To τοπικό ΚΚΕ για την επίσκεψη Αραχωβίτη

Καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα που υπηρετούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική | Ανακοίνωση

Πρόσφατα ο  πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βουλευτής Σ. Αραχωβίτης επικεφαλής κλιμακίου επέστρεψε στο τόπο του εγκλήματος και παρουσιάστηκε ως αμέτοχος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας στις συναντήσεις που είχε με διάφορους φορείς.

Νίπτοντας τας χείρας του και παίζοντας τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου αποποιήθηκε τις ευθύνες που έχει ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε υλοποιώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που συνδιαμορφώνουν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις και υπηρετεί την συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών και μεταποιητικών επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα. Ήδη στο κλάδο της κτηνοτροφίας καταγράφονται στοιχεία που δείχνουν ότι ο βαθμός της συγκέντρωσης έχει αυξηθεί. Επίσης η ΚΑΠ δίνει την δυνατότητα να κλέβεται ο μόχθος των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων που αναγκάζονται να δίνουν την παραγωγή τους κάτω του κόστους.

Δεν είπε τίποτα για το 3 μνημόνιο που το ψήφισαν μαζί με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι» όπου περιλαμβάνονται και μέτρα που πλήττουν άγρια τους μικρομεσαίους αγρότες, επιταχύνουν τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Που έδωσε τη δυνατότητα στις γαλακτοβιομηχανίες να καθορίζουν αυτές τη διάρκεια ζωής του φρέσκου  γάλακτος.

Δεν βρήκε τίποτα να πει για το αυξημένο κόστος παραγωγής που έχει δημιουργηθεί απο την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος  και του νερού, απο το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, απο τις υψηλές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ.

Δεν είπε τίποτα γιατί κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών και  η ΝΔ το συνεχίζει.

Δεν βρήκε τίποτα να πεί για τα παιχνίδια που παίζουν οι μεγαλέμποροι για να παίρνουν κάτω του κόστους τα προϊόντα των αγροτοκτηνοτρόφων. Φέτος τα μανταρίνια έφτασαν στην εξευτελιστική τιμή  των 0,22Ε/κιλό μικτά ενώ η τιμή στο γάλα παραμένει κάτω του κόστους.

Δεν βρήκε τίποτα να πει για την κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων και των Σ/Μ που εκμεταλλευόμενοι και την πανδημία έφτασαν τα μανταρίνια να πωλούνται στο ράφι σε πενταπλάσια τιμή ξεπερνώντας και ορισμένες φορές ακόμα και το 1Ε με αποτέλεσμα να  να γίνονται απρόσιτα στην εργατική λαϊκή οικογένεια.

Δεν είπε τίποτα πώς αντιμετώπισε το ζήτημα με το γάλα που χιλιάδες κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να το πουλάνε πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα πολλοί να τα παρατάνε γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Δεν είπε τίποτα για τις συντάξεις πείνας που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποίησε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Δεν βρήκε τίποτα να πει για το γεγονός ότι και επί της δικής του θητείας συνεχίστηκε η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων να μην δίνεται  ούτε ένα ευρώ απο το ποσό των 30-35 εκατ. Ευρώ ανα χρόνο, που υποχρεώνονταν να καταβάλει στον ΕΛΓΑ.

Δεν είπε τίποτα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ της περιοχής λόγω της πολιτικής υδάτων της ΕΕ, που έχει συνδιαμορφωθεί με όλες τις κυβερνήσεις και έχει μετατρέψει το νερό απο κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα μέσω της ιδιωτικοποίησης του αλλά και των εγγειοβελτιωτικών έργων και υποδομών. Μέσω της ανταποδοτικότητας, την έλλειψη χρηματοδότησης, την επιβολή περιβαλλοντικών τελών, μεταφέρεται στις πλάτες και των αγροτών το σύνολο των βαρών για να κερδίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι διαμορφώνοντας τιμολόγια φωτιά για τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους.

Δεν είπε τίποτα γιατί ενώ υπάρχουν σήμερα όλες οι δυνατότητες να αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι συνεχίζουν να είναι έκθετοι σ’αυτές.

Δεν είπε τίποτα για την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων που προχώρησε υλοποιώντας την αρχή όταν δεν “πίπτει λόγος”, τότε …”πίπτει ράβδος”. Αυτοί όμως οι αγώνες έδωσαν μικρές και μεγάλες ανάσες στους βιοπαλαιστές αγρότες όπως το αφορολόγητο που κατέκτησαν.

Το μόνο που έκανε είναι να καλλιεργήσει αυταπάτες ότι ένα άλλο μίγμα καπιταλιστικής ανάπτυξης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα λυτρώσει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους στέλνοντας το μήνυμα στα “μεγάλα πορτοφόλια” να μην ανησυχούν. Γι’αυτό στήριξε θετικά ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί και με τα άλλα κόμματα το περίφημο ταμείο ανάκαμψης που είναι δρομολογημένο να πάει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για την “πράσινη ανάπτυξη” και τον “ψηφιακό μετασχηματισμό” ενώ συνοδεύεται με τη δέσμευση των κρατών για την προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων όπως το πρόσφατο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης στο οποίο και σ’αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε και βρήκε θετικά στοιχεία.

Καμία εμπιστοσύνη επομένως στα κόμματα υπηρέτες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σήμερα, 41 χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ-ΕΕ, τα παραμύθια των κομμάτων που υπερασπίζονται αυτή τη βάρβαρη και αντιδραστική συμμαχία, έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Όχι στις νέες αυταπάτες περί κυβερνητικών εναλλαγών.

Μόνο με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να δυναμώσει το αντίπαλο δέος, η κοινωνική συμμαχία, για την οργάνωση της πάλης των αγροτοκτηνοτρόφων μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που θα απαντά στην αντιλαϊκή επίθεση αλλά και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτού του εχθρικού παραγωγικού μοντέλου,  για την αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία. Η διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στηριγμένη στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής μέσα από αγροτικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς, με κεντρικό σχεδιασμό, με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων και τεχνολογιών, με την απαραίτητη κατανομή επιστημονικού και εργατικού δυναμικού, θα δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί το σύνολο των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των κερδών των πολυεθνικών. Οι αγρότες θα έχουν διασφαλισμένα την εργασία τους, την υγεία τους, τις συνθήκες διαβίωσής τους και δεν θα εξαρτιούνται απ’ τις καιρικές συνθήκες, απ’ τις ορέξεις μεγαλεμπόρων-εξαγωγέων, του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου, των τραπεζών, από αστικές κυβερνήσεις και κόμματα που στηρίζουν τα κέρδη των μεγαλεμπόρων, των τραπεζιτών, των μεταποιητικών βιομηχανιών.

Καλούμε τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους να βγάλουν συμπεράσματα αξιοποιώντας την πείρα τους από τα δεινά που τους προσφέρει η καπιταλιστική ανάπτυξη και που δεν είναι ούτε συγκυριακά, ούτε προσωρινά αλλά μόνιμα. Να δυναμώσουν το αγροτικό κίνημα, να οργανωθούν στους υπάρχοντες αγροτικούς συλλόγους, να φτιάξουν καινούργιους. Να αγωνιστούν συντονισμένα πανελλαδικά με το ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) βάζοντας στο στόχαστρο της πάλης την κερδοφορία των εμποροβιομήχανων και τα στηρίγματά τους, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα, τις δυνάμεις τους στην τοπική διοίκηση. Γιατί η πείρα λέει ότι μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, τους μικρούς και  μεγάλους αγώνες έχουν έρθει οι όποιες κατακτήσεις όπως το αφορολόγητο.

In this article

Join the Conversation