Στη Βουλή το ζήτημα των Αγροτικών Ακινήτων από τον Β. Γιόγιακα

Αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό

Αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό κατέθεσαν ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Γιώργος Αμυράς και ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Γιόγιακας ζητώντας νομοθετική ρύθμιση εναρμονισμένη στις συντεταγμένες του Ευρωπαϊκού Δικαίου για την επανάκτηση των περιουσιών χιλιάδων ελλήνων πολιτών.

Μάλιστα, το περιεχόμενο της Αναφοράς που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκη, αποτελεί το υπόμνημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων που απέστειλε προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στο κείμενο του υπομνήματος εξηγείται με ακρίβεια και τεκμηριωμένα στοιχεία πως χιλιάδες Έλληνες απώλεσαν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί των αγροτικών τους εκτάσεων (βοσκότοπων), μολονότι έχουν στην κατοχή τους μετεγγραμμένα συμβόλαια ή άλλα επίσημα έγγραφα, που αποδεικνύουν τη νόμιμη αγορά των αυτών των εκτάσεων, η οποία έγινε υπό το καθεστώς του Δασικού Κώδικα του 1929 που ξεχώριζε σαφώς τα δάση και τις Δασικές εκτάσεις από τους βοσκότοπους- λιβάδια.

Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων κ. Δημήτρης Κοτσώνης σχολίασε: «Χαιρετίζουμε την κίνηση των δύο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, να θέσουν το ζήτημα των αγροτικών ακινήτων στη βάσανο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ελπίζουμε ότι θα βρεί ευήκοα ώτα και ο αρμόδιος υπουργός θα δώσει οριστικό τέλος με σύγχρονη νομοθετική λύση όπως επιτάσσει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για χιλιάδες Έλληνες πολίτες που σήμερα διεκδικούν δυστυχώς το αυτονόητο: Την επανάκτηση των περιουσιών τους και το δικαίωμα του σχεδιασμού και ανάπτυξης των ακινήτων τους. Το σχέδιο νόμου για το χωροταξικό σχεδιασμό στο οποίο ζητάμε να συμπεριληφθεί η νομοθετική πρόβλεψη για οριστική λύση στο ζήτημα των περιουσιών μας, είναι μοναδική ευκαιρία για την κυβέρνηση να αποδείξει ότι μέσα από την εγκαθίδρυση ενός σταθερού και ενιαίου πλασίου κανόνων, μπορεί να παρέχει διαφάνεια και ασφάλεια δικαίου σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες αλλά και τους επενδυτές που τόσο έχει ανάγκη η χώρα».

In this article

Join the Conversation