλύματος για την Περιφερειακή μας Ενότητα, όπως και σε πολλές άλλες στην χώρα

Αντιλαμβάνεσθε ότι με αυτές τις σκέψεις, και με το τελεσίδικο γεγονός μιας ΚΥΑ που πρέπει να εφαρμοσθεί, η όποια προοπτική ανάσχεσης της οικονομικής ζημιάς που υφίσταται φέτος ο τουριστικός μας κλάδος, εκμηδενίζεται και κρίνεται δικαιολογημένη η έντονη αίσθηση πως έχει εκδοθεί ωθώντας τις επιχειρήσεις να μην λειτουργήσουν καθόλου, ή να λειτουργήσουν παρανομώντας, καθώς δεν δύνανται ούτε να διαθέσουν αυτή την δομή ούτε να απολέσουν έως και το 50% των πιθανολογούμενων εσόδων τους.

Αντιλαμβανόμαστε κι εμείς ότι επιθυμείτε διακαώς να ενισχύσετε το προφίλ ασφάλειας στους επισκέπτες, για μια χώρα που λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και πέραν αυτών, και παράλληλα ότι αυτά τα μέτρα στηρίζονται κυρίως στις “πλάτες” της μικρής και πολύ μικρής επιχειρηματικότητας σας ενημερώνουμε ότι πλέον αδυνατούμε να τα επωμισθούμε.

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας αιτείται την άμεση αναθεώρηση της ανωτέρω ΚΥΑ καταργώντας αυτήν την υποχρέωση για τα καταλύματα μικρής δυναμικότητας και μετατρέποντάς την σε δυνητικό μέτρο και παράλληλα την πρόβλεψη μιας δίκαιης και γενναίας αποζημίωσης αυτών που θα το εφαρμόσουν.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Αλέξανδρος Πάσχος

In this article

Join the Conversation