Μ. Κάτσης | Κυβέρνηση – ΕΡΤ αδιαφορούν για την ενημέρωση των ομογενών στην Ουκρανία

Δήλωση με αφορμή απάντηση της ΕΡΤ στην Ερώτηση 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη διακοπή εκπομπής ραδιοφωνικού προγράμματος από τα Βραχέα

Η απάντηση της διοίκησης της ΕΡΤ στην Ερώτηση 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη διακοπή εκπομπής ραδιοφωνικού προγράμματος από τα Βραχέα, επιβεβαιώνει την ιδεοληπτική εμμονή της στη στρατηγική συρρίκνωσης του δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Τα επιχειρήματα δε της Διοίκησης περί τεχνολογικής αναβάθμισης, πέραν της κριτικής και του αντίλογου που διατυπώνεται από φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, κόμματα και πολίτες, τα διαψεύδει με τραγικό τρόπο ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων έδειξαν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας, πληροφόρησης και ενημέρωσης, με τρόπο που να διασφαλίζει την απρόσκοπτη, απευθείας μετάδοσή τους, χωρίς τη μεσολάβηση άλλων μέσων. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που ένας εμβληματικός δημοσιογραφικός οργανισμός όπως το BBC, έθεσε και πάλι σε λειτουργία την υπηρεσία των Βραχέων με μεταδόσεις προς την ευρύτερη περιοχή της Ουκρανίας.

Η τεχνολογική αναβάθμιση είναι θεμιτή και η ΕΡΤ θα πρέπει να είναι στην προμετωπίδα της τεχνολογικής εξέλιξης, αλλά την ίδια στιγμή δεν επιτρέπεται να απεμπολεί μέσα και δομές τα οποία αποδεικνύονται ζωτικής σημασίας σε περιόδους κρίσεων και εκτάκτων συνθηκών.

Όπως επισημαίναμε και στη σχετική μας Ερώτηση, για την ακρόαση εκπομπής στα Βραχέα το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ραδιοφωνάκι με δυνατότητα λήψης των Βραχέων κυμάτων και μερικές μπαταρίες. Εξοπλισμός που είναι φθηνός και πολύ πιο εύκολο να βρεθεί απ’ ότι δορυφορικές συσκευές και συσκευές με σύνδεση στο διαδίκτυο οι οποίες -όπως υποστηρίζει άλλωστε και η ΕΡΤ στην απάντηση της- θα απαιτούνται μετά το κλείσιμο του πομπού στην Αυλίδα.

Αλήθεια, η ΕΡΤ μεταδίδει -ιδίως την περίοδο αυτή- από τα Βραχέα της, πρόγραμμα προς την Ουκρανία; Έχει φροντίσει να υπάρχει πληροφόρηση και ενημέρωση προς τους ομογενείς μας, ιδίως όταν μεγάλη μερίδα αυτών βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή της Μαριούπολης; Δεν κρίνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσει να προσφέρει την υπηρεσία αυτή σε μια περιοχή όπου πάνω από 120.000 ομογενείς αντιμετωπίζουν τη φρίκη του πολέμου;

Τέλος, να σημειώσουμε πως η απάντηση ότι η ΕΡΤ έχει «επικοινωνήσει» με τα Υπουργεία Άμυνας, Ναυτιλίας και Εξωτερικών κρίνεται ως σκοπίμως ασαφής και προσχηματική. Η ΕΡΤ δεν απαντά ούτε σε τι ακριβώς αφορά η «επικοινωνία» με τα Υπουργεία, τη στιγμή μάλιστα που έχει ήδη ληφθεί η απόφαση να κλείσουν τα Βραχέα, αλλά ούτε και τα αποτελέσματα των επαφών αυτών.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει πως είναι κατώτερη των περιστάσεων και δεν μπορεί να αντιληφθεί και να ανταπεξέλθει στις ανάγκες μιας κρίσης. Εμμονικά προσηλωμένη σε λογικές απαξίωσης και συρρίκνωσης, καταργεί κρίσιμες δομές και αφήνει τους ομογενείς μας στην Ουκρανία απελπιστικά μόνους, τη στιγμή που μοιράζει παχυλούς μισθούς στα golden boys της ΕΡΤ.In this article

Join the Conversation