Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθιάς κ.κ. Τίτου

Σήμερα τόσα χρόνια μετά την γέννηση του Κυρίου, ο κόσμος ταλανίζεται και ταλαιπωρείται από πολλά δεινά. Από την δεινή κατάσταση μόνο ένας μπορεί να βγάλει και να σώσει...

Χριστούγεννα σήμερα, και όλος ο κόσμος, ο ορατός και ο αόρατος, εορτάζει και πανηγυρίζει με χαρά και αγαλλίαση το μέγιστο αυτό γεγονός της γεννήσεως του Χριστού.

Είναι η ημέρα, που εκπληρώθηκε η προαιώνια βουλή του Θεού, γιά τήν σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Ό προαιώνιος Λόγος του Θεού προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση και «ο Υιός του Θεού, Υιός της Παρθένου γίνεται», καί στό θεϊκό πρόσωπό του συναντώνται και γίνονται μια ενότητα ο Θεός και ο άνθρωπος. Αυτήν την στιγμήν, ο Θεός γίνεται άνθρωπος γιά νά κάνη τόν άνθρωπο Θεό.

Αυτός με τον ερχομό του, μάς έχάρισε την ειρήνη του, που την ύμνησαν οι άγγελοι την νύχτα της γεννήσεώς του. Μας έδωσε την γνώση του αληθινού Θεού. Μας έδίδαξε τό άγιο θέλημά του καί τόν τρόπο που πρέπει να πορευόμαστε στην ζωή. Μας έδωσε την άπειρη αγάπη του, με την οποία πάντοτε μας περιβάλλει. Μας έδωσε την ζωή και το αίμα του, γιά νά συγχωρηθούν οι αμαρτίες μας καί νά ζήσουμε αιώνια στην ουράνια βασιλεία του.

Άν όμως ο Θεός μέ τόσην αγάπη και ενδιαφέρον επλησίασε τον άνθρωπο και ενώθηκε μ’ αυτόν, άν Εκείνος τόν περιέβαλε με όλον τον πλούτο της αγαθότητός του και τον έπλούτησε μέ άπειρες δωρεές, αν τόν καθάρισε καί τόν αγίασε καί τόν αποκατέστησε στην πρώτη του αίγλη και δόξα, δεν συνέβη το ίδιο με τον άνθρωπο. Αυτός έμεινε δυστακτικός και επιφυλακτικός απέναντι στόν Χριστό, τόν αντιμετώπισε με δυσπιστία και έμεινε, κατά το πλείστον αγνώμων και αχάριστος. Περιφρόνησε το άγιο θέλημά του καί τόν πάνσοφο λόγο του, και εφάρμοσε στη ζωή του δικά του πονηρά και σκοτεινά διδάγματα.

Όμως όσες φορές ο κόσμος λησμόνησε και αγνόησε τόν Χριστό και ζήτησε νά ζήση με το δικό του θέλημα, περιφρονώντας τον αιώνιο και ακατάλυτο Νόμο του Θεού, που μας παρέδωκε ο Κύριος με το Ευαγγέλιόν του, τότε εδημιούργησε μεγάλες συμφορές και δοκιμασίες στην ανθρωπότητα. Όταν όμως εφάρμοσε τόν νόμον του Ευαγγελίου, τότε υπήρξε ειρήνη και πρόοδος στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Σήμερα τόσα χρόνια μετά την γέννηση του Κυρίου, πάλι ο κόσμος ταλανίζεται και ταλαιπωρείται από πολλά δεινά. Πόλεμοι, φτώχεια, αρρώστιες, πείνα, θάνατοι, άγχος, αγωνία, ανασφάλεια, ηθική εξαθλίωση και άλλα, ταλαιπωρούν τον κόσμο. Η μεγάλη αδικία, ή ανισοτήτα, η ανεργεία, η έλλειψη δικαιοσύνης εγκυμονούν μεγάλες ταραχές, πολέμους και καστροφές για την ανθρωπότητα.

Από αυτή την δεινή κατάσταση μόνο ένας μπορεί να βγάλη καί να σώση την ανθρωπότητα, ο Σωτήρας Χριστός, πού έδωσε και έκανε τα πάντα για μας. Γι’ αυτό σήμερα, άς ακούσουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της ειρήνης, που στέλνει στον κόσμο με την γέννησή του, άς γεμίση μέ πίστη, ελπίδα και αισιοδοξία η ψυχή μας, άς τόν ευχαριστήσουμε σαν ευεργέτη μας, για ό,τι έκανε γιά μας, και άς τόν δοξάσουμε σάν την πηγή της ζωής και όλων των αγαθών μέ τόν αγγελικό ύμνο «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία».

Χρόνια πολλά.
Ο Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας ΤΙTOC



In this article

Join the Conversation