O απολογισμός του αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη

Την 16η Απριλίου 2021 κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έγινε ο απολογισμός πεπραγμένων για το έτος 2020. Στην παρουσίαση των πεπραγμένων στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας ο Αντιπεριφερειάρχης...

Την 16η Απριλίου 2021 κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έγινε ο απολογισμός πεπραγμένων για το έτος 2020. Στην παρουσίαση των πεπραγμένων στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Γ. Πιτούλης στην ομιλία του, ανέφερε:

« … Κύριε περιφερειάρχη, σεβαστό προεδρείο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Όπως το γράμμα του νόμου ορίζει, η Περιφερειακή αρχή σήμερα παρουσιάζει τον απολογισμό του 2020 στο περιφερειακό συμβούλιο,
Μια χρονιά που περιμέναμε να είναι πολύ πιο δυναμική από τις προηγούμενες, μια χρονιά που την σχεδιάζαμε ακόμα πιο επιτυχημένη προς όφελος της Ηπείρου και των Ηπειρωτών.
Με την ανατολή του 2020, κυκλοφόρησαν δυσοίωνα ακούσματα βαθιά από ανατολάς, για περίεργη επιδημική κατάσταση που εξαπλωνόταν με μεγάλη ταχύτητα.
Οι πρώτες αντιδράσεις από τους πολίτες και όχι μόνο ήταν τελείως χαλαρές, με επιστημονικές αναλύσεις καφενείου από τον κάθε σχετικό-άσχετο, όπως έχουμε δυστυχώς συνηθίσει.
Και όλα αυτά μέχρι που φτάσαμε στον Μάρτιο όταν πλέον ανακοινώθηκε το πρώτο γενικό κλείσιμο στην χώρα μας από τις 13 Μαρτίου.
Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Ήπειρο οργανωθήκαμε για την αντιμετώπιση της νέας αυτής κατάστασης αλλά και για την από μεριά της Περιφέρειας, συνδρομή προς τους πολίτες και φορείς του τόπου μας.
Υπό τις οδηγίες του Περιφερειάρχη στην Θεσπρωτία οργανώσαμε γραφείο παρακολούθησης, ιχνηλάτησης και συνδρομής των συμπολιτών μας, και όχι μόνον προς αντιμετώπιση των κρουσμάτων καθώς και των ατόμων που θέταμε σε περιορισμό κατ’ οίκον.
Στην Θεσπρωτία και ειδικότερα στην Ηγουμενίτσα έτυχε ο κλήρος και φιλοξενήσαμε πάνω από πενήντα ξένους επισκέπτες τουρίστες στη χώρα μας που είχαν αποκλειστεί σε διάφορες περιοχές της, λόγω των περιοριστικών μέτρων και δεν μπορούσαν να ταξιδεύσουν προς την πατρίδα τους.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Ηγουμενίτσας λειτουργήσαμε το κάμπιγκ στο Δρέπανο παρέχοντας τους όλα τα απαραίτητα για μια άνετη διαμονή . Ακόμη και τις προμήθειες που χρειάστηκαν τις στέλναμε σε συνεννόηση με αυτούς με το πρόγραμμα του Δήμου «βοήθεια στο σπίτι» .
Όλη αυτή η διαδικασία κράτησε περίπου δύο μήνες μέχρι που σε συνεργασία με τις αντίστοιχες πρεσβείες, αλλά και τους ναυτιλιακούς πράκτορες προωθήθηκαν μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας προς Ιταλία με τελικό προορισμό τις πατρίδες τους.
Βοηθήσαμε και μεταφέραμε περίπου εκατό Έλληνες φοιτητές που γύρισαν από Ιταλία για να πάνε στα σπίτια τους με λεωφορεία και ταξί.
Χρηματοδότησε η Περιφέρεια Ηπείρου τις δομές υγείας καθώς και το Ε.Κ.Α.Β Θεσπρωτίας δια μέσω του Νοσοκομείου Φιλιατών για εξοπλισμό και άλλα απαιτούμενα προς αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με 180.000 €
Επισκευάσαμε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που ήταν σε ακινησία. Συνδράμαμε με δικό μας όχημα για την μεταφορά των ληφθέντων δειγμάτων προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η μεταφορά γίνεται ακόμα και σήμερα και θα συνεχιστεί.
Καταφέραμε τον νομό Θεσπρωτίας και τον κρατήσαμε σε πολύ καλά επίπεδα μέχρι πρόσφατα, που η κατάσταση ξέφυγε από αιτία, που ήδη προ πολλού είχαμε αναφέρει, αλλά δυστυχώς από τα κεντρικά της Πολιτικής Προστασίας δεν εισακουστήκαμε.
Παρά το ότι από τον Ε.Ο.ΔΥ και λοιπούς, η όλη διαχείριση της κατάστασης, κατόπιν εντολής να γίνεται κεντρικά, προσωπικά ασχολούμαι μαζί μέχρι πρόσφατα με δύο υπαλλήλους της Περιφέρειας την κυρία Καμπούρη και την κυρία Πετούση καθώς και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας προχωρώντας σε άμεσες ιχνηλατήσεις μη περιμένοντας οδηγίες από το κέντρο το οποίο λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση.
Πλέον οι ενέργειες αυτές γίνονται από το νέο προσωπικό που έχει προσλάβει η Πολιτική Προστασία κεντρικά, αλλά σε άμεση συνεργασία μαζί μου, ακόμα και Σαββατοκύριακα – αργίες.
Με αυτό τον τρόπο ακόμα και τώρα είχαμε αυτή την έξαρση, στον νομό Θεσπρωτίας άμεσα καταφέραμε να την μαζέψουμε.
Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τις υγειονομικές υπηρεσίες της Θεσπρωτίας, την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, τους Δημάρχους και προσωπικό των Δήμων, για την συνεργασία που έχουμε προς αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής υγειονομικής κατάστασης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
αναφέρθηκα στα ανωτέρω γιατί πιστεύω ότι αφορά ενέργειες εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας προς τους πολίτες που δημιουργούν, και έτσι είναι, αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των συνδημοτών μας προς τους αιρετούς εκπροσώπους των.
Αυτή την δύσκολη περίοδο που περνάμε οφείλουμε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο τους συνδημότες μας ώστε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας να αμβλύνουμε τα προβλήματά τους ώστε να ανακουφίζονται με κάποιον τρόπο από την σκληρή πραγματικότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Για τα απολογιστικά στοιχεία έργων-ενεργειών -παρεμβάσεων-επίλυσης ζητημάτων και άλλα θέματα Περιφέρειας και Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας αναφέρθηκε ο κύριος Περιφερειάρχης εκτενέστατα και δεν χρειάζεται πιστεύω να επαναλαμβανόμαστε.

Παραμένω στη διάθεσή σας για τυχόν ερωτήσεις ή απορίες.

In this article

Join the Conversation