Για τους 49 εκτελεσθέντες | Γράφει ο Άλκης Φάτσιος

Εκτελούν Παραμυθιωτες, διαλεγμενους με περισσό ζήλο, έτσι ώστε όχι μόνο να ορφανέψουν οικογένειες , αλλά να ορφανέψει - κυρίως- η πολη ολόκληρη

Για την ΠΑΡΑΜΥΘΙΆ μου…
Για τους τότε εκτελεσθέντες
δικούς μου ανθρώπους …
Για τους τότε εκτελεσθέντες
ανθρώπους ΟΛΩΝ μας…

29/9/1943 Μια μαύρη μέρα για την Παραμυθιά μου , μια μαύρη μέρα για τον τόπο μου … για την Θεσπρωτία μας …

Οι κατακτητές Γερμανοί , τα ανθρωπόμορφα αυτά ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ – ΝΑΖΙΣΤΙΚΆ κτήνη , ΕΚΤΕΛΟΎΝ 49 προκρίτους. ΕΚΤΕΛΟΎΝ 49 Παραμυθιωτες , διαλεγμενους με περισσό ζήλο , έτσι ώστε , όχι μόνο να ορφανεψουν οικογένειες , αλλά να ορφανεψει – ΚΥΡΙΩΣ – η ΠΌΛΗ ολόκληρη . Παράλληλα στόχος ήταν και η διάχυση φόβου στον ντόπιο πληθυσμό , έτσι ώστε να μη βοηθούν τις αντάρτικες ομάδες ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ, που είχαν αρχίσει έντονα πλέον να μάχονται τους Γερμανούς φασίστες .

Μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας την 8/9/1943 , οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής που αντικατέστησαν τους Ιταλούς ως κατακτητές στην Θεσπρωτία , επεδοθηκαν με ιδιαίτερη ΒΑΝΑΥΣΌΤΗΤΑ , ΣΚΛΗΡΌΤΗΤΑ και ΒΑΡΒΑΡΌΤΗΤΑ , με εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ενάντια στον ντόπιο πληθυσμό , στις ζωές και στις σοδειές τους , έτσι ώστε να μη μπορούν να βοηθούν τους αντάρτες , διασπειροντας παντού τον φόβο … τον φόβο για ΟΛΑ … Οι φασιστικές δυνάμεις των Γερμανών ναζιστών , εφαρμόζουν επίσης – με ιδιαίτερη πάντα ΣΚΛΗΡΌΤΗΤΑ – την τακτική των αντιποίνων . Έτσι στις 10/9/1943 , η Γερμανική Διοίκηση Ηπείρου που έδρευε στα Γιάννενα , εξέδωσε διαταγή , σύμφωνα με την οποία για κάθε Γερμανό στρατιώτη , που θα πάθαινε οτιδήποτε ή οποιαδήποτε βλάβη από την δράση των ανταρτών , θα εκτελούνταν 10 Έλληνες πολίτες .

Έτσι λοιπόν μετά την εκτέλεση από τους αντάρτες 6 Γερμανών ( 5 στρατιώτες και 1 αξιωματικός ) στη Σκάλα της Παραμυθιάς , με βάση την προαναφερόμενη διαταγή , συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν οι 49 πρόκριτοι της Παραμυθιάς , από το Γερμανικό Απόσπασμα … σκορπίζοντας θρήνο και τρόμο σε όλη την περιοχή . Σκοτεινός και προδοτικός ο ρόλος Ελλήνων συνεργατών των κατακτητών – όχι μόνο στην παραπάνω εκτέλεση και ούτε βεβαίως μόνο στην περιοχή μας – πολλοί από αυτούς , μετά την απελευθέρωση είτε διαπομπεύθηκαν από τον ντόπιο πληθυσμό , είτε εκτελέστηκαν από τις αντάρτικες ομάδες πατριωτών .

Με το κείμενο μου αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό , δεν σκοπεύω να αναφερθώ αναλυτικά σε περισσότερες ιστορικές λεπτομέρειες .. Ίσως μια άλλη φορά ..
Σήμερα θα περιοριστω σε μία ΕΥΛΑΒΙΚΉ ΥΠΌΜΝΗΣΗ του στυγερου εκείνου εγκλήματος , αποτοκου της φασιστικής και ναζιστικής θηριωδίας , με απόδοση τιμής σε όλους τους εκτελεσθέντες …

Κλείνω αυτό το σημείωμα αισθανόμενος να με κατακλύζει μια αδηριτη ανάγκη και ως ελάχιστη τιμή στους εκτελεσθέντες , να με ωθεί να φωνάξω με όλη μου την δύναμη : Πολεμήστε παντού τον φασισμό . Ο φασισμός από όπου και αν εκπορεύεται , είτε από λευκό είτε όχι , ντόπιο , Έλληνα ή ξένο , από Ορθόδοξο στο θρήσκευμα ή Μουσουλμάνο , ή Καθολικό , ή άθεο ή οτιδήποτε άλλο , ο φασισμός αυτός δεν είναι απλά ΚΑΤΑΚΡΙΤΕΟΣ και ΑΠΆΝΘΡΩΠΟΣ … ΠΡΈΠΕΙ να ΑΦΑΝΙΣΘΕΙ , ΠΡΈΠΕΙ να ΤΣΑΚΙΣΤΕΙ , όποιο προσωπείο και αν έχει , όποια μορφή και αν παίρνει , όποιον μανδύα κι αν φοράει …

Ο δρόμος , το ξέρω , είναι μακρύς , ο αγώνας δύσκολος και συνεχής … Όμως πιστέψτε με , αξίζει . Είναι δε ο ελάχιστος φόρος τιμής στους 49 εκτελεσθέντες .

27/9/2021. ΆΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ
Ηγ/τσα. Δικηγόρος
In this article

Join the Conversation