Έλεγχος για τυχόν παρατυπίες στους εμβολιασμούς στη Θεσπρωτία

Tα δεδομένα για την έκταση των εικονικών εμβολιασμών έχουν προκύψει από μεθοδικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και εν μέρει της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών

Σε αριθμούς που ίσως υπερβαίνουν τις 100.000 εκτιμάται πλέον από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών ότι είναι πιθανόν οι πολίτες που προχωρούν σε μεθοδεύσεις για εικονικούς εμβολιασμούς ή επιδιώκουν να λάβουν γνωματεύσεις για τεστ COVID-19 που ουδέποτε έχουν κάνει.

Υπολογίζονται ότι τελικώς σε τουλάχιστον 100-200 σημεία σε όλη τη χώρα, επί συνόλου περίπου 2.000 εμβολιαστικών κέντρων στην επικράτεια, και με τη συμμετοχή 200-300 ιατρών και νοσηλευτών επιχειρείται αλλοίωση δεδομένων στις διαδικασίες εμβολιασμού και έκδοσης πιστοποιητικών.

Είναι ενδεικτικά τα σενάρια για τον εντοπισμό απατών με τα εμβόλια που χρησιμοποιούν η ΕΑΔ υπό τον κ. Αγγελο Μπίνη και οι ειδικοί αναλυτές της. Οπως εξηγεί στέλεχος της Αρχής, «αυτό γίνεται δυνατό με την αξιοποίηση τεχνικών εξόρυξης και ανάλυσης δεδομένων που υπάρχουν στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που τηρούνται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην ΗΔΙΚΑ και στον ΕΟΔΥ».

Οι σαφείς ενδείξεις αλλά και τα δεδομένα για την έκταση των εικονικών εμβολιασμών έχουν προκύψει από μεθοδικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και εν μέρει της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών, που συγκεντρώνουν στοιχεία από αναφορές και καταγγελίες πολιτών αλλά και από ειδικές μεθόδους που εφαρμόζουν.

Με βάση το πρώτο κριτήριο-σενάριο, ελέγχονται εμβολιαστικά σημεία με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμών πολιτών, των οποίων ο Ταχυδρομικός Κώδικας διαμονής τους δεν ταυτίζεται, δεν γειτνιάζει με τον Ταχυδρομικό Κώδικα του εμβολιαστικού κέντρου (εξαιρέθηκαν οι περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης). Προκειμένου έτσι να εντοπιστούν οι… μυημένοι αντιεμβολιαστές που πραγματοποιούν ταξίδια για να βρουν «βολικό» εμβολιαστικό κέντρο με ύποπτους ιατρούς και νοσηλευτές ώστε να πραγματοποιήσουν ψευτο-εμβόλια ή να λάβουν πλαστά πιστοποιητικά.

Με βάση αυτό το κριτήριο, φέρεται να ελέγχονται για τυχόν παρατυπίες εμβολιαστικά κέντρα στη Θεσπρωτία, στην Πρέβεζα, στη Βοιωτία, στη Λάρισα, στην Αχαΐα, στους Νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου στην Κρήτη, αλλά και σε νησί του κεντρικού Αιγαίου.




In this article

Join the Conversation