Πελαργός που δακτυλιώθηκε στην Πολωνία εντοπίστηκε στην Λιμνοπούλα Παραμυθιάς

Διάνυσε 1326 χμ με διάρκεια 341 ημέρες

Μια όχι και τόσο συνηθισμένη διαδρομή, ακολούθησε πελαργός που μας ήρθε από την Πολωνία. Το πουλί είχε αρχικά μεταφερθεί σε Κέντρο Περίθαλψης στην περιοχή Myślibórz – Paszowice, στη νοτιοδυτική Πολωνία και εκεί πραγματοποιήθηκε η δακτυλίωσή του στις 20 Αυγούστου 2020 από μια ομάδα δακτυλιωτών (Wroclaw Bird-Ringing Group “ODRA”) κατά το πρώτο έτος ζωής του.

Μαζί του δακτυλιώθηκαν άλλοι 4 πελαργοί (συνολικά ήταν 4 νεαρά και 1 ενήλικο) τα οποία απελευθερώθηκαν στα κοντινά λιβάδια του κέντρου περίθαλψης. Το ενήλικο πέταξε σχεδόν αμέσως ενώ τα νεαρά παρέμειναν για περίπου δυο εβδομάδες τρεφόμενα όλα μαζί στα λιβάδια.

Έχοντας διανύσει λοιπόν 1326 χμ. και μετά από 341 ημέρες (0 έτη, 11 μήνες, 7 ημέρες) εντοπίστηκε στα υγρολίβαδα της προστατευόμενης περιοχής Λίμνης Λιμνοπούλας (GR2120003) στις 28 Ιουλίου 2021 από την φύλακα του Φορέα Διαχείρισης Ε. Φιλίππου, κατά τη διάρκεια επόπτευσης. Η Λίμνη Λιμνοπούλα είναι μια πλημμυρισμένη έκταση με μικρά χέρσα τμήματα αλλά και καλλιέργειες που συγκεντρώνει εκατοντάδες είδη πανίδας τόσο για την αναζήτηση τροφής όσο και καταφυγίου.

Ένα από αυτά είναι και ο λευκός πελαργός (Ciconia ciconia) που αυτήν την περίοδο συγκεντρώνεται σε λιβάδια κοντά σε τέλματα και λίμνες μαζί με άλλους πελαργούς πριν ξεκινήσουν το μακρινό τους ταξίδι στην Αφρική.

Η ανάγνωση του δαχτυλιδιού αυτή τη φορά ήταν δυσκολότερη καθώς χρειάστηκε περισσότερη επεξεργασία και εμπειρία από ειδικούς “αναγνώστες” δακτυλιδιών τους οποίους ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά τους. Μεταξύ αυτών, η κ. Στετς (Συντονίστρια των Δακτυλιώσεων των Λευκών Πελαργών Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕKΔΠ), η κ. Μιχαηλίδου (Επόπτης – Ξεναγός Φορέα Διαχείρισης) και τον κ. Błażej Nowak (Polish Ring Reading Team).

Κάθε δακτυλιωμένος πελαργός που βρίσκεται ξανά και ξανά ζωντανός σε διάφορα μέρη, κουβαλάει μια μικρή ιστορία στις “πλάτες” του και είμαστε ευγνώμονες που ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας έχουμε την δυνατότητα να το γνωρίζου

ε και να το κοινοποιούμε για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για ένα από τα πλέον αγαπητά πτηνά των ανθρώπων της υπαίθρου.
Οι πελαργοί, ως ρυθμιστές του πληθυσμού πολλών άλλων οργανισμών (εντόμων, τρωκτικών κ.ά.) κατέχουν αξιόλογη θέση στα αγροτικά οικοσυστήματα. Αποτελούν δείκτες της ισορροπίας του περιβάλλοντος και παράλληλα συμβολίζουν την αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση της υπαίθρου.

(Αν ποτέ έχετε την τύχη να βρείτε κάποιο δακτυλιωμένο πουλί και καταφέρετε να διαβάσετε τον κωδικό δακτυλιδιού μπορείτε να το αναφέρετε στον Φορέα Διαχείρισης ([email protected]) ή να συμπληρώσετε την ειδική φόρμα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://hbrcweb.wordpress.com/dilosi_epaneyresis/)





In this article

Join the Conversation