Λιτά και με την παρουσία της ΠτΔ πραγματοποιήθηκαν οι εορτές Σουλίου +ΒΙΝΤΕΟ

Χωρίς την παρουσία προσκυνητών και χωρίς το σύνηθες τελετουργικό

Με την παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου , χωρίς την παρουσία προσκυνητών και χωρίς το σύνηθες τελετουργικό, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής στον Σούλι οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα του Κουγκίου και τους προεπαναστατικούς αγώνες των Σουλιωτών.

Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν: O υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος, η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, οι βουλευτές Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας και Μαριος Κάτσης, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, οι δήμαρχοι Σουλίου, Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Πάργας Γιάννης Καραγιάννης, Γιαννης Λώλος, Σπϋρος Παππας και Νίκος Ζαχαριάς, η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κώστας Παππάς, ο αντιπεριφερειάρχης ιχθυοκαλλιεργειών Άλκης Λάμπρου, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των αστυνομικών, στρατιωτικών και λοιπών αρχών.’

Πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ακολούθησε ξενάγηση στον Ιστορικό Χώρο του Σουλίου σε μνημεία πολιτισμικού ενδιαφέροντος, συνάντηση της ΠτΔ, με το δήμαρχο Σουλίου Ιωάννη Καραγιάννη και τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Βουλευτηρίου

Στην συμβολή των Σουλιωτών στην ελληνική επανάσταση και την ελευθερία αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους, η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης.

“Στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων το Σούλι είναι σύμβολο, μύθος και πραγματικότητα. Ή μάλλον είναι μια πραγματικότητα που μυθοποιήθηκε μέσα στον χρόνο, ακριβώς γιατί τα στοιχεία που την συναπάρτιζαν ήταν ηρωικά, ποιητικά. Ο τόπος ορεινός, άγριος, δυσπρόσιτος, φυσικά οχυρωμένος. Οι άνθρωποι ανυπότακτοι, αδούλωτοι στο φρόνημα, με ήθη αυστηρά και ισχυρό το αίσθημα της τιμής, μεγαλόψυχοι, φιλοπάτριδες. Όπως έγραψε ο Χριστόφορος Περραιβός, που γνώρισε τους Σουλιώτες όταν τον έστειλε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης για να τους μυήσει στην Επανάσταση, «όλη τους η γύμνασις παιδιόθεν είναι εις τα άρματα. Με αυτά τρώγουν, με αυτά κοιμούνται, με αυτά ξυπνούν». Άντρες, γυναίκες, παιδιά πολεμούν ισότιμα” τόνισε η ΠτΔ, και σημειωσε:

“Το Σούλι, η θυσία των γυναικών του Ζαλόγγου, η ανατίναξη της μπαρουταποθήκης στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στο Κούγκι από τον καλόγηρο Σαμουήλ, η γενναία αντίσταση της Δέσπως Σέχου στον πύργο του Δημουλά, η ηρωική έξοδος από τη Μονή του Σέλτσου και ο σφαγιασμός των πολιορκημένων, το άλμα των γυναικόπαιδων προς τον θάνατο μετά την κατάληψη της Μονής για να αποφύγουν τον εξανδραποδισμό και την ατίμωση, είναι κορυφαίες στιγμές μιας τραγικής και ένδοξης, πολύχρονης ιστορίας”

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης σημείωσε μεταξύ άλλων;”Σήμερα, ο σεμνός εορτασμός είναι αφιερωμένος στους προγόνους μας… Σε αυτούς που η μοίρα επέλεξε να οδηγήσει στην αθανασία μέσα από την αυτοθυσία, για να παραμείνουν στην ιστορία λαμπρό παράδειγμα προσωπικής αυταπάρνησης και ταυτόχρονα προσήλωσης στα ιδανικά της αγάπης για την πατρίδα και της πίστης για την ελευθερία. Οι Σουλιώτες σήμερα, ως υπερήφανοι απόγονοι των αθάνατων ηρώων μας, που έχουν παραμείνει σε τούτο τον ιερό τόπο, ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τον πρωτογενή τομέα, δίνοντας καθημερινά τον δικό τους αγώνα επιβίωσης. Εμείς ως Δημοτική Αρχή, με όσα μέσα διαθέτουμε, προσπαθούμε να διευκολύνουμε την υφιστάμενη κατάσταση προτάσσοντας τις αναγκαίες παρεμβάσεις τις οποίες καταγράψαμε στο υπόμνημα που σας παραθέσαμε και ευελπιστούμε να υλοποιηθούν” τονισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σουλίου.

Δείτε στα 3 βίντεο που ακολουθούν τι συνέβη το πρωί της Κυριακής στο Σούλι:

 

In this article

Join the Conversation