Το ΕΚΘ για τα εργατικά ατυχήματα

Ανακοίνωση

Η εργατική τάξη της χώρας μας θρηνεί δύο ακόμη εργάτες, δύο ακόμη από εμάς. Ένας ακόμη νεκρός συνάδελφος στο κάτεργο της Cosco, ένας ακόμη νεκρός διανομέας στη Θεσσαλονίκη και σωρεία εργατικών ατυχημάτων καθημερινά. Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τα εργατικά ατυχήματα και στο Νομό Θεσπρωτίας, με τον ακρωτηριασμό συναδέλφου χειριστή σε λατομείο της περιοχής, με τον τραυματισμό οικοδόμου στην Πλαταριά και άλλα τόσα που καταγράφονται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα με πιο πρόσφατο το εργατικό ατύχημα στην Πάτρα στην εταιρεία Unisol.

Τα ελλιπή ως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, η εντατικοποίηση στην εργασία, οι ξεθεωτικές και απλήρωτες υπερωρίες είναι μερικές μόνο από τις πλευρές των ελευθεριών που δίνονται στην εργοδοσία για να βγάζει φθηνά τη δουλειά της. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και να τα επισφραγίσει ο νέος αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη που σε συνέχεια των υπολοίπων νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων, μετέτρεψε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε δήθεν ανεξάρτητη αρχή.

Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα. Έχουν αιτία και δεν είναι άλλη από την εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου που στηρίζουν με χέρια και με πόδια και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) για την οποία στο βωμό του κέρδους, κανονικότητα είναι η αφαίμαξη των εργατών μεταφορικά και κυριολεκτικά. Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται κάθε μέρα, βαμμένη με το αίμα των εργατών για τα κέρδη των αφεντικών.

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δική τους δύναμη και μπορούν να δώσουν τη δική τους απάντηση με τη συσπείρωση και οργάνωση στα σωματεία τους και τη διεκδίκηση μέσα από αυτά της ζωής που τους αξίζει τον 21ο αιώνα. Ο αταλάντευτος αγώνας των εργαζομένων στην Cosco, με νέα 48ωρη απεργία, οι αγώνες των εργαζομένων και στο νομό μας το προηγούμενο διάστημα με τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις του Ιουνίου, την οργάνωση πρωτοβουλιών ενάντια στο ξεπούλημα του λιμανιού κ.α, είναι οι φάροι έμπνευσης και δύναμης μας για τη συνέχεια της πάλης μας.

Αυτή την οργάνωση τρέμουν γι’ αυτό στον αντίποδα όλων αυτών προωθούν τις απολύσεις συνδικαλιστών, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που φακελώνουν τους εργαζόμενους, κηρύσσουν παράνομες τις απεργίες. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των εργαζομένων της Cosco και στον αγώνα που δίνουνε για τα δίκαια αιτήματα τους.

Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας. Είναι αγώνας του συνόλου της εργατικής τάξης. Οι αγώνες που δίνονται όλο αυτό το διάστημα μας δείχνουν το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα, ενάντια στις δικαστικές διώξεις της εργοδοσίας που δείχνει ότι μπροστά στα κέρδη δεν υπολογίζει στο ελάχιστο την ανθρώπινη ζωή.

Καλούμε τους εργαζόμενους του νομού να σπάσουν το φόβο, να οργανωθούν στα σωματεία τους, να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά στις επερχόμενες αρχαιρεσίες των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, για να δυναμώσει ο αγώνας για τη διεκδίκηση της κάλυψης των αναγκών μας σε υγεία, εργασία, συνολικά στη ζωή μας



In this article

Join the Conversation