Ερώτηση για την έλλειψη χρηματοδότησης στους δήμους της Θεσπρωτίας από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που δημιουργεί στη χρηματοδότηση έργων στους δήμους της Θεσπρωτίας, η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας έκανε την ακόλουθη σχετική δήλωση:

«Με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε μόλις πριν λίγες ημέρες, αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι προσδοκίες που καλλιέργησε η κυβέρνηση της ΝΔ στην τοπική αυτοδιοίκηση, για χρηματοδότηση νέων έργων μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, ήταν απλά κούφιες υποσχέσεις.
Στη συνολική χρηματοδότηση του «Αντώνης Τρίτσης» και πάντα σύμφωνα με την ΚΥΑ, θα υπολογίζονται οι δεσμεύσεις για μεταφερόμενα έργα που είχαν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ποσά που θα δοθούν, θα είναι κατά 1,3 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με αυτά που έταξε η κυβέρνηση.
Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, ο σχεδιασμός νέων έργων και για τους τρεις δήμους της Θεσπρωτίας τινάζεται στον αέρα, καθώς πλέον πρέπει να αποφασίσουν για το ποια έργα θα θέσουν σε απόλυτη προτεραιότητα ώστε να υποβάλουν προτάσεις, αφού το διαθέσιμο ποσό είναι τελικά πολύ περιορισμένο σε σχέση με αυτό που ανέμεναν.
Σα να μην έφθανε αυτό, με τα πληθυσμιακά όρια που τέθηκαν από την κυβέρνηση, χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς να ληφθούν υπόψη η έκταση των δήμων και οι ανάγκες σε βασικές υποδομές, οι μικροί πληθυσμιακά δήμοι στερούνται επιπλέον πολύτιμους αναπτυξιακούς πόρους. Για παράδειγμα ο Δήμος Φιλιατών ο οποίος έχει 9.100 μόνιμους κατοίκους, δικαιούται χρηματοδότηση με ανώτατο όριο 6 εκ. ευρώ, από την οποία αφαιρούνται μάλιστα τα ποσά από ήδη ενταγμένα έργα στο «Φιλόδημος Ι» που μεταφέρθηκαν στο «Αντώνης Τρίτσης», ενώ ένας δήμος με 10.000 μόνιμους κατοίκους, δικαιούται 12 εκ. ευρώ λόγω αλλαγής της πληθυσμιακής κλίμακας.
Βέβαια η κυβέρνηση, κατά την αγαπημένη της συνήθεια, προέβλεψε την «κατ’ εξαίρεση» ένταξη έργων που υπερβαίνουν τον συνολικό προϋπολογισμό, με «ειδικώς αιτιολογημένη απόφασή» του Υπουργού Εσωτερικών. Χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο δηλαδή, θα μπορούν να χρηματοδοτούνται κατ’ εξαίρεση έργα σε «αρεστούς» Δημάρχους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του, παρά τις αντίξοες δημοσιονομικές συνθήκες, δημιούργησε τα προγράμματα «Φιλόδημος Ι» και «Φιλόδημος ΙΙ», συνολικού προϋπολογισμού 2,39 δισ. ευρώ, των οποίων οι δράσεις υλοποιήθηκαν με απόλυτη διαφάνεια και στη λογική της ισοκατανομής των πόρων. Η ΝΔ, ως αντιπολίτευση τότε, τα λοιδόρησε και τα πολέμησε, αλλά χάρη σε αυτά μόνο στη Θεσπρωτία, εντάχθηκαν έργα άνω των 20 εκ. ευρώ, που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε υλοποιούνται, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών, και στηρίζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία και ανάπτυξη.
Εμβληματικά έργα χρηματοδοτήθηκαν και στους τρεις δήμους της Θεσπρωτίας, όπως η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του βιολογικού σταθμού στο δήμο Ηγουμενίτσας, η μετατροπή του κτηρίου της παλιάς μαθητικής εστίας στην πόλη της Ηγουμενίτσας σε πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο, η αντικατάσταση του εξωτερικού και του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Παραμυθιάς και του Αγίου Δονάτου, η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης των Φιλιατών. Αλλά εντάχθηκαν και μικρότερες, σημαντικές όμως δράσεις, που αφορούσαν έργα αγροτικής οδοποιίας, κατασκευή παιδικών χαρών, ή προμήθεια μηχανημάτων έργου.
Δεν είναι τυχαίο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση οποιασδήποτε κομματικής απόχρωσης, αγκάλιασε από την πρώτη μέρα τα προγράμματα «Φιλόδημος Ι και ΙΙ». Αντί λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ να πατήσει πάνω σε αυτόν το σχεδιασμό και να τον αναπτύξει, αυτό που κάνει είναι να τον ξηλώνει πόντο πόντο και να βάζει σε κίνδυνο ακόμα και έργα μελετητικά ώριμα και ενταγμένα. Επικοινωνιακά ,καλά είναι τα «βαφτίσια» ήδη ενταγμένων έργων ως νέα, αλλάζοντας την ταμπελίτσα που έγραφε» Φιλόδημος», με μια νέα που γράφει «Αντώνης Τρίτσης», αλλά οι τοπικές κοινωνίες και η οικονομία της Θεσπρωτίας έχουν ανάγκη από πραγματική χρηματοδότηση.
Με την ερώτηση που κατέθεσα, ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς να μην συνυπολογίζονται στα ποσά που δικαιούνται οι δήμοι, τα μεταφερόμενα έργα του προγράμματος «Φιλόδημος Ι», να αρθούν οι αδικίες από τα πληθυσμιακά όρια των δήμων που έθεσε αυθαίρετα η ΚΥΑ, να αυξηθεί η χρηματοδότηση στους δήμους της Θεσπρωτίας ώστε να ενταχθούν ώριμες προτάσεις έργων, και τέλος ζητώ να πάρουν πίσω το πελατειακό πλαίσιο των εξαιρέσεων που μας γυρίζει σε προηγούμενες δεκαετίες».



In this article

Join the Conversation