ΚΚΕ(μ-λ) Θεσπρωτίας | “Τιμάμε τα 40 χρόνια του ΚΚΕ(μ-λ) και τον Γραμματέα Αν. Βογιατζόγλου που έφυγε από τη ζωή φέτος”

Ανακοίνωση

Τιμάμε τα 40 χρόνια από την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ(μ-λ) και τον Γραμματέα της οργάνωσης Αντρέα Βογιατζόγλου, που έφυγε από τη ζωή φέτος

Στις μάχες που έρχονται

  • Παλεύουμε για να μπει μαζικά ο λαός και η νεολαία
  • Αγωνιζόμαστε για να δυναμώσει η επαναστατική κομμουνιστική κατεύθυνση στο κίνημα

Το παράδειγμα του συντρόφου Αντρέα εμπνέει και οδηγεί

Ο σύντροφος Αντρέας Βογιατζόγλου, γραμματέας της οργάνωσής μας από το 2010, έζησε μέχρι και την τελευταία στιγμή με πλήρη αφοσίωση στην υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης και τα μεγάλα ιδανικά του κομμουνιστικού κινήματος. Από μικρός εντάχθηκε στις μάχες του λαϊκού κινήματος, από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι και τους μεγάλους αγώνες στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ο πρωτοπόρος ρόλος του τον οδήγησε να αναλάβει από νωρίς καθοδηγητικές ευθύνες στην ΠΠΣΠ και το ΚΚΕ(μ-λ). Την περίοδο του 2ου Συνεδρίου και μετέπειτα, έδωσε μαζί με άλλους συντρόφους τη μάχη ενάντια στις διαλυτικές απόψεις, για την ανασυγκρότηση της οργάνωσης και την προβολή της αναγκαιότητας ύπαρξης αυτόνομου επαναστατικού-κομμουνιστικού κινήματος στις νέες συνθήκες που διαμόρφωνε η ήττα.

Ακλόνητο στήριγμα της οργάνωσης, σταθερό σημείο αναφοράς για τους συντρόφους, μαχητικός και αδιάλλακτος απέναντι στον ταξικό αντίπαλο. Με διαρκή την αγωνία για τη συμμετοχή της οργάνωσης στα μέτωπα πάλης της εκάστοτε φάσης, για τον εξοπλισμό της με σωστές πολιτικές εκτιμήσεις και γραμμή για να μπορεί να τα υπηρετήσει αποτελεσματικά. Με οξύ πολιτικό κριτήριο και πνεύμα ανάληψης πρωτοβουλιών, καθώς και αταλάντευτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της οργάνωσης, στη δύναμη των μαζών. Με βαθιά ιδεολογική συγκρότηση και συνεχή μέριμνα για την ανάγκη η οργάνωση να διευρύνει τις θεωρητικές της επεξεργασίες.

Αυτός ήταν ο σύντροφος Αντρέας! Υπόδειγμα κομμουνιστή και λαϊκού αγωνιστή, καθοδηγητή που κοιτάει μπροστά και ανοίγει δρόμους για τη λαϊκή υπόθεση. Ένας πολύτιμος σύντροφος, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του ΚΚΕ(μ-λ), από κοινού με συντρόφους όπως ο Βασίλης Γεμιστός, ο Ηλίας Καμαρέτσος, ο Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος, που θα μας μείνουν αξέχαστοι.

40 χρόνια πάλης του ΚΚΕ(μ-λ)

Ο θάνατος του πολυαγαπημένου μας συντρόφου συνέπεσε με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ(μ-λ). Η σαραντάχρονη αυτή πορεία –που αναπόσπαστο τμήμα της ήταν η προσφορά του συντρόφου μας- χαρακτηρίστηκε από την αντίληψη και την πρακτική της διαρκούς σύνδεσης με την ταξική πάλη και τις απαιτήσεις της, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οργάνωσής μας.

Όλο αυτό το διάστημα, το ΚΚΕ(μ-λ) δεν έλειψε από κανέναν αγώνα της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας. Υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα ύπαρξης ανεξάρτητης κομμουνιστικής οργάνωσης.  Προώθησε σε όλα τα επίπεδα τη λογική «να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις» και αντιπαρατέθηκε με τα σάπια ιδεολογήματα του συστήματος περί «τέλους της Ιστορίας», «εξαφάνισης της εργατικής τάξης» και «παγκοσμιοποίησης». Βάδισε κόντρα στο ρεύμα της ηττοπάθειας και της υποταγής που κυριαρχεί εντός της αριστεράς, όπως και αν αυτό εκφράστηκε κατά καιρούς: με την πολιτική ουράς στο ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80, την υπόκλιση στην υποτιθέμενη παντοδυναμία του καπιταλισμού κατά τις καταρρεύσεις του ’89-’91, αλλά και πιο πρόσφατα, με τον ακολουθητισμό στη γραμμή της «κυβερνώσας αριστεράς».

Η οργάνωσή μας, δεκαετίες τώρα, κόντρα στους πιο δυσμενείς συσχετισμούς, παλεύει με όλες της τις δυνάμεις για να συγκροτηθεί η πάλη των μαζών απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Παλεύει για να αναβαθμιστούν οι εστίες αγώνα στην κατεύθυνση ενός Μετώπου Αντίστασης και Διεκδίκησης. Δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να δίνει τη μάχη για την οικοδόμηση του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και τη σφυρηλάτηση της αλληλεγγύης των λαών, ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό. Αντιπαλεύει σταθερά τις συκοφαντίες του συστήματος ενάντια στη λαϊκή πάλη και την αντικομμουνιστική προπαγάνδα, πασχίζοντας ταυτόχρονα να βγάλει συμπεράσματα για τις αιτίες που οδήγησαν στην καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Με επίγνωση των αδυναμιών της, προετοιμάζεται για τους μεγάλους αγώνες που έρχονται, για να δυναμώσει η κομμουνιστική κατεύθυνση στο κίνημα. Για να διαμορφωθούν οι όροι μέσα στην πάλη για την επαναστατική προοπτική της Ανεξαρτησίας και του Σοσιαλισμού.

Οι λαοί αντιμέτωποι με τη βαρβαρότητα 

Στη σημερινή φάση, οι λαοί όλου του κόσμου βιώνουν τις εφιαλτικές εξελίξεις που γεννάνε τα αδιέξοδα και η κρίση του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος. Το κύμα ακρίβειας τσακίζει το βιοτικό επίπεδο του κόσμου της δουλειάς και η εξαθλίωση τον απειλεί. Η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Δύσης και Ρωσίας στην Ουκρανία τροφοδοτεί τα πιο επικίνδυνα σενάρια για το μέλλον της ίδιας της ανθρωπότητας. Τα πολεμικά σύννεφα συσσωρεύονται και στη γειτονιά μας, λόγω της αντιδραστικής κόντρας των εξαρτημένων αστικών τάξεων σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώς και της μετατροπής της χώρας μας σε ορμητήριο των ΝΑΤΟϊκών. Η πολιτική ζωή φασιστικοποιείται και το σύστημα θωρακίζεται απέναντι στον «εχθρό-λαό».

Απέναντι στη βαρβαρότητα που επελαύνει, οι λαοί σε όλο τον κόσμο δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Παρά τη χρόνια αποσυγκρότηση του κινήματος, αναζητούν τρόπους να εκφράσουν την οργή τους, να αντισταθούν και να παλέψουν. Απόδειξη των αγωνιστικών διαθέσεων που υπάρχουν και στη χώρα μας ήταν οι σημαντικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος. Ο πολύμηνος αγώνας των εργατών στη Μαλαματίνα, οι μαζικές διαδηλώσεις της απεργίας στις 9 του Νοέμβρη, του Πολυτεχνείου, της 6ης του Δεκέμβρη, η μαχητική καταγγελία της δολοφονίας του 16χρονου Ρομά στους δρόμους από τη νεολαία φανέρωσαν τις δυνατότητες ανάτασης του κινήματος που μπορούν και πρέπει να ξεδιπλωθούν περαιτέρω.

Η διέξοδος βρίσκεται στη λαϊκή πάλη!

Γίνεται όλο και πιο φανερό, λοιπόν, ότι η ανάπτυξη και η οργάνωση των εργατικών-λαϊκών αγώνων είναι ο μόνος δρόμος για να μπει φραγμός στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Τίποτε δεν έχουν να περιμένουν οι εργάτες και ο λαός από τους επίδοξους «σωτήρες» που έχουν κάνει την εμφάνισή τους ενόψει εκλογών. Κόντρα στον εκλογικό κρετινισμό και τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες που καλλιεργούνται, οφείλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να παλέψουν για τη ζωή τους.

Το ΚΚΕ(μ-λ) προωθεί με επιμονή σε αυτήν την κατεύθυνση τη λογική της κοινής δράσης, έτσι ώστε να συσπειρωθούν δυνάμεις πάνω στα μέτωπα της περιόδου και να ανατραπεί το κλίμα της παράλυσης και της μοιρολατρίας που θέλουν να επιβάλουν οι από πάνω. Με γνώμονα αυτήν την ανάγκη έχει καταθέσει την Πρόταση Συντονισμού Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων με αναφορά στο κίνημα και την αριστερά.

Μπροστά μας βρίσκονται μεγάλες μάχες! Η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία θα μπουν σε αυτές, όσο αρνητικούς όρους και να διαμορφώνουν σε βάρος τους οι δυνάμεις της ήττας και της υποταγής. Στην πάλη για να ανταποκριθούμε σε αυτό το καθήκον, η μνήμη του συντρόφου Αντρέα μας εξοπλίζει με κουράγιο και αποφασιστικότητα. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι ο πραγματικός φόρος τιμής που μπορούμε και πρέπει να αποτίσουμε δεν είναι άλλος, από το να βαδίσουμε σε αυτόν τον δρόμο με συνέπεια και αυταπάρνηση.In this article

Join the Conversation