Το Εργατικό Κέντρο για τις μονάδες ενέργειας με βιομάζα

Ανακοίνωση

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας εκφράζει τη συμπαράστασή του στην πάλη και τις διεκδικήσεις της επιτροπής αγώνα κατοίκων κατά των μονάδων καύσης βιομάζας Προδρομίου-Χοικας του Δήμου Σουλίου.

Οι συγκεκριμένες περιοχές, εδώ και δύο μήνες σχεδόν, είναι ένα καζάνι που βράζει μετά την “ανακάλυψη” της εν λόγω «επένδυσης» από τους ίδιους τους κατοίκους.

Παρά την προφανή προσπάθεια απόκρυψης της ενημέρωσης των κατοίκων για τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων για τις συγκεκριμένες επενδύσεις, οι ίδιοι έδειξαν άμεσα αντανακλαστικά, προχωρώντας σε διάφορες μορφές διαμαρτυρίας και συγκροτώντας επιτροπή αγώνα με ένα πλαίσιο πάλης που εναντιώνεται στη δημιουργία και λειτουργία τέτοιων επενδύσεων στο Δήμο Σουλίου.

Οι συγκεκριμένες μονάδες και άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις (αιολικά πάρκα, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κλπ) σε όλη την Ελλάδα αποτελούν κομμάτι των επενδύσεων ΑΠΕ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της ενέργειας, της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της- στρατηγική πολιτική της ΕΕ για την προώθηση της ” πράσινης ανάπτυξης”.

Στην πράξη σημαίνουν νέο πεδίο κερδοφορίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δρουν στον τομέα της ενέργειας και ενεργειακή φτώχεια για το λαό.

Τη στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν κάτω από το βάρος των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που επιτάχυνε η πανδημία, της αντιλαϊκής-αντεργατικής πολιτικής ,που θέλει να βάλει φραγμούς σε κάθε λαϊκή διεκδίκηση και αντίδραση, της έντασης της καταστολής που πάει αντάμα με την ένταση της εκμετάλλευσης ενώ παράλληλα δεν έχει ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο προστασίας της υγείας του λαού και των εργαζομένων, ερχόμαστε αντιμέτωποι, και στον τόπο μας, με το μύθο της “πράσινης ανάπτυξης”.

Η πείρα και από άλλες περιοχές με τέτοιες εγκαταστάσεις έχει αποδείξει ότι η ανάπτυξη αυτή δεν είναι προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Αντίθετα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με:

• Την ρύπανση του περιβάλλοντος σε όλα τα άλλα επίπεδα
• Τον περιορισμό και την αλλοίωση καλλιεργήσιμων ή αξιοποιήσιμων, για αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, αναψυχή κ.α, εκτάσεων γης.
• Την επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών με ακόμη ακριβότερο ρεύμα, γιατί η ενέργεια είναι ήδη ιδιωτικοποιημένη και δεύτερον ήδη πληρώνουμε ειδικό τέλος για τις ΑΠΕ που αναγράφεται σε κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
• Ανοίγουν τον επικίνδυνο δρόμο των αλλαγών στις μαζικές χρήσεις γης, ακόμα και για περιβαντολλογικά προστατευμένες.

Στο παζάρι της πειθούς για την αντιμετώπιση τέτοιων επενδύσεων ως “καλών για τον τόπο μας” πουλιέται το παραμύθι της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αν και εφόσον υπάρχουν τέτοιες γεννάται ερώτημα: για πόσες ,ποιες και τι είδους θέσεις εργασίας μιλάμε-με τι όρους; Τη στιγμή που οι εργασιακές σχέσεις, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, έχουν γίνει λάστιχο, έχουν καταστρατηγηθεί οι ΣΣΕ, ψηφίστηκε η 10ωρη εργασία, προωθείται η ιδιωτική ασφάλιση και όλα αυτά που ανήκουν στο πακέτο της αντιλαϊκής πολιτικής και των αντεργατικών νόμων, που ψηφίζονται και από την τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά προωθήθηκαν και από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ).

Η ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΑΛΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ.

Οι συγκεκριμένες μονάδες αποτελούν κρίκο στην αλυσίδα της επιχείρησης εγκατάστασης τέτοιων επενδύσεων πανευρωπαϊκά, πανελλαδικά και πανηπειρωτικά (βλ. ανεμογεννήτριες Σούλι, φωτοβολταϊκά στους Σπαθαρίους κ.α) και έρχονται ως συνέχεια μιας πολιτικής που θυσιάζει στο βωμό του κέρδους την υγεία, το περιβάλλον, την ενέργεια. Μόνο μέσα από το συλλογικό οργανωμένο αγώνα τους μέσα και από την επιτροπή μπορούν οι κάτοικοι να βάλουν φραγμό στα επενδυτικά σχέδια στην περιοχή σε συμπόρευση με το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Σε συμπόρευση με τους αγρότες που ήδη πλήττονται από τη βαριά αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που κάνει κουρελόχαρτα νόμους έστω υποτυπώδους προστασίας του περιβάλλοντος για «επενδύσεις», ενώ από την άλλη βάζει εμπόδια στην αγροτική παραγωγή. Η δημιουργία αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων σε αυτήν την κατεύθυνση προβάλλει ακόμη πιο αναγκαία σήμερα.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας στηρίζει και θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων και της επιτροπής αγώνα.

Αγωνιζόμαστε στο πλευρό τους παράλληλα με την πάλη μας εκείνη που αναδεικνύει την αναγκαιότητα για συγκρότηση οργανωμένης λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης ενάντια στην πολιτική που γεννά βία και αυταρχισμό, νομιμοποιεί τη λεηλασία του περιβάλλοντος, αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή, την υγεία και την ενέργεια ως εμπόρευμα. Μαζί με τον αγώνα εκείνο που θέτει στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης να μπει φραγμός στο όργιο καταστολής και αυταρχισμού, τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας του λαού και στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων με στόχο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε υγεία, παιδεία, οικονομία και ενέργεια.

In this article

Join the Conversation