Με ΦΕΚ… αυξήσεις- φωτιά στα διόδια της Εγνατίας Οδού

H χρέωση στα διόδια της Εγνατίας αυξάνεται το προσεχές διάστημα από τα τρία στα τέσσερα λεπτά ανά χιλιόμετρο.

Τα πάνω κάτω στη λειτουργία της Εγνατίας Οδού και στο κόστος των διοδίων φέρει η απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Οικονομίας για τον καθορισμού συστήματος χρέωσης τόσο στον μεγαλύτερο οδικό άξονα της χώρας όσο και στους τρεις κάθετους.

Αφενός το κόστος των διοδίων αυξάνεται και αφετέρου ανοίγει ο δρόμος στον ιδιώτη στον οποίο θα παραχωρηθεί ώστε να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις, μετατρέποντας έτσι την Εγνατία σε έναν από τους ακριβότερους δρόμους της χώρας.

Κι αν για άλλους δρόμους οι ιδιώτες επένδυσαν χρήματα –συγχρηματοδοτούμενα έργα- στην περίπτωση της Εγνατίας ο μόνος που επένδυσε μερικά δις είναι το ελληνικό κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες!

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, η χρέωση στα διόδια της Εγνατίας αυξάνεται το προσεχές διάστημα από τα τρία στα τέσσερα λεπτά ανά χιλιόμετρο.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί παράλληλα αποδέχονται τις απαιτήσεις που έχει προβάλλει το ΤΑΙΠΕΔ, τον διπλασιασμό δηλαδή των διοδίων με την παραχώρηση της Εγνατίας σε ιδιώτη.

«Προ της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης τα τέλη διοδίων θα αναπροσαρμοστούν βάσει χρέωσης ανερχόμενης σε 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο» αναφέρεται στο ΦΕΚ, που πρακτικά σημαίνει αύξηση κατά 0,01 το χιλιόμετρο.

Τα… καλύτερα όμως έπονται! «Από την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης τα τέλη διοδίων που επιβάλλονται καθορίζονται σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις της σύμβασης»…

Και διευκρινίζεται:

«Κατά τις ειδικότερες προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης ως προς τις προϋποθέσεις και το χρόνο εφαρμογής, για τους χρήστες που πραγματοποιούν διαδρομή αποκλειστικά εντός ενός εκ των ακόλουθων τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» (α) Α/Κ Καλοχωρίου έως Α/Κ Ευκαρπίας (Θεσσαλονίκη), (β) Α/Κ Αγ. Ανδρέα έως Α/Κ Άσπρα Χώματα (Καβάλα), (γ) Α/Κ Δωδώνης έως Α/Κ Παμβώτιδας (Ιωάννινα), (δ) Α/Κ Μάκρης έως Μεθοριακό σταθμό Κήπων (Αλεξανδρούπολη) και (ε) Α/Κ Ταξιάρχη έως Α/Κ Καλαμιάς (Σιάτιστα), ήτοι διαδρομή όπου αμφότερα τα σημεία αναχώρησης και άφιξης βρίσκονται εντός ενός εκ των ανωτέρω τμημάτων, θα εφαρμόζεται ειδικό σύστημα αναλογικής χρέωσης, όπου τα τέλη διοδίων θα υπολογίζονται βάσει της διανυόμενης

απόστασης («Υβριδικό Σύστημα Διοδίων»). Για χρήστες που κινούνται εκτός των τμημάτων αυτών, καθώς και για τους χρήστες που κινούνται τόσο εντός όσο και εκτός των τμημάτων αυτών, τα τέλη διοδίων θα υπολογίζονται βάσει του Ανοικτού Συστήματος Διοδίων, ήτοι βάσει ολόκληρου του μήκους χρέωσης των αντίστοιχων περιοχών χρέωσης».

Απο το epiruspost.gr

In this article

Join the Conversation