Αποκαλυπτήρια γλυπτικής παράστασης της Αγ. Κυριακής στον Αυλότοπο | Του Βαγγέλη Τσιρώνη

Την Τρίτη 7 Ιουλίου

Την Τρίτη 7 Ιουλίου, εορτή της Αγίας Κυριακής και μετά τη θεία λειτουργία, θα πραγματοποιηθούν στον Αυλότοπο Σουλίου, τα αποκαλυπτήρια γλυπτής παράστασης-δωρεά (σε μαρμάρινη στήλη) της ομώνυμης Αγίας.

Η σεμνή τελετή θα πραγματοποιηθεί στον πρόσφατα αναπαλαιωμένο και αναστηλωμένο Ιερό Ναό με μεγάλη ιστορική, αρχαιολογική και καλλιτεχνική αξία, αφιερωμένο στην Αγία Κυριακή (μονόκλιτη Βασιλική μετά τρούλου του 16ου-17ου αι.).

Την εξαιρετική παράσταση φιλοτέχνησε με ιδιαίτερη αγάπη και επιμέλεια ο γνωστός και σπουδαίος αυλοτοπίτης γλύπτης Μιχάλης Δημητρίου.

Η συντήρηση και αποκατάσταση του Ναού εγκρίθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας ύστερα από συνεχείς προσπάθειες και διαβήματα του πρώην προέδρου Αυλοτόπου κ. Συμεών Διαμάντη και το αληθινό και έμπρακτο ενδιαφέρον του φιλότεχνου περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Ο γλύπτης Μιχάλης Δημητρίου είναι γνωστός για τη συμμετοχή του στις εργασίες αναστήλωσης του ναού Απτέρου (Αθηνάς) Νίκης της Ακρόπολης (2001-2006) και στις εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης μέρους του θεάτρου Δωδώνης καθώς και συντήρησης αρχαιοτήτων της ακρόπολης των Μολοσσών τα τελευταία χρόνια (επί Ζάχου Κώστα και αργότερα Κωνσταντίνου Σουέρεφ). Γλυπτές παραστάσεις του σεμνού καλλιτέχνη κοσμούν και άλλα μνημεία τόσο στα Σουλιωτοχώρια όσο και έξω από αυτά (γυναικεία μονή Αγίας Παρασκευής Πούντας, γηροκομείο αρχιεπισκοπής Ιωαννίνων κλπ).

In this article

Join the Conversation