Η GAIACOMM ΕΠΕ για τις ανεμογεννήτριες στα όρη Σουλίου.

Επιστολές στους Δήμους Δωδώνης, Ζηρού, Πρέβεζας και Σουλίου

Η εταιρεία μας έπειτα από τις επίσημες επισκέψεις που πραγματοποίησε εντός Μαρτίου 2021 κατά σειρά στους Δήμους Δωδώνης, Ζηρού, Πρέβεζας και Σουλίου, απέστειλε στους παραπάνω Δήμους την Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου, πολυσέλιδη απάντηση στις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δ. Δωδώνης και Δ. Ζηρού τα οποία έχουν εκφράσει την κατ’ αρχήν αρνητική τους άποψη σε σχέση με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε τμήματα των Θεσπρωτικών Όρεων και Όρεων Σουλίου.

Επιπλέον το απαντητικό υλικό απεστάλη και στον αξιότιμο βουλευτή κ. Κώστα Μπάρκα.

Παραθέτουμε μέρος της συνοδευτικής επιστολής που επικουρεί το ογκώδες απαντητικό υλικό :

Θεωρούμε ότι η αιτιολογική έκθεση των σχετικών αποφάσεων των Δήμων βασίστηκε σε παραδοχές που σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική διάσταση των εν λόγω επενδύσεων. Περιληπτικά σας αναφέρουμε πως η χωροθέτηση των συγκεκριμένων έργων γίνεται εκτός δικτύου Natura 2000 αλλά και εκτός κάθε άλλης ζώνη προστασίας ή οικολογικής προτεραιότητας. Μάλιστα τηρείται κατά γράμμα ο Χωροταξικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και όλα τοπικά ΣΧΟΟΑΠ. Οι αποφάσεις αυτές, μετά λύπης μας διαπιστώνουμε, ότι επαναλαμβάνουν μύθους και δαιμονοποιούν την αιολική ενέργεια καθώς ανακυκλώνονται από την δεκαετία του 1990 στην Ελλάδα και ποτέ μέχρι σήμερα δεν επιβεβαιώθηκαν. Οι μύθοι αυτοί για την αιολική ενέργεια έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν φόβο, επιφύλαξη και αμφιβολία στον μη ενημερωμένο πολίτη.

Η εταιρεία συνεχίζει αναφέροντας :

Η πραγματικότητα σε σχέση με τις Α.Π.Ε στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκοσμίως είναι διαφορετική. Οι εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς. Στην Ελλάδα ήδη το 15% της ηλεκτρικής ετήσιας καταναλισκόμενης ενέργειας καλύπτεται από αιολικά πάρκα ενώ ο στόχος του 2030 είναι το ποσοστό αυτό τουλάχιστον να διπλασιαστεί. Η αιολική ενέργεια είναι μια από τις λίγες, τεχνολογικά και εμπορικά διαθέσιμες λύσεις, για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος και της κλιματικής αλλαγής, της μεγαλύτερης πρόκλησης με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα.

Η αιολική ενέργεια:

• Προσφέρει φθηνό ηλεκτρισμό και μειώνει το κόστος του ρεύματος για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία, ενώ συμβάλλει στην εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία.

• Δημιουργεί βραχυπρόθεσμη ‘έκρηξη’ στον τομέα των κατασκευών και ιδιαιτέρως σημαντική αύξηση στον αριθμό των μόνιμων θέσεων εργασίας και σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία.

• Παράγει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς κανένα ρύπο και υποκαθιστά την έκλυση ρύπων από συμβατικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες (πετρέλαιο, λιγνίτη, φυσικό αέριο).

• Στηρίζει και ενισχύει όπως καμία άλλη δραστηριότητα σε τέτοιο μέγεθος τις τοπικές κοινωνίες (έσοδα Δήμων και Τοπικών Κοινοτήτων, μείωση λογαριασμών ρεύματος πολιτών, έργα κοινωνικού χαρακτήρα, δημιουργία, βελτίωση, συντήρηση και αποκατάσταση υποδομών, ανάδειξη και συντήρηση αρχαιολογικών περιοχών, στήριξη γεωργίας και κτηνοτροφίας, ενίσχυση εναλλακτικού τουρισμού χορηγίες στον τοπικό αθλητισμό, αθλητικές δραστηριότητες, κα).

Βασικό μέλημα της εταιρείας μας είναι η τεκμηριωμένη και αντικειμενική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας των φορέων, συλλόγων, οργανώσεων αλλά και των κατοίκων για τα οφέλη, τις προκλήσεις αλλά και όλες τις σύγχρονες πρακτικές που ακολουθούνται για την υλοποίηση των έν λόγω επενδύσεων και που έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ελαχιστοποίηση του οικολογικού αποτυπώματος.

Επιπροσθέτως η εταιρεία μας, προγραμματίζει σειρά επισκέψεων στην ευρύτερη περιοχή Πρέβεζας, Ζηρού, Δωδώνης, Σουλίου, που στοχεύουν στην αξιόπιστη και ορθή πληροφόρηση των κατοίκων και της κοινωνίας καθώς και των συλλογικών τους φορέων ενάντια στην πληθώρα αρνητικών δημοσιευμάτων όπως και σε ανακρίβειες που κυρίως ελέχθησαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Επιπλέον δύναται να πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε υφιστάμενα αιολικά πάρκα αλλά και πολλές ενημερωτικές ημερίδες με καλεσμένους διαπρεπείς επιστήμονες από τον χώρο της ενέργειας ανοικτές προς όλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνοδευτική επιστολή που απεστάλη προς τους Δήμους και στον αξιότιμο βουλευτή Κο Μπάρκα Κώστα, τονίζουμε την ξεκάθαρη επιθυμία μας για συνεχή παρουσία σε Δημοτικά Συμβούλια, Ημερίδες, καθώς και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου όπου και θα συζητηθεί το θέμα των αιολικών πάρκων με επιστημονική τεκμηρίωση, νηφαλιότητα και πνεύμα αγαστής συνεργασίας.

Η GAIACOMM Ε.Π.Ε καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όλη την τοπική κοινωνία να αναγνώσουν προσεκτικά τις θέσεις της εταιρείας καθώς και τις πληρέστατες απαντήσεις που δίνουν σε όλες τις ανησυχίες και ερωτήσεις και ακολούθως να λάβουν θέση θετική ή αρνητική αφού ενημερωθούν πλήρως, σωστά και τεκμηριωμένα.

H απάντηση της εταιρείας είναι διαθέσιμη ΕΔΩ.In this article

Join the Conversation