Δείτε τώρα ζωντανά το διεθνές συνέδριο για την Ελληνική Επανάσταση

Ο χαιρετισμός Καραγιάννη

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας με τίτλο «Ελευθερία και Θάνατος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μικροϊστορικές προσεγγίσεις από τον αγώνα στον Ηπειρωτικό και στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο», που διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφική Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

“Πρόκειται για έναν αγώνα εθνικής παλιγγενεσίας που ενέπνευσε και εμπνέει όλη την ανθρωπότητα για τη διατήρηση του πολυτιμότερου αγαθού, της ελευθερίας, που αποτελεί τη βάση της δημοκρατίας για την κοινωνική δικαιοσύνη” τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης ο οποιος μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Οι Σουλιώτες, με αυταπάρνηση αγωνίστηκαν ενάντια στον Αλή Πασά των Ιωαννίνων ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον τους με 3 πολέμους. Αφού το 1822 τελικά τους εκδίωξε από το Σούλι, συνέχισαν να μεταλαμπαδεύουν το μήνυμα της επανάστασης για την ελευθερία και την αγάπη τους προς την πατρίδα.
Εμείς, ως απόγονοι των ηρώων Σουλιωτών, είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας και δεν μπορούμε παρά να τους εξυμνούμε για την ανδρεία τους και τη γενναιότητά τους στον αγώνα της μάχης ενάντια στον Τούρκο κατακτητή.

Αδιαμφισβήτητα, ο ρόλος τους ήταν πρωταγωνιστικός στην υπόθεση της ελληνικής επανάστασης όπου με την αυτοθυσία τους κατάφεραν να γράψουν την ιστορία του ελληνικού έθνους στο Κούγκι, στο Ζάλογγο, στο Σέλτσο, στη Ρηνιάσα και στο Μεσολόγγι, παραμένοντας στο παγκόσμιο στερέωμα ως αθάνατοι ήρωες και παράδειγμα προς μίμηση.

Με την αφύπνιση της εθνικής συνείδησης όλων των Ελλήνων, ακόμη και στην Ευρώπη, οδηγηθήκαμε στη δημιουργία του φιλελληνικού κινήματος με τη βοήθεια του οποίου επετεύχθη η εθνεγερσία και η αλληλεγγύη στον αλυτρωτικό αγώνα ενάντια στον τουρκικό ζυγό.
Ας παραδειγματιστούμε λοιπόν, από τους προγόνους μας που μας παρέδωσαν μαθήματα παιδείας, αξιών και επιλογών και ας διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή.”

Δείτε τώρα ζωντανά, το Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας, από εδω:



In this article

Join the Conversation