Δεν τον λησμονούν…

Τον πρ. βουλευτή Θεσπρωτίας Ηλ. Βεζδρεβάνη

Ορισμένοι πολιτικοί, λίγοι είναι η αλήθεια, αφήνουν ισχυρό και έντονο το αποτύπωμά τους, απ’ όπου και αν περάσουν. Ο Θεσπρωτός πρ. βουλευτής Ηλ. Βεζδρεβάνης στις αρχές της δεκαετίας του 1990 θήτευσε περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα, επιστρατευθείς από τον τότε πρωθυπουργό αείμνηστο Κων/νο Μητσοτάκη.

Οι ημέρες και τα έργα του εκεί έτυχαν κοινής αναγνώρισης, από παράγοντες και πολίτες, ανεξάρτητα της κομματικής τους τοποθέτησης. Και συνεχίζουν να τυγχάνουν και 31 χρόνια μετά!

Όχι μόνο από στόμα σε στόμα, αλλά και με συγκεκριμένες καταγραφές είτε σε δημοσιεύματα του τύπου είτε σε βιβλία. Και δεν υπάρχει για έναν πολιτικό και στη συγκεκριμένη περίπτωση για τον κ. Βεζδρεβάνη μεγαλύτερη ηθική ανταμοιβή και ικανοποίηση από το γεγονός αυτό.

Και επί πλέον είναι ο δείκτης, που δείχνει ότι άσκησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα καθήκοντά του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρ. δήμαρχος (επί 12 έτη) Γαστούνης Ηλείας και πρ. πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κώστας Λούρμπας (εκπαιδευτικός).

Στη δεύτερη σελίδα, μπροστά μπροστά δηλαδή, του βιβλίου του “Η οικογένεια Κουρβισιανού της Γαστούνης”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, έχει τη φωτογραφία του κ. Βεζδεβάνη με τη λεζάντα: “Ευχαριστούμε τον πρώην περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και φίλο της Γαστούνης ΗΛΙΑ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗ”, που στην κατάλληλη στιγμή το 1992, συνέβαλε στην χρηματοδότηση της ανέγερσης του Κουρβισιανείου Πολιτιστικού Κέντρου, έτσι ώστε ο δήμος Γαστούνης να είναι εντός των προθεσμιών της διαθήκς-δωρεάς από τον Αντώνιο Κουρβισιάνο”.

Και σωστά γίνεται η ιδιαίτερη μνεία στον κ. Βεζδρεβάνη, γιατί αν δεν παρέμβαινε τότε, τα 300 εκ. δραχμές, που είχε αφήσει ως δωρεά για την ίδρυση του Πολιτιστικού Κέντρου η οικογένεια του Αντωνίου Κουρβισιάνου, δεν θα αξιοποιούνταν, γιατί υπήρχε ο όρος να εξασφαλίσει ο δήμος Γαστούνης το 1/3 του προϋπολογισμού του έργου.

Απευθύνθηκαν στον κ. Βεζδρεβάνη, που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα πολιτισμού, κατάλαβε αμέσως τη σημασία του Πολιτιστικού Κέντρου και ανταποκρίθηκε.

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Βεζδρεβάνης ως πολιτικός με ουσιαστικές δράσεις και εντιμότητα είχε συμβολή στην ανατροπή κατεστημένων αντιλήψεων και νοοτροπιών, αλλά και στην διασφάλιση της διαφάνειας.

Η λαϊκή αποδοχή από τη μια του κ. Βεζδρεβάνη και από την άλλη η ήσυχη συνείδησή του ότι έπραξα πάντοτε αυτό, που έκρινε ως σωστό, τον κάνουν να αισθάνεται ότι άξιζε, που ασχολήθηκε με τα κοινά, γιατί το πέρασμά του από την πολιτική δεν ήταν κενό, αλλά γεμάτο προσφορά…

Η.Μ.



In this article

Join the Conversation