Bvlgari | Το πρώτο κατάστημα στην Παραμυθιά, το 1870.

Στέκει σε πείσμα της χρόνιας εγκατάλειψης

Ο οίκος Bvlgari , από τους πιο πολυτελείς και καταξιωμένους οίκους παγκοσμίως, συνώνυμος με την κομψότητα, ξεκίνησε από ένα μικρό μαγαζί, σε ένα γωνιακό στενάκι της Παραμυθιάς στην οδό στρατηγού Βλάσση, στα γραφικά πλακόστρωτα της πόλης.

Ο Σωτήρης Βούλγαρης μαζί με τον πατέρα του, εκεί άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα με κοσμήματα. Ο ίδιος είχε μυηθεί στην τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας από τον παππού του Κωνσταντίνο και πριν ξεκινήσει να δημιουργεί κοσμήματα κατασκεύαζε πρώτα ζώνες, στην συνέχεια σκουλαρίκια, θήκες για σπαθιά και κουμπιά από ασήμι.

Το 1878, ενώ η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία, οι Τούρκοι αποφάσισαν να κάψουν την Παραμυθιά και να την χτίσουν ξανά από την αρχή. Όπως ήταν φυσικό το μικρό κατάστημα του Σωτήρη Βούλγαρη έπαθε πολλές ζημιές, ξανά και ξανά, από τους Τούρκους με αποτέλεσμα ο Σωτήρης Βούλγαρης να αφήσει το κατάστημα και το σπίτι του που βρισκόταν στον πάνω όροφο και να φύγει από την Παραμυθιά.

Περπατώντας στην οδό Στρατηγού Βλάσση, μέσα σε ένα μικρό κεντρικό δρομάκι, πολύ κοντά στην αγορά, στέκεται ακόμα το διώροφο κτίριο που ο Σωτήρης Βούλγαρης άνοιξε το πρώτο του κατάστημα. Ο χρόνος είναι σαν να έχει σταματήσει σε εκείνα τα χρόνια.

Στον κάτω όροφο ήταν το μαγαζί και στον πάνω όροφο έμενε η οικογένεια.

Μετά την Παραμυθιά ο Σωτήρης Βούλγαρης πήγε προσωρινά στην Κέρκυρα όπου άνοιξαν ένα μικρό κατάστημα στο ισόγειο του σπιτιού τους και συνέχισαν να φτιάχνουν κοσμήματα και όχι μόνο. Μέχρι που ο Σωτήριος Βούλγαρης συνάντησε στο νησί τον Δημήτριο Κρέμο, έναν Μακεδόνα αργυροχόο, ο οποίος στην συνέχεια έμελλε να γίνει συνεργάτης του. Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάλαβαν πως η Κέρκυρα δεν τους χωρούσε και τους δημιουργήθηκε η επιθυμία να κατευθυνθούν προς την Ιταλία.

Πρώτος τους σταθμός στη γειτονική χώρα ήταν η πόλη Μπρίντιζι και εν συνεχεία η Νάπολη όπου και άνοιξαν ένα πολύ μικρό κατάστημα στην Piazza dei Martiri το φθινόπωρο του 1880. Στην Νάπολη δεν κάθισαν πολύ, καθώς και εκεί το κατάστημά τους λεηλατήθηκε ουκ ολίγες φορές με αποτέλεσμα το 1881 να πάνε στη Ρώμη.

Εκεί η τύχη ήταν με το μέρους τους, καθώς ένας Ιταλός, πωλητής ελληνικών σφουγγαριών, ονόματι Καντίνις, τους πρόσφερε μία μικρή γωνιά του καταστήματός του στην οδό Via Sistina, ώστε να εκθέσουν τις δημιουργίες τους.

Οι διαφωνίες των δύο συνεργατών δεν άργησαν να δημιουργήσουν τριγμούς στη σχέσης τους που είχαν ως αποτέλεσμα τη λύση της συνεργασίας τους. Ο Σωτήρης Βούλγαρης ανέλαβε μόνος του την επιχείρηση ανοίγοντας ένα μαγαζί που πουλούσε γούρια και κοσμήματα. Οι δημιουργίες του ταίριαξαν στην αισθητική των Ιταλών και η καριέρα του ήταν πλέον θέμα χρόνου να εκτοξευθεί. Όπως και φυσικά έγινε.

Ένα μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς, εννιά χρόνια μετά, αποτέλεσε την έμπνευση πίσω από το όνομα του καταστήματος του Σωτήρη Βούλγαρη, το Οld Curiosity Shop, το οποίο ομόρφαινε το ισόγειο του τότε ξενοδοχείου Palazzo Lepri.

Στο συγκεκριμένο μαγαζί Βρετανοί και Αμερικανοί τουρίστες εντυπωσιάστηκαν από τις κομψές δημιουργίες του με αποτέλεσμα μέχρι το 1897 ο Έλληνας κοσμηματοπώλης να ανοίξει ακόμα 4 καταστήματα.

Ο Σωτήρης Βούλγαρης έφυγε από τη ζωή το 1932 και την σκυτάλη πήραν τα δύο του παιδιά, τα οποία δημιούργησαν την εικόνα που έχει σήμερα ο οίκος, συνδυάζοντας το παραδοσιακό με το σύγχρονο ιταλικό στιλ με επιρροές από τον ελληνικό κλασικισμό και την ιταλική αναγέννηση.



In this article

Join the Conversation