Χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ της Θεσπρωτίας, αντιπλημμυρικά στον Καλαμά και ενίσχυση παραγωγών κλημεντίνης

Από την επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στύλιου στη Θεσπρωτία

Η ενίσχυση των παραγωγών κλημεντίνης, η χρηματοδότηση έργων αναβάθμισης του δικτύου των ΤΟΕΒ και η αντιμετώπιση της υπερχείλισης του Καλαμά ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στύλιου στη Θεσπρωτία.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προανήγγειλε τη διάθεση ποσού 500.000 ευρώ για την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των παραγώγων που επλήγησαν από τις πλημμύρες ενώ αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σύσκεψης με τη συμμετοχή των Υφυπουργών κ.κ. Στύλιου και Αμυρά, των κ.κ. Καχριμάνη και Πιτούλη και του Β. Γιόγιακα για τη μελέτη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και την αποτροπή φαινομένων υπερχείλισης του Καλαμά στο μέλλον.

Αναβάθμιση των δικτύων των ΤΟΕΒ

Ο κ. Στύλιος ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 4 έργων συνολικού προϋπολογισμού 3,95 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια Ηπείρου. Τα έργα αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού των δικτύων των ΤΟΕΒ Παραμυθιάς, Γλυκής και Κεστρίνης και για τη βελτίωση του αρδευτικού συστήματος με σύστημα τηλεδιαχείρισης – τηλεμέτρησης του ΤΟΕΒ Σκάλας Φιλιατών. Ο κ. Στύλιος ενημέρωσε επίσης τους παραγωγούς για τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ και τον ΤΟΕΒ που αναμένεται να ψηφιστούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου.

Μέχρι τον Φεβρουάριο η ενίσχυση για την κλημεντίνη λόγω Covid

Μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχει καταβληθεί η έκτακτη ενίσχυση των παραγωγών μανταρινιών ποικιλίας «Κλημεντίνη» λόγω της απώλειας εισοδήματος από την καλλιεργητική περίοδο του 2020, ενίσχυση η οποία έχει καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση στα 70 ευρώ ανά στρέμμα. Απαντώντας σε ερωτήματα των παραγωγών σχετικά με την οικονομική στήριξη για την απώλεια παραγωγής άνω του 50% λόγω του παγετού της περασμένης άνοιξης, ο κ. Στύλιος δεσμεύθηκε ότι θα καταβληθεί ενίσχυση, αφού το αίτημα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ευχαριστώ τον Υφυπουργό και αγαπητό συνάδελφο κύριο Στύλιο που αποκρίθηκε θετικά στην πρόσκλησή μου. Η επίσκεψη είχε αναμφίβολα καλές ειδήσεις για τους παραγωγούς μας και αναμένουμε οι δεσμεύσεις του για την ενίσχυση της απώλειας παραγωγής και τη δρομολόγηση των αντιπλημμυρικών έργων να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό.», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.In this article

Join the Conversation