Τίμησαν την θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο

Το δεύτερο Ζάλογγο

Οι συνθήκες διαφορετικές φέτος λόγω της υγειονομικής κρίσης αλλά με τον ίδιο σεβασμό τιμήθηκε ο αγώνας και η θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο.

Η τελετή μνήμης της θυσίας των Σουλιωτών γίνεται κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, ημέρα που γιορτάζει το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σ’ ένα μαγευτικό τοπίο που δεσπόζει το καθολικό της Ιεράς Μονής και τα ς αναστηλωμένα κελιά της και αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση απόδοσης φόρου τιμής στους Ήρωες Σουλιώτες.

Η Μάχη του Σέλτσου και το Ολοκαύτωμα που ακολούθησε τον Απρίλιο του 1804 ήταν ένα δεύτερο αλλά υπέρτερο Ζάλογγο.

Είναι η τραγικότερη σελίδα της ιστορίας των Σουλιωτών αλλά σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ένα βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο Ελληνισμός στη μάχη για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, καθώς από τους 1300 περίπου Σουλιώτες και ντόπιους Ραδοβιζινούς που κατέφυγαν στην Ιερά Μονή αμυνόμενοι μέχρις εσχάτων, διασώθηκαν μόνο 40 ανάμεσά τους και ο 13χρονος Μάρκος Μπότσαρης με τον πατέρας του Κίτσο Μπότσαρη.

Στα νερά του μανιασμένου Αχελώου προτίμησε να πέσει η Λένω Μπότσαρη και μαζί με αυτή πάνω από 500 γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών της, ενώ. άλλα 250 γυναικόπαιδα έπεσαν με μιας στον ΄΄Πέτακα΄΄ στο φαράγγι της Γκούρας όπου ακριβώς πίσω από τη Μονή.

Στον ίδιο χώρο η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Γεωργίου Καραισκάκη τίμησαν όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και με την θυσία τους έγραψαν λαμπρές σελίδες στην ελληνική ιστορία

In this article

Join the Conversation