Το ΕΚΘ για το άνοιγμα των σχολείων

Ανακοίνωση

Εργαζόμενοι, δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές, γονείς, την Δευτέρα θα ανοίξουν οι πόρτες σε όλα τα σχολεία του Νομού μας και θα ζωντανέψουν ξανά από τις φωνές των παιδιών μας που θα κατακλύσουν τα προαύλια και τις αίθουσες τους.

Δυστυχώς όμως η νέα σχολική χρονιά θα είναι πολύ χειρότερη από τις προηγούμενες , γιατί με ευθύνη της Κυβέρνησης και των Δημοτικών αρχών ξεκινά με συσσωρευμένα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς. Τα σχολεία ανοίγουν σε συνθήκες πανδημίας που μέρα με την μέρα παίρνει όλο και πιο επικίνδυνες διαστάσεις αφού καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα σε εργασιακούς χώρους.

Ανοίγουν με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, με κενές θέσεις εκπαιδευτικών, με έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Παρ’ ότι υπήρχε αρκετός χρόνος από την Ανοιξη, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν τον αξιοποίησε για να καλυφθούν τα κενά με τις αναγκαίες προσλήψεις τόσο σε εκπαιδευτικό προσωπικό, όσο και σε προσωπικό καθαριότητας. Και αυτό διότι όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα στα δίκαια αιτήματα των Ομοσπονδιών, των γονέων, των Σωματείων, για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αφού οι σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας και των οικογενειών μας στην Παιδεία, την Υγεία, την Εργασία, συνολικά σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, αντιμετωπίζονται ως «κόστος» και «δημοσιονομικό βάρος» από τις κυβερνήσεις, χθεσινές και σημερινές, σύμφωνα με τις ντιρεκτίβες και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

Από την άλλη κάθε χρόνο ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με 4 δις ευρώ, χρήματα από την άγρια φορολογία και φοροληστεία του λαού μας για την κάλυψη των αναγκών της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ. 70 και πλέον δις ευρώ από το περιβόητο «ταμείο ανάπτυξης» θα διοχετευτούν με διάφορους τρόπους προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, χρήματα που θα καλεστεί και πάλι η εργατική λαϊκή οικογένεια να πληρώσει με πετσοκομμένους κρατικούς προϋπολογισμούς σε ότι αφορά τις κοινωνικές παροχές και με άγρια φοροληστεία.

Αυτή είναι η πραγματικότητα συναδέλφισες – οι και σε αυτήν την πραγματικότητα δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να σταυρώνουμε τα χέρια σφυρίζοντας αδιάφορα.

Μπροστά σ΄αυτήν την πραγματικότητα δύο δρόμοι ξανοίγονται για μας τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους γονείς και εκπαιδευτικούς, τους μαθητές. Η σκύβουμε το κεφάλι και το χώνουμε μέσα στη λάσπη όπως η στρουθοκάμηλος, η συσπειρωνόμαστε στους Συλλόγους και τα Σωματεία μας και συλλογικά και οργανωμένα αντιπαλεύουμε την αντεργατική αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική ταξική πολιτική που ρουφάει καθημερινά το αίμα μας.

Η Διοίκηση του ΕΚΘ σας καλεί να ακολουθήσουμε τον δεύτερο δρόμο, τον δρόμο του αγώνα και τις διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να μας οδηγήσει στο ξέφωτο και να ικανοποιήσει όλες τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να κατακτήσουμε:
• Την άμεση κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς, στα σχολεία όλων των βαθμίδων.
• 15 μαθητές ανά τμήμα
• Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία
• Κανένα παιδί εκτός ολοήμερου σχολείου
• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μαθητές, άμεση υποδομή για δωρεάν δελτία υγείας και επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, άνεργους.
• Αύξηση 100% της οικονομικής επιχορήγησης στους Δήμους για την συντήρηση των σχολικών κτιρίων και τις λειτουργικές ανάγκες τους.
• Να χτιστούν νηπιαγωγεία, σήμερα στεγάζονται σε ακατάλληλες νοικιασμένες αίθουσες πολυκατοικιών και για αυλή χρησιμοποιούν τους φωταγωγούς. Η αθλιότητα στο μεγαλείο της.
• Σταθερές – μόνιμες θέσεις εργασίας, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για την κάλυψη των αναγκών όλων των κατηγοριών στα σχολεία όπως: καθαριστριών, φυλάκων, επιστατών, τραπεζοκόμων, σχολικών τροχονόμων.
• Η μόρφωση και η υγεία των παιδιών μας είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Ηρθε η ώρα να «κόψουμε» το δάχτυλο της κυβέρνησης και όλων όσων το κουνάνε απειλητικά μπροστά στο πρόσωπο μας.

Πληρώσαμε αρκετά, δεν θα πληρώσουμε ξανά.

Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας 

In this article

Join the Conversation