“Συρρικνώνεται” η Θεσπρωτία. 265 γεννήσεις και 596 θάνατοι σε ένα χρόνο

Τι έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την Ήπειρο

Πληθυσμό που αντιστοιχεί σε μία κωμόπολη έχασε μέσα σε ένα χρόνο η Ήπειρος. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής για την φυσική κίνηση του πληθυσμού το 2020 δεν αφήνουν κανένα περιθώρια αισιοδοξίας.

Δυσοίωνα είναι για ολόκληρη τη χώρα, πολύ περισσότερο όμως για την Ήπειρο καθώς κατατάσσεται στις πιο γερασμένες περιοχές. Οι απώλειες πληθυσμού κατά την προηγούμενη χρονιά φτάνουν στις δύο χιλιάδες. Δύο χιλιάδες περισσότεροι από τις γεννήσεις είναι οι θάνατοι που καταγράφηκαν.

Οι γεννήσεις στην Ήπειρο κατά την διάρκεια του 2020 ανήλθαν στις 2.202 και οι θάνατοι στις 4.209. Η Άρτα και τα Γιάννινα είναι οι νομοί με τις μεγαλύτερες απώλειες πληθυσμού. Στην Άρτα οι γεννήσεις ήταν μόλις 395 και οι θάνατοι ανήλθαν σε 1.019.

Στη Θεσπρωτία οι γεννήσεις ήταν 265 και οι θάνατοι 596, στην Πρέβεζα οι γεννήσεις ανήλθαν σε 372 και οι θάνατοι σε 765 και τέλος στα Γιάννινα οι γεννήσεις έφτασαν στις 1.170 και οι θάνατοι στους 1.829.

Το 2020 δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας καθώς μείωση του πληθυσμού καταγράφεται κάθε χρόνο αναδεικνύοντας σε μείζον το δημογραφικό πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι από την Ελληνική Στατιστική ξεκινά η απογραφή πληθυσμού η οποία γίνεται κάθε δέκα χρόνια. Τα στοιχεία της απογραφής καθορίζουν τόσο τις έδρες στα Δημοτικά και το Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και τις βουλευτικές έδρες ανά νομό.

Έτσι είναι πολύ πιθανό να επέλθουν αλλαγές που μεταφράζεται σε μείωση των βουλευτικών εδρών καθώς ο πληθυσμός φαίνεται ότι έχει κινηθεί καθοδικά την τελευταία

Απο το epiruspost.grIn this article

Join the Conversation