Το εργατικό κέντρο για τα ΚΔΑΠ

Ανακοινωση

Για ακόμη μια χρονιά εκατοντάδες οικογένειες θα αντιμετωπίσουν το αξεπέραστο αδιέξοδο να μην μπορούν να εξασφαλίσουν στα μικρά παιδιά τους βρεφονηπιακό σταθμό ή τη συμμετοχή τους σε κάποιο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Πολλές οικογένειες, που δεν επιλέχθηκαν ως δικαιούχοι voucher ή δεν έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αν έχουν, για να εντάξουν τα παιδιά τους είτε στον Δήμο Ηγουμενίτσας είτε στον ιδιωτικό τομέα, που διαρκώς διευρύνεται, και στην περιοχή μας, «αρμέγοντας» τις επιδοτήσεις.

Η κυβέρνηση συνειδητά συρρικνώνει και υποβαθμίζει της δημόσιες δομές, ενώ συγχρόνως ενισχύει τις ιδιωτικές, ακολουθώντας τη “συνταγή” όλων των προηγούμενων, όπου οι κοινωνικές δομές απαξιώνονται και καταργούνται, ιδιαίτερα δε όπου υπάρχει πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική και υγειονομική κρίση πλήττουν βαθιά τα εργατικά στρώματα και οικογένειες, οι οποίες είναι και οι άμεσα ωφελούμενες του προγράμματος και της λειτουργίας των ΚΔΑΠ.

Η ανεξέλεγκτη αύξηση και δράση των ιδιωτικών ΚΔΑΠ τα τελευταία χρόνια, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απορροφά ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων αυτών, έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρού προβλήματος υποχρηματοδότησης και υπολειτουργίας των δημοτικών ΚΔΑΠ.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά στερούνται το δικαίωμα να συμμετάσχουν δωρεάν στα ΚΔΑΠ, παρόλο που ο φάκελός τους πληρούσε στο έπακρο τα κριτήρια, σαν συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής και της άρνησης της κυβέρνησης να αυξήσει το κονδύλι του προγράμματος.

Συνέπεια επίσης των παραπάνω είναι να κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο η πλειοψηφία των δημοτικών ΚΔΑΠ και με απόλυση οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες δομές.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί τα νέα ζευγάρια, που μοχθούν να τα βγάλουν πέρα, να διεκδικήσουν μαχητικά το δικαίωμά τους να μπορούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους, δημόσια και δωρεάν, την απαραίτητη δημιουργική παιδαγωγική φροντίδα, ιδιαίτερα γι’ αυτά της προσχολικής και βρεφικής ηλικίας.

Απαιτούμε και Διεκδικούμε:

• Να παρθούν έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των δήμων ώστε να στήσουν άμεσα αντίστοιχες δημοτικές δομές για Νήπια και βρέφη, για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, διασφαλίζοντας με άμεσα μέτρα και με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις τη διεύρυνση τους (εξεύρεση και ανέγερση κατάλληλων κτιρίων, πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού), ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των παιδιών, και αυτών που πήραν το voucher και αυτών που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις, καθώς επίσης κι αυτών που έχουν καταθέσει αίτημα στους δήμους, χωρίς συμμετοχή στο πρόγραμμα.
• Να διασφαλιστεί σε όλους τους δήμους η ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα και να προχωρήσει, επιτέλους, η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Να διατεθούν κονδύλια για την ανέγερση των αναγκαίων κτιριακών υποδομών για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.
• Να καταργηθούν τα τροφεία και οι υπόλοιπες χρεώσεις και να εξασφαλιστεί δωρεάν παροχή όλων των υπηρεσιών στα παιδιά.
• Άμεση και γενναία χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες της πανδημίας: εξασφάλιση της καθαριότητας και υγιεινής των δομών, πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας και βοηθητικού προσωπικού, συστηματική μαζική περιοδική εξέταση των εργαζομένων, πρόσληψη παιδίατρων και γιατρών εργασίας όπου χρειάζεται, με ουσιαστικό ρόλο για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών για παιδιά και εργαζόμενους, εξασφάλιση των κατάλληλων ατομικών μέσων προστασίας, μέτρα για την αντιμετώπιση του συγχρωτισμού.
• Κανένα παιδί να μην μείνει εκτός κοινωνικών δομών.
• Μαζικές, μόνιμες προσλήψεις.

In this article

Join the Conversation