Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Έργον Θεοφίλου: εικόνες αγίων από το Πήλιο στη Θεσπρωτία»

Θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαρτίου 2022

H περιοδική έκθεση «Έργον Θεοφίλου: εικόνες αγίων από το Πήλιο στη Θεσπρωτία» εγκαινιάστηκε την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

Η έκθεση, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, περιλαμβάνει έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ που αντλούν τη θεματογραφία τους από την εκκλησιαστική ζωγραφική παράδοση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποτελεί την πρώτη προσπάθεια παρουσίασης ενός ικανοποιητικού αριθμού αντιπροσωπευτικών θρησκευτικών έργων του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου, ο οποίος είναι γνωστός ουσιαστικά από τις κοσμικές τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε κυρίως στο Πήλιο και τη Λέσβο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γηρομερίου Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Δονάτος Μαρτίνης, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, οι δήμαρχοι Φιλιατών Σπύρος Παππάς και Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, ο διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Παντελής Καλαϊτζίδης κ.ά.

Το ιστορικό της έκθεσης ανέπτυξε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Ιωάννης Χουλιαράς, ενώ τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και το θρησκευτικό του έργο παρουσίασε η Μαρία Νάνου, ιστορικός Βυζαντινής Τέχνης και μία εκ των επιμελητών της έκθεσης. Τέλος τη δική της εμπειρία κατέθεσε η Νίκη Τσιλιβίδη, δικηγόρος και εκπρόσωπος της οικογένειας του Βασίλειου Τσιλιβίδη, δωρητή των τριών εικόνων του Θεόφιλου για το τέμπλο του ναού της Αγίας Παρασκευής στον Λιά Θεσπρωτίας, που απετέλεσαν και την αφορμή για την έκθεση.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Γιώργος Β. Ντάνης, επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν ο κ. Χουλιαράς, η κ. Νάνου και η Θεοδώρα Λάζου, ιστορικός-αρχαιολόγος.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με διάθεση προσκλήσεων σε περιορισμένο αριθμό ατόμων και σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαρτίου 2022.
Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα έως Κυριακή 8.30-15.30 (εκτός Τρίτης)

Η είσοδος στην έκθεση πραγματοποιείται με το αντίτιμο του εισιτηρίου εισόδου στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας

Κανονικό εισιτήριο: 4 ευρώ
Μειωμένο εισιτήριο: 2 ευρώ
Η είσοδος για τα σχολεία είναι ελεύθερη κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 26650.28539.
Κατά το διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου η μειωμένη τιμή (2€) ισχύει για όλους τους επισκέπτες.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και του Δήμου Ηγουμενίτσας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.In this article

Join the Conversation