Συγκρότησαν κίνηση πολιτών για να βγει το ιστορικό κέντρο από τις καλένδες

Επιστολή προς τις δημοτικές παρατάξεις

Με επιστολή που συνυπογράφουν 12 κάτοικοι της Παραμυθιάς και που εστάλη στην δημοτική αρχή Σουλίου, ενημερώνουν για την συγκρότηση κίνησης πολιτών με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών για την οριοθέτηση και το χαρακτηρισμό του ιστορικού κέντρου Παραμυθιάς.

Στην επιστολή τους μεταξύ άλλων ζητούν ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο χαρακτηρισμός ενώ τονίζουν την αναγκαιότητα της επισπευσης των διαδικασιών σημειώνοντας χαρακτηριστικά “να μπορέσουμε επιτέλους να διασώσουμε τα υπάρχοντα για να υπάρχουν και αύριο… τώρα θέλουμε αποτελέσματα, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Το ιστορικό κέντρο τελειώνει, σβήνει ή θα δράσουμε τώρα, ή πλέον δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία”.

Διαβάστε στην επιστολή:

Αρκετός καιρός πέρασε από τότε που με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σουλίου αρ. απ. 6/2013 συμφωνήθηκε η οριοθέτηση και ο χαρακτηρισμός της περιοχής του Ιστορικού Κέντρου της Παραμυθιάς.

Τα σχετικά έγγραφα είχαν σταλεί στο ΥΠΕΚΑ. Είχε προηγηθεί βέβαια η σύσταση επιτροπής, για την υποβολή έκθεσης που θα τεκμηρίωνε την αναγκαιότητα του χαρακτηρισμού αλλά και τα οφέλη που θα είχε η πόλη και οι κάτοικοί της μέσα από τη λειτουργία του Ιστορικού Κέντρου. Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε σε ότι αφορά στο ιστορικό κέντρο . Μας αφορά το “αύριο,” να δούμε τα ιστορικά κτήρια που χάνονται , για να μπορέσουμε επιτέλους να διασώσουμε τα υπάρχοντα για να υπάρχουν και αύριο…. τώρα θέλουμε αποτελέσματα ,δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Το ιστορικό κέντρο τελειώνει, σβήνει ή θα δράσουμε τώρα ,ή πλέον δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία”.

Με δεδομένο βέβαια το γεγονός της ύπαρξης των παλαιών κτιρίων της πόλης και με παραδείγματα από άλλες περιοχές όπου ο χαρακτηρισμός και η λειτουργία Ιστορικού Κέντρου, προσφέρει πολλαπλά στην τοπική κοινωνία και οικονομία (τουρισμός, θέσεις εργασίας, καταστήματα, ομοιομορφία και ανάδειξη του τόπου.

Έτσι δημιουργήθηκε από πολίτες μια κίνηση με αίτημα την ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή και τις δημοτικές παρατάξεις για το που βρίσκεται το θέμα με το Ιστορικό Κέντρο, και με ποιο ή ποιους τρόπους θα μπορούσε ο κάθε πολίτης που θέλει και μπορεί να βοηθήσει στην ανάδειξή του .

Σήμερα τουλάχιστον επίσημα οι πολίτες δεν γνωρίζουν σε ποιο σημείο βρίσκεται το όλο θέμα, και το αν από τότε έχει γίνει κάτι που αφορά στη δημοσίευση σε ΦΕΚ για την οριοθέτηση και χαρακτηρισμό του Ιστορικού Κέντρου της πόλης.

Θα ήταν χρήσιμο να πραγματοποιηθεί μια ενημέρωση για το θέμα τόσο από τη Δημοτική αρχή, όσο και από όλες τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από την πλευρά των πολιτών που προσυπογράφουν το κείμενο, θα θέλαμε να καταστήσουμε γνωστό ότι είμαστε στη διάθεση της
Δημοτικής Αρχής για κάθε συνεργασία και βοήθεια σε οτιδήποτε χρειαστεί.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΓΟΥΣΙΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΟΛΕΤΣΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΚΩΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΛΙΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΛΙΑΚΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΜΗΤΣΙΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΜΟΥΣΕΛΙΜΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΜΠΡΕΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΟΜΑΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ



In this article

Join the Conversation