Για τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Παραμυθιάς

Γράφει ο Δημήτριος Τσαρκοβίστας

Ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης ένοιωσα από την χθεσινή αναγγελία του Δημάρχου μας Γιάννη Καραγιάννη για τον μόνιμο εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης μας από τον Τουρκικό ζυγό.

Δεν έχω παρά να τον συγχαρώ. Και δεν το κάνω γιατί είναι φίλος και έχουμε μια κοινή πορεία σε κάποια πράγματα , αλλά το κάνω γιατί διαπιστώνω στην πράξη πως τον πονάει αυτός ο τόπος .

Επί τέλους βρέθηκε μια Δημοτική αρχή της οποία ηγείται ο Γιάννης να κάνει πράξη αυτό που εδώ και οκτώ χρόνια είχε ξεκινήσει το Διοικητικό συμβούλιο του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς .

Για πρώτη φορά το 2013 συμπληρώνοντας τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και ύστερα από εισήγηση μου ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Παραμυθιάς προγραμμάτισε πενθήμερες εορταστικές εκδηλώσεις .Πέραν αυτού φρόντισε να αναγείρει περικαλλές μνημείο στο χώρο της μάχης του Ελευθεροχωρίου τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους ηρωικούς πεσόντες . Προσκάλεσε και παρευρέθηκε από την Κρήτη απόγονος της οικογένειας Δεληγιαννάκη τον οποίο και τίμησε. Ακόμη για το σκοπό αυτό ήρθε από τα Χανιά ο περίφημος Λαογραφικός όμιλος Χανίων δημιουργώντας ένα καταπληκτικό κλίμα με χορούς και τραγούδια της Κρήτης .Στην εκδήλωση ακόμη τιμήθηκαν μια σειρά από προσωπικότητες όπως η Εμινέ Μπουρουντζή πρόεδρος των Ελλήνων Πομάκων της Θράκης ,ο συγγραφέας και λαογράφος Γιώργος Λεκάκης , βουλευτές και προσωπικότητες της ομογένειας της Βορείου Ηπείρου ,άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών καθώς και ο συντοπίτης μας διακεκριμένος γιατρός και ερευνητής παγκοσμίου αναγνώρισης Άγγελος Στεργίου ο οποίος και συγκλόνισε τους παρευρισκόμενους με την τοποθέτηση του. Θλιβερή παρένθεση για τις επετειακές εκδηλώσεις η απουσία κάποιων θεσμικών παραγόντων που θεώρησαν σωστό να μη τιμήσουν τις εκδηλώσεις (αλλά να εκπροσωπηθούν πενιχρά απλά να βγούν από την υποχρέωση).

Σημειωτέων ότι με την ανακοίνωση των προθέσεων του τότε Διοικητικού Συμβουλίου του Φ.Ο.Π περί της διοργάνωσης των εκδηλώσεων υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις κατά γενική κατάπληξη προερχόμενες από ανθρώπους που λογικά και θεσμικά θα έπρεπε να είναι μπροστάρηδες και υποστηρικτές .

Αντιθέτως μέχρι την τελευταία στιγμή έκαναν τα πάντα να ακυρώσουν τις εκδηλώσεις έστω και στο παρά ένα .Το θλιβερότερο από όλα είναι το ότι αντί να συνεχιστεί να εορτάζετε η απελευθέρωση της πόλης , έκτοτε δεν έγινε απολύτως τίποτα ούτε από μέρους των θεσμικών παραγόντων ούτε από το νεοεκλεγέν Διοικητικό συμβούλιο ου Φ.Ο.Π. το ποίο άμα τη ανάληψη των καθηκόντων του σάρωσε στην κυριολεξία χάριν της επαγγελλόμενης και διατιμπανιζόμενης εξωστρέφειας κάθε εκδήλωση .

Εκεί που άλλες πόλεις ψάχνουν κυριολεκτικά από το πουθενά να βρουν αιτίες και αφορμές να καθιερώσουν εκδηλώσεις ,οι δικοί μας θεσμικοί καταργούν .Κρίμα ……!!!!!!Ευτυχώς όμως η αναγγελία του Δημάρχου μας περί μονίμου εορτασμού της απελευθερώσεως της πόλης έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να δικαιώσει όλους εμάς που υπεστήκαμε τα πάνδεινα και χαρακτηριστήκαμε ποικιλότροπος από κάποια απόλυτα μηδενικά εξ αιτίας των θετικών αποφάσεων μας . Εύγε και πάλι εύγε Δήμαρχε.

Είμαστε εδώ να συνδράμουμε με ιδέες και να σου παραδώσουμε ενδιαφέρουσες μελέτες πολιτιστικών και άλλων διοργανώσεων που σκοπό θα έχουν το καλό του Δήμου .!!

In this article

Join the Conversation