Από την έγκριση του προϋπολογισμού

Οι παρατηρήσεις

To δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση του, ενέκρινε την πρόταση της οικονομικής επιτροπής ως εγκεκριμένο προϋπολογισμό εσόδων – εξόδων του Δήμου Σουλίου, οικονομικού έτους 2021, όπως εμφανίζεται στο επισυναπτόμενο κείμενο το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης.

Το κείμενο του προϋπολογισμού με τα επισυναπτόμενα έγγραφα και παραρτήματα να υποβληθεί στον Ελεγκτή Νομιμότητας για έλεγχο. Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στην ΔΙΕΥΓΕΙΑ, ο προϋπολογισμός θα δημοσιευτεί σύμφωνα με τις κατά νόμο διατυπώσεις.

Υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ.: Παππάς Κωνσταντίνος, Παππάς Παναγιώτης, Ντρίτσου Μαρία, Δημητρίου Φώτιος, Γκέγκας Ανδρέας, Μπέλλος Θεοφάνης, Καλόγηρος Βασίλειος, Αθανασίου Νικόλαος, Ντάγκας Γεώργιος, Στεφάνου Κωνσταντίνος, Κώτση Μάστορα Άννα, Κωσταράς Σταύρος και Αναστασόπουλος Δανιήλ.

Καταψήφισε η μείζονα αντιπολίτευση και συγκεκριμένα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ: Κάτσιος Δημήτριος, Ζορκάδης, Χρήστου Δημήτριος, Αθανασόπουλος Γεώργιος, Μπάλλας Φώτιος και Καγκιούζης Ανδρέας, οι οποίοι δήλωσαν:
«Εμείς κατόπιν της προσπάθειας που γίνεται να αποπροσανατολιστεί το Δημοτικό Συμβούλιο και οι συνδημότες μας, από την ουσία του προϋπολογισμού και κατόπιν στοιχείων που είχαμε την ευκαιρία στο τέλος του έτους να τα έχουμε στα χέρια μας, δηλώνουμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός φουσκώνει το έλλειμμα στις 450.000,00 ευρώ και επίσης τον καταγγέλλουμε ως προϋπολογισμό της κακοδιαχείρισης και της αδιαφάνειας και κατόπιν ετούτων τον καταψηφίζουμε και δεν μπορούμε να βάλουμε την υπογραφή μας σ΄ έναν προϋπολογισμό που μεγάλωσε το χρέος και βάζει ταφόπλακα στον Δήμο Σουλίου».

Κατά της ψήφισης του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ,κ: Γώγος Νικόλαος, Μπάμπας Ανδρέας, Δήμας Βασίλειος και Σοφίας Δονάτος. Καταψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ: Κουτσής Ηλίας και Χρήστου Ηλίας Δημήτρης, οι οποίοι δήλωσαν: Οι λόγοι για τους οποίους καταψηφίζουμε είναι παρακάτω:

– Συνεχίζεται και το 2021 η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους. Αυτή η μείωση δεν είναι μόνο απόλυτη αλλά και κυρίως σχετική. Και αυτό γιατί ακόμη και αν παρατηρούνται κάποιες επιμέρους αυξήσεις σε πόρους, αυτές είναι πολύ πιο κάτω από τις συνεχώς μεγαλύτερες ανάγκες (σε προσωπικό, υποδομές, υλικά κ.α).
– Ως ένα σημαντικό ποσοστό, ο προϋπολογισμός του Δήμου μας (και των περισσοτέρων της χώρας) είναι “ασκήσεις επί χάρτου” διότι άλλα προϋπολογίζονται και άλλα εκτελούνται (πολύ λιγότερα). Αυτό συμβαίνει επειδή το μεγαλύτερο μέρος των έργων αφορούν σε προγράμματα της ΕΕ που ναι μεν ψηφίζονται όμως το πότε ακριβώς θα εκτελεστούν είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.
– Συνεχίζεται η σκληρή δημοτική φορολόγηση τωνδημοτών μας μέσα από τα δημοτικά τέλη που ως γνωστόν αυξήθηκαν υπέρμετρα την περσινή χρονιά. Αιτία τηςμεγάλης αύξησης είναι η περίφημη ανταποδοτικότητα αλλά και το ιδιωτικό εργοστάσιο
απορριμάτων που χρίζει ιδιαίτερης μέριμνας από το κράτος μιας που του προσφέρει εγγυημένα έσοδα μέσω της σκληρής φορολόγησης του λαού (σε ποιον άνεργο, εργάτη, μικροεπαγγελματία ή αγρότη παρέχονται εγγυημένα έσοδα; -ρητορικό ερώτημα).
– Απουσιάζει από τον προϋπολογισμό (όπως και από Τεχνικό Πρόγραμμα) ένα οργανωμένο σχέδιο αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας διότι η ουσιαστική πολιτική προστασία είναι εκτός σχεδιασμού τόσο όλων των τελευταίων κυβερνήσεων όσο και της ΕΕ. Απουσιάζει επίσης ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων ομάδων. Τι έγινε ο σχεδιασμός για τη διεκδίκηση του πρώην οικοτροφείου για την κατασκευή γηροκομείου; (είναι το 3ο συνεχόμενο συμβούλιο που θέτουμε το θέμα και δεν λαμβάνουμε καμία απάντηση από τη Δημοτική Αρχή).
– Ο προϋπολογισμός αυτός δεν είναι προϋπολογισμός του Δήμους μας αλλά ένα σχέδιο του “Οικονομικού Παρατηρητηρίου” που τον ελέγχει και τον εγκρίνει πριν ακόμη συζητηθεί. Άλλωστε με τον αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό νόμο της ΝΔ ουσιαστικά η συζήτηση του προϋπολογισμού θέτει την αντιπολίτευση εκτός διαδικασίας διότι δεν υπάρχει καν αρνητική ψήφος. Ο τρόπος που λειτουργούν Πλέον οι Δήμοι έχουν «καταντήσει» το Δημοτικό Συμβούλιο διακοσμητικό όργανο επικύρωσης των αποφάσεων
της οικονομικής επιτροπής και κατ’ επέκταση της παράταξης του Δημάρχου ακόμη και αν αυτή δεν έχει ούτε καν τη σχετική πλειοψηφία.
Και μερικές ακόμη παρατηρήσεις:
1. προβλέπουμε ότι προσεχώς θα έρθουν και άλλες αυξήσεις δημοτικών τελών και επιβαρύνσεων και αυτό γιατί από τη μία οι δήμοι θα αναλαμβάνουν και άλλες αρμοδιότητες χωρίς εξασφαλισμένους κρατικούς πόρους και από την άλλη θα ενισχύεται το “σφιχτό αγκάλιασμα” με το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο (π.χ ΜΕΑ, Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων κ.α).
2. είναι τουλάχιστον εξοργιστικό οι δημότες του δήμου μας να καταβάλουν τα δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών ρεύματος και οι εταιρίες να αποδίδουν στον δήμο (ως οφείλουν) τα χρήματα αυτά όποτε “γουστάρουν”. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ΔΕΗ είναι η πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της ενώ οι μισές τουλάχιστον από τις άλλες ιδιωτικές εταιρίες έχουν ξεχάσει να πληρώσουν εδώ και μήνες. Φυσικά δεν χρειάζεται να αντιπαραβάλλουμε τι γίνεται όταν ένας αδύναμος οικονομικά δημότης
αργήσει να πληρώσει το ρεύμα…
3. συζητήσαμε έναν ακόμη προϋπολογισμό που καλείται να υλοποιήσει ένας δήμος με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, με ελλείψεις που δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη να καλυφθούν, ούτε φυσικά και καμία διάθεση διεκδίκησης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής. Στην αποδυνάμωση του στελεχικού δυναμικού του δήμου λόγω της χρόνιας πολιτικής μηδενικών προσλήψεων θα προστεθεί και η περαιτέρω αποδυνάμωση με τη μελλοντική μεταφορά υπαλλήλων (με δυσμενείς όρους) στους αναπτυξιακούς οργανισμούς (που και το Συμβούλιο μας έχει υπερψηφίσει- χωρίς τη δική μας ψήφο).

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!