Αναγνώστες για τις μονάδες ενέργειας με βιομάζα | “Στήριξη στον αγώνα των κατοίκων”

Επιστολή

Έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται γνωστή στους περισσότερους κατοίκους του Δήμου μας, η προσπάθεια δημιουργίας μονάδων καύσης βιομάζας/βιορευστών και οι πρώτες εργασίες. Έχουν ξεκινήσει όμως να γίνονται γνωστές και οι πρώτες ΔΙΚΑΙΕΣ αντιδράσεις των κατοίκων καθώς κανείς μας δεν δέχεται να παίζουν με την υγεία μας, τα χωριά μας και το περιβάλλον. Αρχικά, αντέδρασαν οι ‘άμεσα’ εμπλεκόμενοι κάτοικοι (Καμινίου και Χόικας) ενώ στη συνέχεια αρκετοί κάτοικοι γύρο χωριών, καθώς πέραν του γεγονότος πως μας αφορά όλους, έπεται και συνέχεια με περισσότερες των δύο μονάδων. Αποφεύγοντας στη συγκεκριμένη τοποθέτηση να αναφερθούμε σε μία σειρά σοβαρά ζητήματα όπως ο ρόλος των δήθεν πράσινων και ανανεώσιμων τέτοιων επενδύσεων, στην ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ πολιτική για τον τόπο μας της ΕΕ μέσω των ΑΠΕ και των λεγόμενων ΚΑΠ, στο ρόλο του κράτους και των Κυβερνήσεων κλπ, ακόμη και σε αρκετά στοιχεία που δείχνουν τις επιπτώσεις στην υγεία, επιλέγουμε να σταθούμε στο θέμα της εξέλιξης των αντιδράσεων χωρίς όμως να τα θεωρούμε ανεξάρτητα μεταξύ τους.

Μπορεί το ζήτημα να ήταν κάτω από το χαλί για 5 χρόνια με συγκεκριμένες ευθύνες τοπικής αυτοδιοίκησης – αποκεντρωμένης – κρατικού μηχανισμού, όμως το παιχνίδι δε χάθηκε ακόμη!

Αυτό το δείχνουν οι πρώτες αντιδράσεις όσων ξεκίνησαν αυτό τον αγώνα με όσα μέσα έχουν στη διάθεσή τους, το δείχνουν οι παρεμβάσεις που γίνονται, οι διαθέσεις ενός κόσμου που πλαισιώνει την προσπάθεια και μέχρι τώρα αυξάνει παρά τις αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες.

Άλλωστε, τα γρήγορα αντανακλαστικά (όταν φυσικά γνωστοποιήθηκε) και η ενεργοποίηση των κατοίκων είναι που έφερε την αφύπνιση σε όλο και περισσότερο κόσμο του Δήμου και όχι μόνο. Αυτή η ενεργοποίηση των κατοίκων είναι που ανάγκασε τους περισσότερους τοπικούς /αιρετούς να τοποθετηθούν και αυτή η ενεργοποίηση είναι που έφερε την πρώτη συγκέντρωση 80 περίπου κατοίκων, δεκάδες πανό, μοίρασμα κειμένου με μάζεμα υπογραφών, ΔΙΑΡΚΗ ενημέρωση στα μέσα και μέσω διαδικτύου καθώς και ορισμένες μικρές συσκέψεις.

Τα παραπάνω δείχνουν, κατά την άποψή μας, και ποιος είναι ο προσανατολισμός που μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να νικήσει… Αυτός δεν είναι άλλος από την κινητοποίηση των ίδιων των κατοίκων που πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Αυτός ο δρόμος μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά μόνο εκεί μπορούμε να ρίξουμε τις ελπίδες μας και μόνο σε αυτό τον δρόμο πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη. Μόνο εάν σε κάθε χωριό του Δήμου και στην Παραμυθιά, γίνουν ανοιχτές συνελεύσεις κατοίκων όπου ο κάθε ένας θα έχει λόγο και θα συμμετέχει, ανοίγει δρόμος. Αφού φυσικά συνεχιστεί η σημαντική προσπάθεια ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει σε όλα τα επίπεδα.

Όπως βλέπουμε κάθε μέρα και όπως έχουν δείξει όλοι οι μικροί και μεγάλοι αγώνες που έχουν διεξαχθεί και σε δικά μας τοπικά ζητήματα (ΧΥΤΑ κλπ) και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (Χαλκιδική, Κερατέα κλπ), η ΑΝΑΘΕΣΗ σε κάποιους ή κάποιον να μας λύσει το πρόβλημα, ή να παλέψει για εμάς, έφερε ξεπούλημα, απογοήτευση και τελικά ήττα ενώ η στήριξη στις δυνάμεις του κόσμου και ο σωστός προσανατολισμός έφεραν νίκες. Η προσμονή για δηλώσεις Βουλευτών, η προσμονή για διεξαγωγή Δημοτικού Συμβουλίου ακόμη και για να αναδειχθεί το ζήτημα πάει πίσω τον μακρύ αγώνα που πρέπει να διεξαχθεί και τον καθιστά ευάλωτο σε όσους προσπαθούν να επωφεληθούν.

Κάτοικοι Παραμυθιάς Μουκας Βασίλης, Γεωργίου Αγγελική
Κάτοικος Ραχουλιου Μουσελιμης Λάμπρος
Κάτοικος Γαρδικιου Μάνης Παναγιώτης



In this article

Join the Conversation