Το τοπικό ΚΚΕ (μ-λ) για νέο εργασιακό νομοσχέδιο

.

Το τοπικό ΚΚΕ(μ-λ) και η Ταξική Πορεία  πραγματοποίησαν παρέμβαση σε Παραμυθιά και Ηγουμενίτσα για το αντεργατικό τερατούργημα της ΝΔ. Τις προηγούμενες μέρες αναρτήθηκαν πανό και αφίσες στις δύο πόλεις ενώ οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν στην προσπάθεια να προπαγανδίζει την απεργία της Πέμπτης 3/6/21.

Με επίθεση στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα εγκαινίασε τη δήθεν «επιστροφή στην κανονικότητα» η κυβέρνηση της ΝΔ. Η «κανονικότητα» των δεκάδων νεκρών, των εκατοντάδων διασωληνωμένων και των χιλιάδων κρουσμάτων, η «κανονικότητα» των διαλυμένων και ξεχειλισμένων νοσοκομείων, η «κανονικότητα» της καταστολής, της αστυνομοκρατίας και των απαγορεύσεων, συμπληρώνεται τώρα με την «κανονικότητα» της κατάργησης του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων, του χτυπήματος στο δικαίωμα στην απεργία, του χτυπήματος των σωματείων και των διαδικασιών τους.

Όπως το άρον-άρον «άνοιγμα του τουρισμού» θυσιάζει την υγεία και τις ζωές του λαού και των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφάλαιου (μεγαλοξενοδόχων, εφοπλιστών, αεροπορικών εταιρειών κ.λπ.), έτσι και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θυσιάζει τα εργατικά δικαιώματα και ετοιμάζει για τους εργαζόμενους επιστροφή στις συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν πριν 150 χρόνια.

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Βρούτση χτυπάει το 8ωρο, το δικαίωμα στην απεργία και τον ελεύθερο συνδικαλισμό. Θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε δούλους, να τους ξεζουμίσουν και ταυτόχρονα θέλουν να τους δέσουν χειροπόδαρα για να μην μπορούν να αντιδράσουν. Θέλουν να κάνουν τη ζωή μας λάστιχο και τη δουλειά εξόντωση. Να ρημάξουν τον ελεύθερο χρόνο μας. ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.

Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη η κυβέρνηση της ΝΔ:

– Καταργεί το 5ήμερο-8ωρο και επιβάλει την 10ωρη εργασία, με απλήρωτες υπερωρίες που μπορούν να φτάσουν τις 150 το εξάμηνο (και οι οποίες δήθεν θα ανταλλάσσονται με ρεπό και μειωμένο ωράριο σε άλλες περιόδους).

– Χτυπάει τις συλλογικές συμβάσεις και προωθεί την «ατομική διαπραγμάτευση», δηλαδή αφήνει τους εργαζόμενους μόνους τους, έρμαια στις ορέξεις και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

– Καταργεί την Κυριακάτικη αργία για ακόμη περισσότερους κλάδους και χιλιάδες εργαζόμενους.

– Θέλει να ελέγξει και να φιμώσει τα σωματεία ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να αγωνίζονται και να διεκδικούν, χτυπάνε το δικαίωμα στην απεργία. Το ηλεκτρονικό μητρώο σωματείων, το μητρώο πραγματικών δικαιούχων, η ηλεκτρονική «εξ αποστάσεως ψηφοφορία» και η απαίτηση για πλειοψηφία 50%+1 για την προκήρυξη απεργίας, θέλουν να αφαιρέσουν κάθε δυνατότητα από τους εργαζόμενους να αποφασίζουν ελεύθερα. Προϊστάμενοι και ιδιοκτήτες μπορεί να βρεθούν να… συναποφασίζουν με τους υπαλλήλους τους για μια απεργία! Αλλά ακόμη κι αν ένα σωματείο καταφέρει μέσα από όλα αυτά τα εμπόδια να προκηρύξει απεργία, δεν θα έχει δικαίωμα να την περιφρουρήσει και να εναντιωθεί στην απεργοσπασία, ενώ το 1/3 μιας επιχείρησης θα είναι υποχρεωμένο να… εργάζεται ως «προσωπικό ασφαλείας». Αν περάσει το νομοσχέδιο, η απεργία δεν γίνεται απλά πολύ δύσκολη υπόθεση, αλλά σχεδόν πάντα θα είναι παράνομη.

• Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, στο πλάι της κυβερνητικής πολιτικής, ξεπουλάνε τα εργατικά δικαιώματα, κάνουν πλάτες στην αντεργατική επίθεση. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ σπέρνει αυταπάτες ότι το νομοσχέδιο φέρνει και «θετικές» διατάξεις, προβάλλει κι αυτή δυο-τρία «τυράκια» που περιέχει το νομοσχέδιο για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Ενάμιση χρόνο άφαντη, η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ, που δεν έκανε ούτε μια συγκέντρωση για τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά και που θεωρεί «ανεύθυνες» τις εργατικές κινητοποιήσεις, σήμερα βάζει πλάτη στη νέα αντεργατική επίθεση.

Κι από δίπλα ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποκριτικά «ξεσπαθώνει» ενάντια στο νομοσχέδιο! Αυτός που ψήφισε την αυξημένη πλειοψηφία του 50%+1 στις συνελεύσεις. Αυτός που επέκτεινε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Αυτός που ψήφισε το «Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» για τα σωματεία. Αυτός που βολεύτηκε με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τον προσδιορισμό από το κράτος του κατώτατου μισθού. Αυτός που ήθελε να μας πείσει ότι υπάρχουν καλοί και κακοί βιομήχανοι.

«Ξεσπαθώνει» και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που βρισκόταν στο τιμόνι της αντεργατικής επίθεσης -είτε μαζί με τη ΝΔ είτε όχι- τις προηγούμενες δεκαετίες.

Το μόνο που τους νοιάζει είναι πώς θα αναρριχηθούν ξανά στα κυβερνητικά πόστα, πώς θα γίνουν οι νέοι πολιτικοί διαχειριστές για λογαριασμό του ξένου και ντόπιου κεφάλαιου.

• Αλλά και οι δήθεν «ταξικές» κορόνες του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ κρύβουν την απροθυμία τους να συγκρουστούν με την κυβερνητική πολιτική και να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός πλατιού εργατικού μετώπου για την ανατροπή της επίθεσης. Συνεχίζουν στη γραμμή της διάσπασης των εργατικών αγώνων, συνεχίζουν να καλλιεργούν κοινοβουλευτικές αυταπάτες καταθέτοντας «σχέδια νόμου», καλλιεργούν κλίμα αναμονής δίνοντας πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση και προκαταβάλλουν την κατάληξη του αγώνα επαναλαμβάνοντας αυταπάτες ότι «ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά».

• Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να προσδοκούν τίποτα από τους εργατοπατέρες και όσους σπέρνουν εκλογικές αυταπάτες. Είναι ανάγκη να πάρουν την υπόθεση των αγώνων στα δικά τους χέρια, να υπερασπιστούν τα ταξικά τους συμφέροντα, να υπερασπιστούν το δικαίωμα στον ελεύθερο και ανεξάρτητο από το κράτος συνδικαλισμό. Με πρώτο και κύριο στόχο να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο, οι εργαζόμενοι πρέπει τις επόμενες μέρες να πάρουν κάθε δυνατή πρωτοβουλία, σε κάθε σωματείο, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά.

ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ! Όσο δυνατοί και ακλόνητοι κι αν φαντάζουν κυβέρνηση και κεφάλαιο, τόσο τρέμουν το μαζικό λαϊκό και εργατικό ξέσπασμα και, όταν αυτό εκδηλώνεται, αναγκάζονται σε υποχωρήσεις.

• ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ!

• ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

In this article

Join the Conversation