Το τοπικό ΚΚΕ (μ-λ) για την πανδημία και τα μέτρα

Τα αιτήματα

Συμπληρώνεται σε λίγο ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας και στη χώρα μας. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα χάσαμε κοντά 5.500 συμπολίτες μας που έπεσαν θύματα της διαχρονικής πολιτικής απαξίωσης της υγείας και αντι-μετώπισης των ανθρώπων του λαού ως αναλώσιμων. Μιας πολιτικής που επιλέγει να δαπανά δισεκατομμύρια για πο-λεμικούς εξοπλισμούς, μηχανισμούς καταστολής και στήρι-ξη του μεγάλου κεφαλαίου, την ώρα που αρνείται πεισματι-κά να ανοίξει νοσοκομεία και σχολεία, να προσλάβει υγειο-νομικούς κι εκπαιδευτικούς, να αγοράσει λεωφορεία ή να στηρίξει τους ανέργους και να δώσει τις συντάξεις σ’ όσους τις περιμένουν. Για το λαό, όλα τα παρουσιάζουν ως “δύσκολα”, τη στιγμή που με πάσα ευκολία μπουκώ-νουν προκλητικά τα μεγάλα συμφέροντα που υπηρε-τούν.

Τα διάφορα εμβόλια λειτουργούν για την ώρα ως “παρη-γοριά στον άρρωστο”, το πλιάτσικο των μεγάλων χωρών σ’ αυτά δεν έχει προηγούμενο και η ανοσία του πληθυσμού, απ’ ότι όλα δείχνουν, θα πάρει μήνες, ίσως και χρόνια για να επιτευχθεί. Στο μεταξύ, τα μέτρα εξαντλούνται σε καρα-ντίνες, περιορισμούς, απαγορεύσεις, πρόστιμα και κατα-στολή. Ο κορωνοϊός κάνει πάρτι στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η κυβέρνηση, με την ουσιαστική στήριξη της αντιπολίτευσης, αρνείται κάθε συζήτηση γι’ αυτούς τους χώρους. Το μόνο που κάνει είναι να στοχοποιεί κάθε στιγμή χαλάρωσης του λαού και της νεολαίας. Και ιδιαίτερα να ξυλοφορτώνει και μπαγλα-ρώνει όσους αντιδρούν, αντιστέκονται και διεκδικούν!

Ταυτόχρονα, τα μηνύματα που έρχονται από τα μεγάλα δυτικά αφεντικά της ντόπιας ολιγαρχίας του πλούτου είναι άκρως ανησυχητικά. Η ΕΕ για το λαό μας δε σημαίνει τίπο-τε περισσότερο από μνημονιακή επιτήρηση και απαίτηση λήψης νέων αντιλαϊκών μέτρων. Όσο για τις ΗΠΑ, οι σκη-νές που διαδραματίστηκαν στην πρωτεύουσά τους φανε-ρώνουν όλη τη σαπίλα ενός συστήματος σε προχωρημένη σήψη και αγιάτρευτη κρίση, με την πρώτη θέση παγκοσμί-ως σε τραγικές εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών από τον ιό. Ενός κοινωνικού καθεστώτος σε στρατηγικό αδιέξοδο, χωρίς την παντοδυναμία που θα ήθελε, ικανού όμως να εντείνει τη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση του λαού στο εσωτερικό, παράλληλα με νέους τυχοδιωκτισμούς και πολεμικές επεμβάσεις στις ήδη πυρακτωμένες περιοχές του πλανήτη. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος για τους λαούς, μαζί και τον δικό μας, και η αναγκαιότητα μαζικού αντιπολε-μικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος επιτακτική.

Μέσα στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται! Δεκάδες είναι οι νόμοι και οι διατάξεις που περνά η κυβέρνηση για λογαριασμό του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεο-λαία. Πρόκειται για μια επίθεση που διαμορφώνει το σή-μερα και το αύριο σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Κατάργηση του 5θήμερου-8ωρου, απλήρωτη εργασία. Διαρκής λιτότητα σε μισθούς, μεροκά-ματα και συντάξεις. Ένταση της εκμετάλλευσης και καταπί-εσης. Απαγόρευση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δρά-σης. Όρθωση ταξικών φραγμών στα παιδιά του λαού να σπουδάσουν. Χτύπημα κάθε δικαιώματος και κατάκτησης. Απαγορεύεται το ένα, απαγορεύεται το άλλο … Τελικά, τι επιτρέπεται;

Και όμως! Η σημερινή μαυρίλα δεν θα ‘ναι παντοτινή! Φροντίζουν γι’ αυτό τα εκατομμύρια των λαών σ’ όλη την υφήλιο που παλεύουν και αγωνίζονται. Που δεν ανέχονται άλλο να τους αντιμετωπίζουν σαν υποζύγια. Που επιζητούν ένα διαφορετικό κόσμο, δίχως εκμετάλλευση και καταπίεση. Όση απόκρυψη και διαστρέβλωση κι αν κάνουν τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης του συστήματος, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί!Το ίδιο και στη χώρα μας που, παρά τις δυσκολίες, τμήματα του λαού δείχνουν το δρόμο. Αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχυθούν η μαζικότητα, η συλλογικό-τητα και η αλληλεγγύη. Να δυναμώσουν οι εστίες αντίστα-σης και διεκδίκησης και να δημιουργηθούν νέες. Η αίσθηση ανημποριάς θα σπάει κάθε φορά που κινούνται οι εργαζό-μενες λαϊκές μάζες. Κάθε στιγμή που βγαίνουν στο πεδίο της ταξικής πάλης και της εναντίωσης στην επίθεση του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, στους αγώνες για υγεία, παιδεία, εργασία και ζωή με δικαιώματα κι ελευθερίες! Στη δίκαιη πάλη για μια άλλη ελπιδοφόρα προοπτική!

• Άνοιγμα νέων νοσοκομειακών κλινών και κλινών ΜΕΘ με όλο τον εξοπλισμό! Μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών! Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων!
• Δωρεάν μέτρα παντού και μέσα προστασίας για όλους! Μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλο το λαό!
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα! Επίδομα ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις, για όλους τους ανέργους, για όλο το διάστημα της ανεργίας! Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις!
• Όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς! Μαζικό αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα!
• Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες!

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!