Εργατικό Κέντρο | Σύσκεψη σωματείων, εργαζομένων και φορέων για λιμάνι και χερσαία ζώνη

Ανακοίνωση

Οι τελευταίες εξελίξεις που δρομολογούνται σχετικά με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και του παραλιακού μετώπου επιβεβαιώνουν αυτό που το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας από την αρχή ανέδειξε: ότι οι αστικοί σχεδιασμοί και στην περιοχή μας (χτύπημα εργασιακών σχέσεων με παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης, εμπορικό κέντρο, τουριστική μαρίνα, πάρκινγκ, κατάργηση ελεύθερων χώρων πρόσβασης του λαού, ακριβή μετακίνηση κ.α) έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την κάλυψη των δικών μας λαϊκών αναγκών (δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή, ελεύθεροι χώροι για άθληση και ψυχαγωγία, σύγχρονη, φθηνή και ασφαλή μετακίνηση κ.τ.λ).

Οι σχεδιασμοί αυτοί δεν είναι ούτε τυχαίοι ούτε μοιραίοι! Είναι οργανωμένοι και σχεδιασμένοι διαχρονικά με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντα και προωθούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ και το σύνολο των αστικών κομμάτων(ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ κ.α), τα στηρίγματά τους στην τοπική διοίκηση (Περιφέρεια, Δήμοι) που υλοποιούν την πολιτική της ΕΕ.

Απέναντι στην ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, στην ΕΕ, τα κομμάτα, τις εκάστοτε κυβερνήσεις, το κράτος που στηρίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να απαντήσουν με τη δική τους οργανωμένη πάλη, με την δική τους συμμαχία και με γνώμονα την κάλυψη των σύγχρονων δικών τους αναγκών.

Γι’ αυτό το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί σε σύσκεψη σωματεία εργαζομένων και άλλους φορείς της περιοχής, την Παρασκευή 16/7 και ώρα 20.30 στα Πλατάνια Ηγουμενίτσας.

Ούτε σπιθαμή του λιμανιού και του παραλιακού μετώπου για κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! ΔΙΕΚΔΙΚΟΎΜΕ:

• Να ανακληθεί η θετική γνωμάτευση της προηγούμενης κυβέρνησης για εγκατάσταση μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας μια “ανάσα” από μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που υπάρχουν λαϊκές κατοικίες, σχολεία κλπ. ώστε να μην αποτελέσει μια εν δυνάμει περιβαλλοντική “βόμβα”.
• Να αναπλαστούν με κρατική χρηματοδότηση και να αποδοθούν για ελεύθερη χρήση στο λαό οι χώροι του παραλιακού μετώπου που δεν εξυπηρετούν λιμενική δραστηριότητα, σε παιδικές χαρές, σε χώρους αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας (γήπεδα κλπ) καθώς επίσης και όλες οι παραλίες για την αναβάθμιση του δικαιώματος των διακοπών και της αναψυχής των λαϊκών στρωμάτων.
• Να παραμείνουν ως αλιευτικά καταφύγια αυτά που υπάρχουν στην Πλαταριά και στην Σαγιάδα, να αποχαρακτηριστεί από τουριστικό των Συβότων.
• Να μην εφαρμοστούν τα σχέδια του ΟΛΗΓ ΑΕ για τουριστική μαρίνα στο κέντρο της πόλης που είναι σε βάρος των ελεύθερων χώρων.
• Να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης.
• Γενναία χρηματοδότηση από το κράτος του δημοτικού ναυταθλητικού ομίλου Ηγουμενίτσας ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του παραλιακού χώρου και να αναδειχθεί το παραλιακό μέτωπο σε χώρο δράσεων για το ναυταθλητισμό καθώς επίσης και σε Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους που αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες λόγω της πανδημίας.In this article

Join the Conversation