Στην Βουλή τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες

Δελτίο τύπου

Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν εβδομήντα δύο (72) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και ο Μάριος Κάτσης, σχετικά με την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην υλοποίηση του εμβληματικού έργου των δασικών χαρτών, και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θεωρεί ότι πρέπει να διεξαχθεί μία διευρυμένη συζήτηση, ώστε να στηριχθεί και να ολοκληρωθεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση που ούτε θέλει, ούτε μπορεί, να ολοκληρώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πρόσφατα αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες της Θεσπρωτίας, και ήρθαν στην επιφάνεια ζητήματα από τον λάθος χαρακτηρισμό ολόκληρων περιοχών, ακόμη και αγροτικών δρόμων ή και επαρχιακού οδικού δικτύου, γεγονός που έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους πολίτες. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην από 12/04/21 συνάντηση του Μ. Κάτση και του Δημάρχου Φιλιατών, κ. Σπύρου Παππά, καθώς επηρεάζει άμεσα τις τοπικές κοινωνίες, και τον αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, συνολικά της Θεσπρωτίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κατά τη διακυβέρνηση του, προχώρησε αποφασιστικά το έργο των δασικών χαρτών, παρά την 40ετή καθυστέρηση μιας συνταγματικής υποχρέωσης της χώρας, απαραίτητης για τον αναπτυξιακό και χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και για το καθεστώς διαφάνειας στις συναλλαγές, καθώς και για την προσέλκυση επενδύσεων και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.
Παρά την πρόοδο όμως του έργου, των κυρώσεων και των θεσμικών αλλαγών την περίοδο 2015-2019, η ΝΔ στη λογική των μετεκλογικών ρουσφετιών, πάγωσε τις μελέτες που είχαν στο μεγαλύτερο ποσοστό ολοκληρωθεί έως το 2019, και με την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/2020, τον Μάιο του 2020, προκάλεσε αλαλούμ και βραχυκύκλωμα στο έργο. Ακύρωσε τους κυρωμένους χάρτες στο 45% της χώρας, πάγωσε την εξέταση αντιρρήσεων και τις προγραμματισμένες προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων, και ψήφισε την αλλαγή προδιαγραφών, μετά μάλιστα τη σύνταξη των χαρτών, με σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Ενώ η ΝΔ είχε υποσχεθεί «επιτάχυνση στην εκπόνηση των δασικών χαρτών, χωρίς εμπόδια που είχαν τεθεί από ίδιο το δημόσιο, αλλά και χωρίς ταλαιπωρία για τους πολίτες», έκανε τελικά ακριβώς το αντίθετο.

Με την Επίκαιρη Επερώτηση τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητούν συγκεκριμένα στοιχεία για την πρόοδο του έργου και για τις ρυθμίσεις που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Αναδεικνύουν τα θεσμικά κενά που δημιούργησε η πολιτική της κυβέρνησης, και καλούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σε μια συζήτηση, ώστε να τεθούν όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να προταθούν λύσεις, με στόχο η Πολιτεία να γίνει πιο αποτελεσματική, και πιο φιλική προς τον πολίτη και προς το περιβάλλον.In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!