Αρχείο-3Άυγουστος

Φωτιές σε Νεοχώρι και Μορφάτι, 2010-09-03 15:39:31 Δύο νέες φωτιές εκδηλώθηκαν στην ευριτερη περιοχή της Παραμυθιάς (Νεοχώρι και Μορφάτι). Αμφότερες τέθηκαν υπό έλεγχο μετά από προσπάθειες των υπηρεσιών...

Φωτιές σε Νεοχώρι και Μορφάτι, 2010-09-03 15:39:31

Δύο νέες φωτιές εκδηλώθηκαν στην ευριτερη περιοχή της Παραμυθιάς (Νεοχώρι και Μορφάτι). Αμφότερες τέθηκαν υπό έλεγχο μετά από προσπάθειες των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής της Παραμυθιάς, της Ηγουμενίτσας και της Πάργας. Οι δύο φωτιές εκδηλώθηκαν με μια ώρα διαφορά (18:20 στο Νεοχώρι και 19:30 στο Μορφάτι) ενώ πολύτιμη ήταν η συνεισφορά του καιρού, μιάς και η μικρής διάρκειας βροχή βοήθησε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Δεν απειλήθηκαν κατοικίες η ανθρώπινες ζωές, ενώ υπάρχουν υποψίες για εμπρησμό και στις δύο περιπτώσεις. Τα συνεχή παρόμοια περιστατικά ενισχύουν την άποψη της μη κατάργησης του πυροσβεστικού κλιμακίου της Παραμυθιάς, μιάς και εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς του στην Π.Υ. Ηγουμενίτσας στα πλαίσια των καταργήσεων όλων των κλιμακίων της χώρας.

Η Παραμυθιά ο Αχέροντας και το Σούλι στο ΟΠΑΑΧ, 2010-09-01 23:58:08

Η Παραμυθιά ο Αχέροντας και το Σούλι εντάσσονται στο ΟΠΑΑΧ, συμφωνα με την ανακοινωση της ΑΣΗΚ ΑΕ και του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου, απο την οποια ενημερώνομαστε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκήρυξε τρία μέτρα στα πλαίσια του άξονα 3. Τα μέτρα είναι τα εξής:

 

Μέτρo 311.: Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότηες.

Δικαιούχοι: Αγρότες κατά κύρια ή μερική απασχόληση.- Νέοι Αγρότες.

• Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός καταλυμάτων αγροτουρισμού, χώρων εστίασης, αναψυχής.

• Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός μονάδων οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης, βιομηχανικές μονάδες.

Προϋπολογισμός: 600.000 € για τουριστικές μονάδες και 300.000 € για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, επιδότηση 60%.

 

Μέτρο 312.: Στήριξη της δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων.

Δικαιούχοι: Κάτοικοι ή μη των περιοχών παρέμβασης του άξονα 3.

• Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός μονάδων οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγός ειδών παραδοσιακής τέχνης, βιοτεχνικές μονάδες.

Προϋπολογισμός: 300.000€, επιδότηση 60%.

 

Μέτρο 313.: Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων.

Δικαιούχοι: Κάτοικοι ή μη των περιοχών παρέμβασης του άξονα 3.-ΟΤΑ.

• Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός καταλυμάτων αγροτουρισμού, χώρων εστίασης, αναψυχής, επιδότηση 60% προϋπολογισμός 600.000 € για χώρους εστίασης.

• Προβολή και προώθηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών, δικαιούχοι ΟΤΑ, προϋπολογισμός 100.000 € επιδότηση 70%.

Οι προτάσεις κατατίθενται στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ Λεωφόρος Αθηνών 54-56 Αθήνα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2010.

Περισσότερες πληροφορίες: www.agrotikianaptixi.gr και ΑΣΗΚ- Europe Direct (Κέντρο Αγροτικής Πληροφόρησης) Χαριλάου Τρικούπη 38. τηλ: 2651022262- Γιάννενα. Νίκος Τζοβάρας, Γιάννης Γκουργκούλης

Φωτιά στο Μεσοβούνι, 2010-09-01 14:12:46

Συντάκτης: Αναστασίου Βαγγέλης – Ράδιο Ηγουμενίτσα

Φωτιά ξέσπασε λίγα λεπτά μετά τις 21:00 το βράδυ της Τρίτης, στο Μεσοβούνι.

Επί τόπου έσπευσαν 4 οχήματα και 12 άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίτσας με επικεφαλή τον Διοικητή τους Αντιπύραρχο Φώτιο Σπύρου.

Η φωτιά έως τις 12 τα μεσάνυχτα είχε τεθεί υπό έλεγχο.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή που ξέσπασε η φωτιά είναι πάρα πολύ δύσβατη, ενώ δεν ήταν εύκολη και η πρόσβαση των οχημάτων, αφού δεν υπάρχουν ανοιγμένοι δρόμοι.

Η ώρα που ξεκίνησε η φωτιά, αλλά και το σημείο, υποδεικνύουν ότι μάλλον πρόκειται για εμπρησμό.

 

Εορτή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας κ.κ Τίτου, 2010-08-31 17:24:03

Την Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010, εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων και ενδόξων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Τίτου.

 

Η εορτή τελείται επισήμως στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά. Την παραμονή, 24 Αυγούστου ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.

Το πρωί, 25 Αυγούστου, ετελέσθη ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, καθώς και η Χειροτονία του Διακόνου Θωμά Μούτσιου εις Πρεσβύτερον.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Τίτος, χοροστάτησε στίς παραπάνω ακολουθίες, και εδέχθη επισκέψεις για ευχές και ευλογία, εις τον Μητροπολιτικόν Οίκον στην Παραμυθιά. Τις ακολουθίες παρακολούθησε πλήθος πιστών

 

Νομαρχία Θεσπρωτίας: Πρόληψη για τον ιό του Δ. Νείλου, 2010-08-29 15:50:01

Λόγω της εμφάνισης σε ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας κρουσμάτων που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλους παρόμοιους ιούς μεταδιδόμενους μέσω δηγμάτων κουνουπιών, η Υγειονομική Υπηρεσία της Ν.Α συνιστά στους πολίτες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα όπως:

1. Αποφυγή τσιμπημάτων κουνουπιών με χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.

2. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα.

3. Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό, τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

4. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

5. Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

6.Λήψη προστατευτικών μέτρων για την αποφυγή εισόδου κουνουπιών στο σπίτι:

– Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.

– Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών από θηλάζουσες μητέρες και βρέφη). Είναι πιο αποτελεσματικές, όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.

– Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

– Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

– Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).

– Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση: Συγχαρητήρια Επιστολή, 2010-08-29 15:26:40

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σ’ όλους εσάς, τις μαθήτριες και τους μαθητές, που πετύχατε στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εύχομαι υγεία, καλές σπουδές και η εμπειρία ζωής καθώς και οι γνώσεις που θα αποκτήσετε κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σας ζωής να καθορίσει θετικά τη μελλοντική σας πορεία.

Επίσης συγχαίρω ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα για την καθοριστική συμβολή της σε αυτήν την προσπάθεια και όλους τους γονείς για τους πολυετείς κόπους τους.

Θα ήθελα ακόμη να συγχαρώ και αυτούς που δεν κατάφεραν σ’ αυτή τη φάση της ζωής τους να εκπληρώσουν τους στόχους τους και να τους θυμίσω ότι η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας για την κατάκτηση του επιθυμητού.

Μπραΐμη – Μπότση Σταυρούλα

Υποψήφια Δήμαρχος Δήμου Σουλίου

Αθανάσιος Παππάς: Διευκρίνιση, 2010-08-27 16:01:20

Διευκρινιστική επιστολή σχετικά με το χρέος του Δήμου Αχέροντα απέστειλε στο Ράδιο Ηγουμενίτσα, ο Δήμαρχος Αχέροντα και υποψήφιος Δήμαρχος Σουλίου κ. Αθανάσιος Παππάς:

Με αφορμή την από 25.8.2011 καταχώρησή σας, στην έγκριτη ιστοσελίδα σας, σχετικά με το χρέος του νέου Δήμου Σουλίου στον οποίο θα συνενωθεί και ο υπάρχων Δήμος Αχέροντα από 1.1.2011, ως Δήμαρχος Αχέροντα αλλά και ως υποψήφιος Δήμαρχος για το νέο Δήμο Σουλίου, θεωρώ χρέος μου να προβώ στην κατωτέρω διευκρίνιση σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου Αχέροντα, για την πληρέστερη ενημέρωση των κατοικοδημοτών του Δήμου μας (Αχέροντα) αλλά και αυτών του νέου Δήμου Σουλίου, καθώς και των επισκεπτών της ιστοσελίδα σας :

Το εμφανιζόμενο χρέος των 46.964 € του Δήμου Αχέροντα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σήμερα, προέρχεται από υπόλοιπο δανείου συνολικού ύψους 100.000,00 € που είχε λάβει η Δημοτική Αρχή της περιόδου 1999-2002 από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, διάρκειας δέκα ετών με επιτόκιο 5,90 %, για την κατασκευή του έργου «Αποπεράτωση γεώτρησης – Κατασκευή δεξαμενής και μεταφορά νερού στο Δ.Δ. Χόικας»

Η σημερινή Δημοτική Αρχή εκπληρώνει πλήρως τις υποχρεώσεις που παρέλαβε, καταβάλλοντας τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις για την εξόφληση του εν λόγω δανείου στο ακέραιο, σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση που είχε συνάψει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι, κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο ο Δήμος Αχέροντα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και το πρόσημο στους απολογισμούς του είναι θετικό, αποτέλεσμα της συνετούς, υπεύθυνης και διαφανούς οικονομικής διαχείρισης που ασκήσαμε, γεγονός που μας παρέχει και την ευχέρεια αποπληρωμής του προαναφερόμενου δανείου.

Με εκτίμηση

 

Αθανάσιος Γ. Παππάς

Δήμαρχος Αχέροντα

Υποψήφιος Δήμαρχος Σουλίου

Nέες εντάξεις στον Αναπτυξιακό νόμο, 2010-08-27 15:46:44

Άλλες 2 επιχειρήσεις στην Παραμυθιά εντάχτηκαν στο αναπτυξιακό νόμο μετά την συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε, με την προεδρία της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα στα γραφεία της Περιφέρειας. Η συνολική επένδυση των 2 επιχειρήσεων είναι 1.432.500, ενώ το ποσό της επιδότησης είναι και για τις 2 περιπτώσεις 49%. Συνολικά 11 επενδύσεις εντάχτηκαν στον αναπτυξιακό σε όλη την Ήπειρο. Στη διάρκεια της 209ης συνεδρίασης αποφασίσθηκε η ένταξη στα κίνητρα του νέου αναπτυξιακού Νόμου, επενδυτικών προτάσεων που αφορούν στη μεταποίηση και στον τουρισμό, συνολικού κόστους 7.991.316,58€.

«Μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου ενισχύονται οι προσπάθειες των επιχειρηματιών να επενδύσουν στον τόπο τους και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Η υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο επενδύσεων που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα και κυρίως νέων ανθρώπων δίνει στην Ήπειρο μια ανάσα αισιοδοξίας», υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας με αφορμή την ένταξη των επενδύσεων.

Πρόσκληση για συμμετοχή στην έκθεση Κοζάνης, 2010-08-25 23:56:22

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

 

Στα πλαίσια των προσπαθειών του Επιμελητηρίου, για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών στην υπόλοιπη Ελλάδα, η διοίκηση του φορέα αποφάσισε να συμμετέχει το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας με δικό του περίπτερο στην Έκθεση:

«26η ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ & ΓΕ/ΡΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», που θα πραγματοποιηθεί από 24 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου 2010 στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης (περιοχή Κοίλα).

Παρακαλούνται οι Παραγωγικές Εμπορικές Παροχής Υπηρεσιών επιχειρήσεις του Νομού που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανωτέρω έκθεση ως φιλοξενούμενοι στο περίπτερο του Επιμελητηρίου, με δείγματα των προϊόντων τους και με διαφημιστικό υλικό, να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010 το αργότερο, στα γραφεία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.

Στοιχεία επικοινωνίας: τηλ. 26650-29482, Fax: 26650-29489,

Email: cci@ethesprotias.gr.

Υπεύθυνος επικοινωνίας : Πέτρος Ζουμπούλης.

Εκ της διοικήσεως Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας . 53.727 .

777.302 ευρώ είναι το χρέος του νέου Δήμου Σουλίου, 2010-08-25 16:54:38

Συχνά ακούμε για το θετικό πρόσημο του ταμείου του Δήμου Παραμυθιάς αλλά η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το Epirus Voice ο σημερινός Δήμος Παραμυθιάς έχει το τρίτο μεγαλύτερο χρέος των Δήμων της Θεσπρωτίας με το ποσό να ανέρχεται στις 730.338 ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να συνυπολογίζουμε και το χρέος του Δήμου Αχέρωντα που ανέρχεται στα 46.964 ευρώ. Η κοινότητα Σουλίου είναι ένας απο τους τρεις αυτοδιοικητικούς φορείς που δεν έχουν χρέη (Σύβοτα και Μαργαρίτι οι άλλοι δύο). Δηλαδή, το συνολικό χρέος του νέου Δήμου είναι 777.302 ευρώ.

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Παραμυθιάς δεν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις αλλά το πρόσημο στους Δημοτικούς Ισολογισμούς τείνει να είναι αρνητικό. Το χρέος όμως παραμένει, και αυτό θα πρέπει να είναι το στοίχημα της νέας Δημοτικής αρχής όπως θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Ακολουθεί ο αναλυτικός πίνακας των Δήμων και των χρεών τους:

Δήμος Παραμυθιάς –730.338 €
Δήμος Αχέροντα –
46.964 €

Κοινοτητα Σουλίου 0 €
Δήμος
Ηγουμενίτσης –
2.944.110 €
Δήμος Μαργαριτίου 0 €
Δήμος Παραποτάμου –902.056 €
Δήμος Σαγιάδας –303.512 €
Δήμος Συβότων 0 €
Δήμος Φιλιατών –157.090 €
Δήμος Πέρδικας –206.725 €

In this article

Join the Conversation