Η Λαϊκή Συσπείρωση για το λουκέτο της τράπεζας Πειραιώς Παραμυθιάς

Ανακοίνωση

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε εντελώς αιφνιδιαστικά την απόφασή της για το κλείσιμο 64 καταστημάτων της. Ανάμεσα στα υπό κατάργηση καταστήματα είναι και αυτό της Παραμυθιάς. Η Λαϊκή Συσπείρωση Σουλίου στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους της τράπεζας και στον λαό της περιοχής και τους καλούμε να παλέψουν κόντρα στην ερημοποίηση του τόπου μας.

Το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Παραμυθιάς θα φέρει σωρεία δυσκολιών στην ζωή των αγροτικών και εργατικών οικογενειών του τόπου που περαιώνουν στον εν λόγω κατάστημα τις οικονομικές συναλλαγές τους. Εφ εξής οι κάτοικοι του τόπου μας θα υποχρεούνται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, την ίδια στιγμή που απουσιάζει ένα επαρκές δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς.

Το λουκέτο στο υποκατάστημα Παραμυθιάς της Τράπεζας Πειραιώς δεν γίνεται τυχαία. Είναι μέρος συνολικότερων σχεδιασμών στον τραπεζικό κλάδο. Τα σχέδια αναδιαρθρώσεων των τραπεζών περιλαμβάνουν κλείσιμο καταστημάτων, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της δουλειάς με απλήρωτες υπερωρίες, μειώσεις του προσωπικού με “εθελούσια” προγράμματα εξόδων.

Στόχος η συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού ως βασική πηγή ενίσχυσης των λειτουργικών κερδών των τραπεζών που αποτελεί πάγια τακτική τους την τελευταία δεκαετία κατά την οποία έκλεισαν το 50% των καταστημάτων και μείωσαν το προσωπικό κατά 35%.

Οι τραπεζικοί όμιλοι ξεκοκάλισαν δισεκατομμύρια κρατικές επιδοτήσεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους, καταπίνουν τα σπίτια της λαϊκής οικογένειας, πούλησαν τα κόκκινα δάνεια σε funds, χρεώνουν ακριβά τις ιντερνετικές υπηρεσίες και ακόμη πιο ακριβά τις συναλλαγές στα ταμεία, και έρχονται τώρα να κλείσουν υποκαταστήματα, να απολύουν εργαζόμενους και να ταλαιπωρούν τον κόσμο.

Όλα τα παραπάνω έχουν την πλήρη στήριξη τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των προηγουμένων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπου νύχτα και μέρα νομοθετούν για την στήριξη του κεφαλαίου, ρίχνοντας ολοένα και πιο πολλά βάρη στις πλάτες του λαού.

Είναι υποκριτική η θλίψη και η αγωνία τοπικών πολιτικών παραγόντων αφού διαχρονικά στηρίζουν αυτή την κοινή πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που ενισχύει τα κέρδη των τραπεζών σε βάρος του λαού. Η αναζήτηση επιχειρημάτων για να μείνει ανοιχτή η τράπεζα, είναι εκθέσεις ιδεών για κάτι αυτονόητο. Αποτελεί και προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών γι’ αυτούς που ποτέ δεν αντιτάχθηκαν στην εφαρμοζόμενη πολιτική που είχε και έχει ως συνέπεια την συρρίκνωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, την εγκατάλειψή της υπαίθρου και τη μεταφορά μιας σειράς υπηρεσιών (ΙΚΑ, ΔΟΥ, Ειρηνοδικείο κ.α).

Καλούμε το λαό να παλέψει ενάντια στην ερήμωση της υπαίθρου, για να μην κλείσει το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στον Παραμυθιά. Στον σημερινό τρόπο ανάπτυξης, που τον χαρακτηρίζει η αναρχία στην παραγωγή και η ανισομετρία στην ανάπτυξη, πλήττονται ιδιαίτερα οι αγροτικές περιοχές, οι περιοχές που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα. Αυτή η πολιτική δεν παίρνει από “μερεμέτια”, πρέπει να ανατραπεί.

In this article

Join the Conversation