Οι Σουλιώτισσες σε Ζάλογγο και Σέλτσο στις εκδηλώσεις για την “Τιμή στην αυτοθυσία της Ελληνίδας”

Την Κυριακή στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου, με την συμμετοχή του Σώματος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης - Σουλιώτες

Στο έτος που διανύουμε η πατρίδα εορτάζει τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Στο Ζάλογγο, ένα από τα συμβολικότερα μέρη της χώρας, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Οκτωβρίου εκδήλωση με θέμα «Τιμή στην αυτοθυσία της Ελληνίδας», τιμώντας έτσι τις 60 περίπου Σουλιώτισσες που με τα παιδιά στην αγκαλιά έπεσαν στον γκρεμό για να μην σκλαβωθούν στον Βελή πασά, γιο του Αλή Πασά, τον Δεκέμβριο του 1803, αλλα και τα 250 περίπου γυναικόπαιδα Σουλιωτών που γκρεμίστηκαν σε βάραθρο 300 μέτρων, για να μην γίνουν σκλάβες στα χαρέμια του Αλή Πασά τον Απρίλιο του 1804, στην Ἱ. Μ. Σέλτσου.

Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου (10:15) , κατάθεση στεφάνων από τις επίσημες αρχές και τους προσκεκλημένους, ολιγόλεπτη ιστορική αναφορά των γεγονότων, απόδοση τιμών από τους Σουλιώτες-Σώμα Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης.

Στην συνέχεια ειναι προγραμματισμένη μουσικοχορευτική εκδήλωση απο σωματεία περιοχών της Ελλάδας, με παραδείγματα αυτοθυσίας γυναικών στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας απο τους τούρκους, οπως από την Ξάνθη, την Άρτα, την Χίο, την Νάουσα, την Καλαμάτα και την Ακράτα.




In this article

Join the Conversation