Ο Μ.Κάτσης στο Regional Growth Conference 2023 για την Κυβερνοασφάλεια +Βίντεο

Δελτίο τύπου

Στο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Regional Growth Conference) 2023 που διοργάνωσε η ιστορική εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» στο Πανεπιστήμιο Πατρών, παραβρέθηκε προσκεκλημένος ως ομιλητής ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, συμμετέχοντας ειδικότερα στο πάνελ με θέμα: «Η ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο ως παράγοντας ενίσχυσης της ανάπτυξης».

Κατά τη διάρκεια της ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσας συζήτησης για αυτό το ύψιστης σημασίας ζητούμενο της νέας ψηφιακής εποχής, ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τις θέσεις του κόμματος πάνω στα ζητήματα κυβερνοασφάλειας και αντάλλαξε απόψεις με τους συνομιλητές του στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου στο πεδίο της ψηφιακής πολιτικής, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα πεδίο το οποίο προσφέρεται για εθνική πολιτική, συγκλίσεις και συνέργειες.

Ο Μάριος Κάτσης τόνισε ότι τα ζητήματα Κυβερνοασφάλειας έχουν καταστεί υψηλής σημασίας και εκ των ων ουκ άνευ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους και της οικονομίας και πως είναι προϋπόθεση για το επίσης φλέγον ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων πολιτών και επιχειρήσεων. Κάνοντας αναδρομή στις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε ως κομβικά γεγονότα την ίδρυση για πρώτη φορά στη χώρα Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής το 2016 και την εκπόνηση της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2021, με τα οποία η Πολιτεία μπόρεσε για πρώτη φορά να λειτουργήσει συντεταγμένα, με σχέδιο και σε επίπεδο εθνικής πολιτικής στα ζητήματα της ψηφιακής μετάβασης.

Πιο εξειδικευμένα, στάθηκε στην ψήφιση του ν.4577/2018 που ενσωμάτωσε την ευρωπαϊκή Οδηγία για υψηλό κοινό ευρωπαϊκό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών (NIS), εξειδικεύοντας τις βασικές απαιτήσεις ασφαλείας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών και τις διαδικασίες παροχής πληροφοριών και κοινοποίησης συμβάντων στις αρμόδιες Αρχές, στην αναθεώρηση της Εθνική Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας, καθώς και στην υπογραφή συμφωνίας έδρας για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας (ENISA) που εδρεύει στην Ελλάδα, ως σημείου αναφοράς και αριστείας της Κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη.




In this article

Join the Conversation